Hvem er Cluj?

Når United på tirsdag spiller den anden kamp i årets Champions League, er modstanderen ukendte CFR Cluj fra Rumænien. Vi ser nærmere på den kommende modstander.

CFR Cluj er for de fleste United-fans en ukendt størrelse. Klubben har ganske vist været med i Champions League før, hvor de blandt andet mødte Chelsea, men ellers kender man ikke meget til rumænerne.

United har aldrig før mødt Cluj. Men sidste sæson var United også i Rumænien og spille Champions League. Her var modstanderen Otelul Galati. Dengang vandt United 2-0 i Rumænien, og vandt også hjemme.

Vi sætter her fokus på CFR Cluj.

Hjemme i Transylvanien

CFR Cluj har hjemme i byen Cluj-Napoca, der ligger i regionen Transylvanien i Rumænien. En region der for de fleste fører tankerne hen på andet end fodbold.

Med sine omkring 400.000 indbyggere er Cluj den næststørste by i Rumænien. I dag er byen vigtig, via sit universitet, og byen er gået hen og blevet et kulturelt, industrielt og forretningsmæssigt centrum i Rumænien.

Hvis man en dag planlægger et visit til Cluj, er det værd at se en af byens mange seværdige bygninger, såsom Saint Michael’s kirke og Palace of Justice. Har man planer om et smut i byen i Cluj, er der op gennem 90’erne åbnet en lang række natklubber, med forskelligt musikvalg. Og så er det værd at huske, at man for ganske få kroner kan købe øl i Cluj.
 

Ny klub i toppen

CFR Cluj blev stiftet tilbage i 1907, og op gennem de første år havde klubben tætte bånd til jernbane-industrien, og har på den måde en vis form for lighed med tirsdagens modstander fra Manchester United.

De første mange år var klubben ikke en topklub i Rumænien, og var i flere omgang væk fra den bedste, og sågar også næstbedste liga. I 2002 kom en ny sponsor på banen, og smed penge i CFR Cluj.

I de følgende år kom en række profiler til klubben, der rykkede op i den bedste række, fik stabilitet, og langsomt begyndte at nærme sig toppen af rumænsk fodbold. Og første smag af europæisk fodbold kom i 2005/06 sæsonen, via Toto Cuppen.
 

Mesterskab og Champions League

I 2007/08-sæsonen vandt Cluj så sit første mesterskab, og også den nationale pokalturnerin blev vundet for første gang i denne sæson. I den efterfølgende sæson, mødte rumænerne blandt andet Chelsea i gruppespillet. Kampen huskes blandt andet for Cluj-tilhængernes banner til kampen, hvorpå der stod “Roses are red, Chelsea are blue, my grandma can take better spot-kicks than you”, med reference til John Terry, der få måneder før havde brændt det afgørende straffespark i Champions League-finalen, da United vandt i Moskva.

Cluj vandt også mesterskabet i 2009/10 og i 2011/12. Cluj er dog aldrig gået videre fra Champions League-gruppespillet, noget man håber at gøre i år.

17 kampe er det blevet til i Champions League mæssig sammenhæng for Cluj, og heraf har man vundet de syv og tabt otte kampe. Rumænernes største bedrift er en 2-1-sejr i Rom mod Roma, og 0-0 mod Chelsea.
 

Profilerne

Clujs træner er Ioan Andone, der selv som aktiv spillede for blandt andet Dinamo Bukarest, Elche og hollandske Heerenveen, samtidig med at han nåede 55 landskampe for Rumænien. Andone stod i spidsen for Cluj i 2007/08-sæsonen, inden en rundtur i flere andre klubber. Han vendte tilbage til Cluj denne sommer. Cluj har haft hele 16 trænere siden 2001.

Klubben spiller sine hjemmekampe på Dr. Constantin Radulescu Stadium, der har plads til knap 24.000 tilskuere. De seneste år har man brugt mange penge på at forbedre stadion og ikke minds græstæppet på hjemmebanen.

Der er en del portugisere i Cluj, ligesom vi også finder et par sydamerikanere og afrikanere. Ellers består truppen af en del rumænske spillere. Der er ikke umiddlebart nogle navne i Cluj-truppen, der genkedes hos United-fansene. Anfører og leder på holdet er portugiseren Ricardo Cadu, der styrer holdet fra sin plads i midterforsvaret.

Forrige artikel

Ny bar åbnet ved Old Trafford

Næste artikel

Den kære leder er United-fan

ANNONCE