Blog: Har Mourinho ret til at hænge Shaw ud?

José Mourinho bliver af flere pundits kritiseret for sine hårde ord om Luke Shaw efter weekendens Brighton-kamp. Men er det ikke, hvad Luke Shaw som United-spiller kan forvente, når han ikke løser sin opgave? Og er Mourinhos formål måske at skabe en vinderkultur?

Jeg krummede tæer, da jeg efter Sevilla-kampen hørte, at Mourinho havde frækheden til at minde alle United-fans om, at de altså før er blevet slået ud af Champions League, men at livet hver gang er gået fint videre. Da jeg fik visheden om, hvad han efter Brighton-kampen sagde om Luke Shaw, tog jeg mig også til hovedet. Er det virkelig Mourinho fra Real og Chelsea-dagene, der er tilbage?

Jeg er ikke sikker. Men jeg er sikker på, at Mourinhos bus ikke når frem til tiden, hvis han løbende smider sine spillere under den. Og det var, hvad han gjorde med Shaw – EFTER kampen mod Brighton. I pausen skiftede han ham ud på grund af en meget dårlig præstation. Og er det ikke netop den ringe præstation og Shaws form, der er det egentlige problem? Den unge venstreback løste ikke sin opgave, og han gav dermed Mourinho muligheden for at skifte ham ud og derefter kritisere ham.

Kritik fra flere sider
José Mourinho er ikke den første, der kritiserer Luke Shaws professionalisme. Eller mangel på samme. Mauricio Pochettino og Louis van Gaal har tidligere gjort det.

I dag fortæller en tidligere direktør i Southamptons akademi – som Shaw er et produkt af – Jason Dodd til BBC, hvordan han ofte skulle være lidt sød ved Shaw, før han kunne tillade sig at kritisere ham. Ifølge Jason Dodd er det sådan, man får det bedste ud af Shaw.

”Man hiver sig i håret nogle gange. Luke Shaw er helt sikkert en fantastisk spiller, men hvis man skal pege på noget negativt, så er det hans manglende drive og manglende evne til at give alt til hver evig eneste træning,” siger han.

Sir Alex havde sine håndlangere
Når man er United-manager, skal man træde i Sir Alex Fergusons fodspor. De er enorme, og jeg tvivler på, at nogen nogensinde kommer til at fylde dem ud. Sir Alex Ferguson fik dog hjælp af store personligheder, der satte krav til medspillerne og skældte ud, når der var brug for det.

Rio Ferdinand har fortalt, hvordan Roy Keane skældte og smældte, da Ferdinand til sin første United-træning afleverede en bold til siden i stedet for at forsøge at spille den frem. Paul Scholes var typen, der gik over stregen på træningsbanen og tacklede igennem, når han fornemmede, at en holdkammerat ikke ydede nok. Cristiano Ronaldo lagde sine hundredevis af stepovers på hylden efter kort tid i klubben. Det var ikke noget Keane, Ferdinand og Scholes bedte ham pænt om, har de to sidstnævnte fortalt. Ineffektiviteten blev sparket ud af portugiseren.

Kunne man forestille sig, at en lidt overvægtig Luke Shaw ville få en sviner af Keane eller en hilsen fra Scholes’ støvleknopper, hvis han ikke gav alt til træning? Jeg tænker det. Og jeg tænker, at det var en af grundende til Sir Alex Fergusons mange vinderhold. De krævede intet mindre end 100% af hinanden. I alt hvad de foretog sig.

Får Mourinho en reaktion?
Mourinho har endnu ikke fundet sine løjtnanter, som Sir Alex havde i Keane, Scholes, Ferdinand med flere. Eller som han selv i sin første Chelsea-tid havde i Cech, Terry, Lampard og Drogba. Spillere der ville dø for ham, og som sørgede for, at resten af holdet ydede alt plus fire procent. Uden løjtnanter i truppen skal han gøre det sure arbejde selv. 

Henrikh Mkhitaryan, som blev sendt til Arsenal, så United kunne få Alexis, blev udsat for den samme behandling fra Mourinho, som Shaw gør lige nu. Mourinho kritiserede og roste ham på skift i medierne. Mkhitaryan kunne spille to kampe i streg for så slet ikke at være i truppen i tre kampe. Paul Pogba og Anthony Martial kan også snakke med om at blive kritiseret af manageren. Han tester sine spillere for at se, om de reagerer. Rejser de sig op, er de med. Bliver de liggende, kan de ikke bruges.

Det er ikke altid kønt, når José Mourinho ruller sig ud. Portugiseren er kompromisløs, og det kan være det, der har fyldt CV’et op med alverdens trofæer. Men det kan også være det der i sidste ende, sender ham ud i bussen med en fyreseddel i baglommen. Uanset hvad bliver det spændende at følge, hvordan Shaw og resten af United-spillerne reagerer på den seneste uges begivenheder.

Forrige artikel

Dato og tid bekræftet for FA Cup-semifinale

Næste artikel

- Fletcher er en rollemodel for mig

ANNONCE