Akademiet: Statistik og sammenligning

Uniteds akademi er under kritik, og der er ingen tvivl om, at der skal ske ændringer i ungdomsarbejdet i Manchester United, hvis klubben fremover fortsat vil være blandt de bedste indenfor udviklingen af unge talenter.

I dag ser vi på hvordan United står pt. Hvor godt går det egentlig for Uniteds akademi? Og hvordan ser det ud i forhold til andre storklubber i England og ude i Europa?

Statistik
Vi har de seneste par dage haft fokus på nogle af de spillere, der er kommet gennem Uniteds ungdomssystem, og som i dag slår deres folder i andre klubber. Udover de nævnte spillere, er der en lang række spillere i primært det engelske ligasystem. Der er kort sagt, rigtig mange tidligere talenter fra United, der lever af at spille fodbold.

Mere end 60% af de spillere født i perioden 1987 – 1994, som har spillet u18 og u21-fodbold i United, spiller i dag mere eller mindre fast førsteholdsfodbold i en liga på niveau med the Championship eller derover.

75% af spillerne fra årgang 1990/91 – den årgang med blandt andet Danny Welbeck – spiller i dag fast på et niveau som i the Championship eller bedre. Kun Oliver Gill, der valgte at studere, og Scott Moffatt lever ikke af fodbolden. Det er tal som ingen andre klubber i Premier League kan fremvise.

Årgangen efter 1992/93 – er tæt på at følge trop med et tal lige over 70%. Her er det spillere som blandt andet Nicky Ajose der “blot” spiller League One, som trækker tallet lidt ned i forhold til årgangen med Welbeck.

Manchester United har produceret mere end 100 landsholdsspillere. Altså er der kommet mere end 100 spillere igennem akademiet i United, som derefter på forskelligvis har fået kampe på deres respektive landshold. Ingen andre engelske klubber kan matche dette tal.

Uniteds struktur
Lad os så se lidt på hvordan ungdomsarbejdet er struktureret i United. Det er ikke lige til, der forventes at ske ændringer indenfor de kommende måneder, og klubben er generelt ekstremt lukket for alt arbejdet omkring de unge spillere, indtil de når u18-holdet.

Der er pt et stort spørgsmålstegn. Hvem skal være chef for hele akademiet, efter Brian McClair fratrådte sin stilling tidligere på sommeren? McClair blev hentet til Skotlands FA og det har åbnet for nye kræfter på Carrington.

Nicky Butt er favorit til tjansen, efter at have arbejdet med u21 og Warren Joyce, u18 og Paul McGuinnes og selv stået i spidsen for det u19-mandskab der forrige sæson var med i ungdomsudgaven af Champions League. Foruden en kort periode som assistent for Ryan Giggs på førsteholdet.

En central person i Uniteds akademi er Paul McGuinness, søn af den tidligere manager Wilf McGuinness. Han er pt cheftræner for u18-holdet. Han er hamrende dygtig, og særdeles vellidt i United.

Han er specielt stærk til coaching-delen af trænerhvervet. Senest sad han med Callum Gribbin, Oliver Byrne og Callum Whelan – tre talenter fra u18-holdet – og snakkede taktik og coachede dem, mens de sad og så u21-holdet spille træningskamp mod Salford City. Det er enormt værdifuldt at kunne sidde og gennemgå små detaljer, bevægelse og taktiske ting på sidelinjen med en dygtig træner, og alle tre spillere har uden tvivl taget en masse med sig videre fra den kamp.

McGuinness og Warren Joyce er i tæt samarbejde, da de er sidste station inden et eventuelt gennembrud i United, eller udleje hos mindre klubber. Joyce er dygtig til at vende spillerne til overgangen som senior, og yder et flot arbejde med reserverne. Men som nævnt i går i artiklen, kunne det være forfriskende med lidt inspiration udefra, fra eksempelvis Holland, Portugal, Belgien osv.

Filosofien i United er, at de unge spillere skal kunne spille flere positioner. Det er også derfor, vi ikke for eksempel ikke har set klubben udvikle en ægte målscorer i lang tid. Man vil i ungdomsårene hellere rokere rundt, så de eksempelvis også kan spille på kanterne og dermed træne andre facetter af spillet.

