Paddy Crerand

OldTrafford.dks billede
Indsendt af OldTrafford.dk den søn, 06/03/2005 - 00:15

Paddy Crerand ©Getty

Skrevet af: 
Arne Madsen

Patrick Timothy Crerand blev født i Glasgow den 19. februar 1939.
Han startede sin fodbold karriere hos St. Lukes Ballater St., Holyroo Secondary og Duntocher Hibernian.

I august 1957 kom han til Celtic og spillede her 91 ligakampe og scorede 5 mål.
Han fik sin første af i alt 16 landskampe mens han var Celtic spiller.

Manchester United købte ham i februar 1963 for £56000. Fra det tidspunkt var trøje nr. 4 hans, indtil han holdt som spiller. Da han kom til Manchester United spillede holdet ikke så godt, men de spillede godt i F.A. Cuppen. Pat Crerand var efter kun 3 måneder i klubben med til at vinde pokalen i 1963.

Man kan godt sammenligne 1962/63 sæsonen med 1989/90 sæsonen lidt, der var ikke gået så godt i ligaen, men alligevel vandt holdet F.A. Cuppen og holdet klarede sig de følgende år derefter godt i ligaen. Pat Crerand var med til at vinde ligaen i 1964/65 og 1966/67 og Europa cuppen for mesterhold i 1968.
Han var med i 392 kampe (4 gange udvist) og scorede her 15 mål. Sammen med Nobby Stiles var de dem der holdt sammen på midtbanen, han var kendt for sine hårde takninger og gode afleveringer.

Efter at han holdt som spiller blev han træner i Manchester United. I den periode efter at Frank O’Farrell var blevet afsat og Tommy Docherty blev ny manager var han caretaker manager for Manchester United.

Han var også i en kort periode Coach for Tommy Docherty indtil Tommy Cavanagh blev ansat. Den 26. november 1975 fik han en Testimonial kamp hvor Manchester Uniteds hold nødte Manchester Uniteds XI 1968 hold. 36.646 tilskuer så 1968 holdet tabe 7-2. Fra august 1976 til januar 1977 var han Northampton Towns manager dog uden succes.

Han søn Danny Crerand var en kort overgang med på Manchester Uniteds ungdomshold men nåede ikke kampe på førsteholdet.

Tommy Cavanagh havde også en søn der var med på Manchester Uniteds ungdomshold.

I dag er Pat Crerand meget brugt på MUTV som kommentator.

Helge Conradsen tilføjer:

Paddy Crerand skrev kontrakt med Manchester United den 6. februar 1963 nøjagtig fem år efter katastrofen i München.

Han debuterede for United den 13. februar samme år i en træningskamp mod Bolton i Cork i Irland. Jeg har programmet fra den kamp, og det er yderst sjældent. Træningskampen blev spillet i Irland, fordi den engelske liga nærmest stod stille pga. en lang periode med hård frost.

Paddy Crerand"s store betydning for Manchester United i 60"erne udtrykkes vel bedst i flg. sætning: -When Crerand plays well, United play well.

Der er også et par sjove historie om Crerand. Kort før spillerne skulle line up til pokalfinalen mod Leicester i 1963, manglede der en. Det var Crerand.
Man fandt ham for enden af spillertunnellen i underbukser. Han ville blot gerne høre tilskuerne synge salmen Abide With Me.

Den anden historie handler om udekampen i kvartfinalen i Europa Cup"en i 1966 mod Benfica. United havde vundet 3-2 på Old Trafford. Kort før kampstart stod Crerand og spillede med en bold i omklædningsrummet. Han sparkede lidt forkert, og bolden knuste et spejl, der gik langs hele den ene side af omklædningrummet. En spiller bemærkede: -Christ, Pat, we"ve got enough on our plate. Efter en fantastisk 1. halvleg gik United til pausen foran 3-0. I omklædningsrummet kom der en bemærkning fra Crerand: -Anyone got another mirror.

Jeg har fået begge historier bekræftet af Crerand, da jeg mødte ham i Manchester for seks år siden.

Statistik: