Blog: Hvad gør vi nu?

Manchester United har kun vundet fire ud af ni kampe i denne sæson. Og José Mourinho ender endnu engang i stridigheder med sine spillere. Vi bør fyre Mourinho nu, men vi skal ikke ansætte en ny manager, før vi har hyret en sportsdirektør til at lægge en langsigtet plan for, hvilken retning klubben skal udvikle sig i. Det betyder, at vi skal have en caretaker til at styre tøjlerne, mens vi træder vande. Og måske findes han i egne rækker.

Fyr Mourinho!

Det er desværre en erkendelse, jeg er ved at være nået frem til.

Jeg er måske i undertal, men jeg var glad for, at vi ansatte José Mourinho tilbage i 2016. Og han voksede faktisk på mig sidenhen.

Jeg er med på, hvordan han opfører sig i pressen, og jeg ved, at flere siger, han udelukkende interesserer sig for folk, han selv kan bruge.

Men jeg er også overbevist om, at det her Manchester United-job betyder utroligt meget for ham, og han vil gøre alt i sin magt for at beholde det. Og så er han en ægte vinder helt ind til benet.

Uanset om man bryder sig om hans spillestil eller synes han træffer de rigtige beslutninger, så er han uden tvivl en mand, for hvem det betyder alt at vinde.

Men jeg må dog også sige, at jeg synes vi er nået til et punkt nu, hvor den rigtige beslutning vil være at fyre ham.

Mourinho vil efterlade et stærkere hold

Da vi i sin tid ansatte Mourinho, var mine forventninger, at nu fik vi en mand ind, der kunne få klubben på ret køl, kunne vinde nogle trofæer og så ville skabe kaos i sin tredje sæson – men derefter have efterladt et hold, der var stærkere end før.

Men efterhånden som han begyndte at fylde vores ører med sød musik om, at han ville følge klubbens værdier, give de unge chancen og håbede på at blive her resten af sin karriere, så ændrede mine forventninger til ham sig også en smule.

Man håbede pludselig, at en af verdens dygtigste managers, kunne ændre sin tilgang til hele spillet og blive her de næste mange år.

Vi skulle dog ikke mere end syv kampe ind i Premier League, før virkeligheden igen bankede os i hovedet.

Mourinho er, som han altid har været. Måske betyder jobbet meget for ham, men han ændrer ikke sin tilgang til spillet, og han roder sig, som altid, ud i problemer.

Men spørgsmålet er, om det hele er så skidt, at han slet ikke skulle være ansat i første omgang?

Han har ganske vist ikke vundet mesterskabet i sine to sæsoner her, men han har vundet to (tre, hvis du spørger ham selv) trofæer til klubben og fik os sidste sæson op på en andenplads efter et suverænt Manchester City-hold.

Derudover har han fået skabt et hold, der ser langt stærkere ud, end det han overtog.

Spørgsmålet er, om han ikke nogenlunde har givet os det, vi forventede af ham, inden han blev ansat?

Woodward skal reagere hurtigt

Tilbage i 2016 ved ansættelsen tænkte jeg, at nu fik vi en mand, som kunne hjælpe os i et par sæsoner, men som Ed Woodward også skulle være hurtig til at fyre, når Mourinho viste tegn på sit berømte tredjesæsonssyndrom.

I september 2015 havde Chelsea efter syv kampe lidt tre nederlag. Det samme er tilfældet i United nu.

Det vi ser lige nu, ligner begyndelsen på det, vi har set så mange gange før med Mourinho.

Han kan selvfølgelig overraske, men historien taler sit tydelige sprog. Og det var netop disse symptomer, som jeg mente, Woodward skulle reagere hurtigt på, så vi lider så lidt skade som muligt.

Normalt er jeg ikke meget for at fyre en manager, når der ikke er en oplagt kandidat til at tage over.

Jeg synes dog, vi bør gøre en undtagelse, omstændigheder taget i betragtning.

Der er ikke meget, der lige nu tyder på, at Mourinho vender situationen. Vi har ikke bare været uheldige med resultaterne, og det kan ikke bortforklares med, at vi er i gang med en proces – det er gået den forkerte vej.

Og selv hvis Mourinho skulle vende det, så ved vi, at det i bedste fald hedder gode resultater, men uden underholdende spil og brug af unge akademispillere.