Generelt har United siden René Meulensteens ankomst i United i starten af 00’erne satset mere på det tekniske og på at give de unge sikkerhed med bolden. Noget der kan ligne den spanske og hollandske model. Det er vi ved at se resultaterne af nu. De spillere der kommer igennem til seniorbold nu, er nogen der alle har arbejdet med dette hele vejen op igennem rækkerne.

Væk er 8v8 fra tidlig alder, og i stedet er der fokus på teknik, udfordringer, masser af boldberøringer i 4v4 osv. Fremragende udvikling. Og noget vi vil se resultatet af indenfor få år er jeg sikker på. Så snart ser vi flere kreative spillere slå igennem i United, fremfor primært dem med de defensive dyder i fokus.

United vs andre klubber
Lad os starte med at sammenligne United me en af de helt store i europæisk fodbold. Ajax Amsterdam fra Holland er traditionelt set en af de største og mest kendte klubber, når vi snakker talentudvikling.

I Ajax har man et klart mål om, at der skal udvikles tre førsteholdsspillere fra egne rækker indenfor to år. Og hele arbejdet igennem ungdomsafdelingen er gennemsyret af følgende citat fra legenden Johan Cruyff, “You need both quality and results. Results without quality is boring – quality without results is meaningsless”.

Ajax er anderledes i forhold til United på en række områder. Det primære område der hentes spillere fra er Amsterdam og omegn, og man har blot fem talentspejdere ansat til at tage sig af alt udenfor Hollands grænser. United har væsentlig mere fokus på omverdenen.

En anden væsentlig forskel i forhold til Ajax er, at man primært går efter at ansatte tidligere topspillere – gerne fra Ajax selv – til arbejdet med de unge talenter. Det er ganske få af Uniteds trænere, der selv har præseteret på topniveau.

Ajax brugte for få år siden dobbelte så mange penge på deres akademi end en klub som eksempelvis Arsenal. Og det giver pote. Næsten 30% af alle spillere i den hollandske Æresdivision har på et eller andet tidspunkt været en del af akademiet i Ajax.

En anden klub med et berømt akademi er spanske FC Barcelona. Her er det overordnede mål for akademiet, at have en førsteholdstrup med spillere fra eget akademi. Noget man må sige de har haft succes med de seneste mange år.

Generelt starter man i Barcelona to år senere med den fysiske træning end i de fleste engelske klubber. Der bruges altså flere timer på træningsbanen med bolden, fremfor i motionsrummet. En detalje man måske kan se i spillet på grønsværen når spillerne når førsteholdet, da de fleste spillere fra Barcelonas akademi er sikre med bolden i fødderne.

Filosofien er, at man lærer af sine fejl, det er nemmere at bygge på fysisk i en sen alder, end at bygge på teknisk. Det tekniske skal være på plads først. Man arbejder med at “elske Barcelona og elske spillet”.

I England har West Ham, Southampton og Aston Villa de seneste år haft succes med deres akademier. En årsag er naturligvis økonomi – de har på nogle områder været tvunget til at give ungdommen chancen, da de ikke har haft samme mulighed som andre klubber på transfermarkedet.

En anden er, at de ikke er under samme pres for at vinde titler hver sæson, som United og de andre top-4 klubber er i England. Men fakta er, at flere og flere engelske klubber begynder at gøre et fremragende stykke ungdomsarbejde, og haler ind på United.

Det er naturligvis svært at sammenligne klubberne, da de dels er i forskellige lande og har helt forskellige målsætninger. Der er ikke det samme niveau i en liga som den hollandske, hvorfor det vel er nemmere for Ajax at give chancen til de unge spillere, end det er i United i Premier League.

Men man må sige, at Uniteds akademi generelt de seneste 10-15 år har gjort et ganske udemærket arbejde. Klubben er mere eller mindre på niveau med de fleste andre storklubber i Europa. Men hvordan kan vi tage et skridt op, og igen have en førsteholdstrup som har en god kerne af egenudviklede spillere? Det ser vi på i morgen, hvor undertegnede kommer med bud på netop dette.

Forrige artikel

Van Gaal: Håber på flere nye

Næste artikel

Preseason: Første startopstilling

ANNONCE