250 kampe i det fineste selskab

Når Manchester United i morgen aften klokken 20.45 dansk tid løber på banen i Athen, til Champions League-opgøret mod Olympiakos, er det samtidig klubbens…

Når Manchester United i morgen aften klokken 20.45 dansk tid løber på banen i Athen, til Champions League-opgøret mod Olympiakos, er det samtidig klubbens kamp nummer 250 i Champions League / mesterholdenes turnering.

Med frygt for at der i næste sæson ikke er Champions League på menuen for Manchester United, gælder det om at nyde hvert sekund af årets udgave. Og der er jo noget helt specielt over det tirsdag og onsdag aften, når den efterhånden så klassiske Champions League-hymne brager ud.

Vi tager her et kig tilbage i historien på Uniteds deltagelse i det fineste selskab af dem alle i europæisk fodbold.

Første kamp i Bruxelles

Manchester Uniteds første kamp i mesterholdenes turnering var i sæsonen 1956/57. Engelske hold havde indtil da ikke haft afgang til spil i Europa, men Sir Matt Busby ville det anderledes og han ville vinde den turnering. Derfor deltog United som engelske mestre i udgaven 1956/57.

Første modstander var belgiske Anderlecht, og første kamp i Belgien endte med en sejr til United på 0-2. Returkampen blev spillet på Maine Road, da Old Trafford dengang endnu ikke havde fået lys så kampe om aftenen var ikke muligt.

Kampen på Maine Road blev historisk, ikke blot fordi det var første hjemmekamp i mesterholdenes turnering, men fordi United vandt kampen med hele 10-0. Det er den dag i dag fortsat Uniteds største sejr.

United nåede semifinalen i første deltagelse i turneringen. Efter sejre over Dortmund og Bilbao, blev Real Madrid for stærke i semifinalerne. Her tabte United 3-1 ude mens det blev til 2-2 hjemme i Manchester.

Året efter var United atter med i turneringen, og endnu engang startede det godt med storsejr i indledende runde. Denne gang blev det til 6-0 ude mod irske Shamrock, og endnu engang blev semifinalerne endestationen for Busby og co. Denne gang var det AC Milan som stoppede United. Disse to kampe stod dog klart i skyggen af den tragiske München-ulykke, som havde sat en stopper for Busbys fantastiske Babes efter kvartfinalen i Beograd.

Succes på Wembley

Grundet ulykken i München var United i en genopbygningsfase, og der var dermed en række år uden deltagelse i det fineste selskab i Europa. I 1965/66 var United atter med, og nåede igen til semifinalerne, men måtte atter indkassere et nederlag, denne gang til Partizan Beograd.

To år efter var der dog gevinst. I 1967/68-sæsonen fik Sir Matt Busby endnu opfyldt hans helt store drøm, og fik lov at vinde pokalen med de store ører hjemme på engelsk grund. Det skete efter at have sendt Hibernians fra Malta, FK Sarajevo, Gornik Zabrze og Real Madrid ud undervejs.

Finalen på Wembley blev vundet efter forlænget spilletid mod portugisiske Benfica. 4-1 endte det med efter de 120 minutter, og United kunne dermed hæve pokalen og kalde sig mestrenes mestre.

Året efter sendte AC Milan igen United ud i semifinalerne. Det viste sig at være sidste gang United var med i mesterholdenes turnering. En række magre år hvad angår engelske mesterskaber kom, og først i 1993/94 var United atter med i det fineste selskab i europæisk fodbold. Nu hed det Champions League.

Svær start i Champions League

Nu var det Sir Alex Ferguson som havde den store drøm, drømmen om at vinde den store pokal. Ligesom landsmanden Busby, havde Ferguson en brændende ønske om at vinde Champions League, men starten blev vanskelig for Fergie og co.

De første sæsoner bød på skuffelser og store tæsk ude i Europa. Reglen om hvor mange udlændinge der måtte anvendes i hver kamp ramte United, der var nødt til at anvende unge engelske talenter i stedet for de mere erfarne og bedre spillere.

Det blev blandt andet til et nederlag på 4-0 på Camp Nou, nederlag på 3-1 i Sverige til IFK Göteborg og et par tidligere exit fra turneringen. Derefter fandt United og Ferguson rytmen, og i 1998/99-sæsonen var der gevinst. Vi husker alle den helt utrolige finale på Camp Nou mod Bayern München, en sejr der fuldendte the Treble den sæson.

Burde have været flere titler

Med sejr i Champions League i 68, 99 og 08 er United en af de mere vindende klubber gennem tiderne i turneringen. Real Madrid har flest titler med ni af slagsen, takket være en fantastisk stime i 50’erne. Italienske AC Milan følger tæt efter med syv titler, hvorefter Bayern og Liverpool har fem, Barcelona og Ajax har fire.

Sir Alex Ferguson har ved flere lejligheder udtalt, at han ærger sig over, at det ikke blev til et par titler mere i Champions League. Specielt fortryder han, at franske Eric Cantona aldrig fik lov at løfte pokalen med de store ører, og Fergie mener også, at hans legendariske class of 92 burde have vundet en titel eller to mere i turneringen.

Nederlag i semifinalen til Dortmund i 1996/97, exit i kvartfinalen mod Monaco året efter og 2001/02-nederlaget i semifinalen til Leverkusen, er tre af de udgaver af Champions League, hvor United med en anelse mere held i sprøjten kunne have nået finalen.

Det har flere gange været rigtig tæt på. United var tæt på, som det første hold i Champions Leagues historie, at vinde to titler i træk. Men finalen i 2008/09 blev tabt til spanske Barcelona.

I år venter så græske Olympiakos i 8-delsfinalerne. Det bør give videre avancement for United, som pt kæmper i Premier League, hvor kvalifikation til næste sæsons udgave af Champions League efterhånden ser svært ud. Derfor er chancen for en titel, og dermed adgang til næste års turnering, størst i Champions League.

Og hvem ved, måske David Moyes kan blive den tredje skotske manager for United, som løfter Champions League-trofæet. Indtil videre har United præsteret fint i årets turnering, hvor højdepunktet er sejren på 0-5 i Leverkusen.

Facts

Antal titler: 3 (1967/68, 1998/99, 2007/08)
Største sejre: 10-0 vs Anderlecht (1956/57), 7-1 vs Waterford (1968/69) og 7-1 vs AS Roma (2006/07)
Største nederlag: 0-4 vs AC Milan (1957/58) og 0-4 vs Barcelona (1994/95)
Flest kampe: Ryan Giggs – 149 kampe, Paul Scholes – 130 kampe, Gary Neville – 115 kampe.
Flest mål: Ruud van Nistelrooy – 38 mål, Wayne Rooney – 30 mål, Ryan Giggs – 29 mål.
De første 249 kampe i Champions League / mesterholdenes turnering er endt med 140 sejre og en målscore på 464-234. Lidt over 56% af kampene har United altså vundet.

Forrige artikel

RVP: 8-10 hold kan vinde Champions League

Næste artikel

U21: Lingard sikrer sejren

ANNONCE