Jeg synes derfor, vi bør tage konsekvensen, og fyre den manager, jeg ellers håbede kunne leve op til alt det, han lovede i sommeren 2016.

Sportsdirektøren skal på plads

Men hvad stiller vi så op med managerposten? – Vi giver os god tid.

Mourinho er langt fra hele problemet, og løsningen vil derfor heller ikke være bare at ansætte en ny mand. Hele strukturen i klubben skal ændres.

Der har længe været snak om, at United er ude efter en sportsdirektør. Og er dette sandt, giver det ikke mening at ansætte en manager uden råd fra den person, der om få måneder skal lægge hele den sportslige strategi for klubben.

Måske er ledige Zinedine Zidane den rette kandidat. Måske skal vi sætte alt ind på Mauricio Pochettino. Og måske er den rigtige manager én, ingen af os har haft i tankerne.

En ting er i hvert fald sikkert. Vi skal have en sportsdirektør ind, så han kan være med til at planlægge, hvad klubben sportsligt skal stå for, og hvilken manager, der er den rette til at udføre dette.

Det betyder også, at vi kommer til at træde vande i et stykke tid. Vi skal have en manager, der kan styre tøjlerne, mens klubben giver sig god tid til at finde den helt rigtige kandidat.

Caretakeren findes i egne rækker

Kieran McKenna er uddannet i sportsvidenskab, efter at have måttet stoppe karrieren tidligt grundet en hofteskade.

McKenna, der startede sin trænerkarriere for Tottenhams U18-hold, har været fan af Manchester United hele livet.

Det var også grunden til, at han insisterede på at spille det han betegnede som “The United Way”, da han i 2016/17-sæsonen blev træner for Uniteds U18-hold.

Inspireret af Sir Alex Ferguson spiller han offensivt og direkte angrebsfodbold.

Personligt forhold til spillerne

McKenna, der var anfører som ungdomsspiller, er kendt som en moderne og innovativ manager. Mourinho, og David Moyes og Louis van Gaal for den sags skyld, har fået kritik for at have en mandskabspleje, der ikke er i trit med den måde, der fungerer, når man skal håndtere moderne fodboldspillere.

De er hierarkiske i deres opfattelse, og vil have kæft, trit og retning. Her er McKenna modsat kendt for at have et tættere og mere personligt forhold til sine spillere.

Ismail Azzaoui, der spillede under den nordirske manager hos Spurs, har udtalt, at McKenna havde et tæt forhold til sine spillere.

– Han vidste, hvis jeg ikke havde det godt. Han kom altid og spurgte, hvordan jeg havde det, og hvordan han kunne hjælpe.

En dygtig taktiker

Selvom han er kendt for at ville spille offensivt og direkte ligesom Sir Alex i de gode gamle dage, så er han også meget opmærksom på sin modstander.

– Måden vi trænede på, var måden modstanderen ville spille på i weekenden. Hvis du spillede mod West Bromwich, fokuserede du på, hvordan de spillede, og hvad deres svagheder var.

Sådan udtalte den tidligere United-akademispillere Indy Boonen til Manchester Evening News.

McKenna har af tidligere spillere også fået stor ros for altid at variere træningsøvelserne, så man ikke kørte træt i dem.

Den tidligere Tottenham-manager Martin Jol er ikke overrasket over, at McKenna bliver betegnet som et stort managertalent.

– Hvis du kendte ham dengang, hvor han spillede på ungdomsholdene, så er du ikke overrasket over, at han nu er en meget talentfuld træner.

– Han var lidt stille, men fornuftig at høre på, hver gang han talte om fodbold. Han var seriøs, samvittighedsfuld, elskede fodbold, var passioneret, ret aggressiv og ville vinde for enhver pris.

I forbindelse med, at McKenna fik jobbet hos Uniteds U18-hold udtalte han sig omkring vigtigheden af, at spillerne i en ung alder, lærte at de ikke skulle falde tilbage på banen, men i stedet hele tiden forsøge at få spillet over på modstanderens banehalvdel og score mål.

Værd at satse på McKenna

Får McKenna lov til at overtage roret indtil en erstatning er fundet, er jeg ikke overbevist om, at han vil skaffe os bedre resultater end Mourinho ville gøre. Det kan sagtens være, at vi ender uden for top fire. Men jeg frygter på ingen måde en nedrykning, og så er spørgsmålet om det ikke er risikoen værd, nu hvor det, med sæsonstarten in mente, virker usandsynligt, at selv Mourinho vil få os med i det sjove selskab.

Som jeg tidligere nævnte, så ved vi, hvad vi får med Mourinho – selv hvis det går godt.

Uanset hvordan det går McKenna resultatmæssigt, så ved vi, at han ønsker at spille den form for fodbold, de fleste United-fans har skreget på i årevis.

Derudover har han et stort kendskab til akademispillere som Tahith Chong, Angel Gomes og Mason Greenwood, hvilket måske vil gøre det lettere for dem at integrere sig på holdet.

Der er selvfølgelig stor forskel på at være træner for et U18-hold til at skulle være manager for Manchester Uniteds førstehold. Især når man skal håndtere store egoer som Paul Pogba og Alexis Sánchez.

Spørgsmålet er dog om hans moderne mandskabspleje, kan være en fordel her.

Tænker man hierarkisk som Mourinho og vil have respekt fra sine spillere, så er det vigtigt, at man kan fremvise et flot CV med mange trofæer, så spillerne ikke er i tvivl om, hvorfor de bør følge denne managers ordre.

Det var i virkeligheden det, der blev problemet for Moyes. Han havde en tilgang til mandskabsbehandlingen, der mindede om Mourinhos. Men han havde ikke meritterne til at kunne vinde United-spillernes respekt.

Som nævnt lægger McKenna i stedet vægt på det personlige forhold. Det vil også sige, at han ikke vinder spillernes respekt på sine meritter, men derimod på det personlige forhold han har til dem.

De skal ikke kæmpe røven ud af bukserne for ham, fordi han har vundet Champions League med Porto.

Spillerne skal give sit ypperste for McKenna, fordi de kan mærke, at de betyder noget for ham. Og fordi han ligeledes vil give sit ypperste for dem.

Det spiller-træner forhold var en del af årsagen til, at Ferguson kunne presse sine spillere til det yderste gennem flere årtier.

Og det er vigtigt, at det er det samme McKenna lægger vægt på, når nu det ikke er trofæer, han kan prale af.

Derudover har han trods alt også Michael Carrick ved sin side, der virker til at nyde stor respekt fra førsteholdsspillerne.

Jeg er som sagt ikke overbevist om, at han vil skaffe os bedre resultater end Mourinho ville, hvis han fortsatte.

Men med den sæsonstart vi har haft, og de tendenser jeg har set fra Mourinho, så er jeg desværre ret sikker på, at den kære portugiser ikke vil få os i Champions League i denne sæson.

På samme vis, er jeg sikker på, at vi ikke vil rykke ned med McKenna. Og hvorfor så ikke satse på sidstnævnte?

Vi ved, at McKenna ønsker at spille underholdende fodbold, og jeg er overbevist om, at han vil bruge nogle af de unge gutter, han kender fra U18-holdet. Og så har han den fordel, at han kan tage røven på os alle og overraske positivt.

Anerkendt for sit talent

Jeg ved, at det kan virke naivt og håbløst romantisk at ville satse på en 32-årig træner uden nævneværdig erfaring på CV’et.

Men i modsætning til folk som Ryan Giggs, Gary Neville og Michael Carrick, så er der ikke stor hype omkring ham, fordi han har haft en glorværdig karriere og har et navn, der klinger af legende.

Nej, det skyldes udelukkende de ting han har præsteret som træner, hvorfor han også bliver storrost af de spillere og trænere, der tidligere har arbejdet sammen med ham.

Og uanset hvad man mener om Mourinho, så siger det en del, at han, ud af alle de folk han kunne vælge, satser på en 32-årig nordirer, med fire års erfaring, som assistenttræner for verdens største fodboldklub.

Måske kan Kieran McKenna blive det næste store managernavn på fodboldscenen. Og hvis ikke, så skal han nok underholde os med sin fodbold og holde os fra nedrykning, mens Manchester United får ansat en sportsdirektør, lagt en langsigtet plan for klubben og ansat den manager, der kan udfylde rollen bedst.

Forrige artikel

Gary Neville: Det her rod startede, da man valgte at fyre Moyes efter 8 måneder

Næste artikel

Flere medier sender Zidane mod Old Trafford

ANNONCE