Fergies børn: Ole Gunnar Solskjær og miraklerne

Det korte, krøllede hår. Det uskyldige ansigtsudtryk. Den drengede charme. Den tålmodige indstilling. Manchester United har haft mange fantastiske…

Det korte, krøllede hår. Det uskyldige ansigtsudtryk. Den drengede charme. Den tålmodige indstilling. Manchester United har haft mange fantastiske spillere under Sir Alex Ferguson, men Ole Gunnar Solskjær er en af dem, der har gjort allermest indtryk på de mange millioner fans, som klubben har rundt omkring i verden.

Det er da heller ikke for ingenting. Solskjær brugte sine 11 år i Manchester United på at agere “super sub”. Nordmanden havde en helt speciel egenskab, som bestod i at komme ind fra bænken og banke bolde i nettet. Mon ikke de fleste husker den 26. maj 1999?

Den snu nordmand
Men bag den drengede facade hos angriberen, som af den en eller anden grund altid stillede sig tilfreds med at være reserve, gemte der sig en jernhård taktiker. En, som tog alt, manageren fortalte, til sig, og som tog noter til sit spil og arbejdede hårdt – og så lidt mere – for at få elementerne til at passe sammen.

“Mit kendskab til Ole som student af spillet er ret klart. Han skrev alt ned til hver eneste kamp, han spillede, og til hver eneste træningssession, som han deltog i.”

Sådan sagde Sir Alex Ferguson tidligere på denne 25-års jubilæumsuge om sin gamle norske matchvinder. Ferguson måtte gladeligt gå ud og lykønske Ole Gunnar Solskjær for sin helt fantastiske bedrift i Norge.

For det lykkedes Ole Gunnar at hente det første mesterskab nogensinde til den norske klub Molde FK. Det første i klubbens 100 år lange historie. Ikke en ringe bedrift, når man blot har været manager for et professionelt hold i en enkelt sæson.

Seriøsitet
Netop Molde var den klub, Sir Alex Ferguson hentede Ole Gunnar Solskjær i, da han i 1996 stødte til Manchester Uniteds trup.

Fra starten satte Ole sit aftryk på klubben. 18 mål i første sæson var nok til at vække stor jubel blandt medspillere, manager og fans. I løbet af årene kunne man opleve den norske legendes medspillere rose ham for at være dybt seriøs, at være benhård i træningsøjemed og ikke mindst som en snu, snu ræv med sans for taktisk forståelse.

Derfor var det da heller ikke ret overraskende, da han i august 2007 kunne offentliggøre, at han fra den nye sæson ville fungere som en del af trænerteamet i Manchester United. I første omgang som angrebstræner.

I sæsonen 2007/2008 arbejdede Ole Gunnar under Fergie som træner for førsteholdets angribere, men han var allerede efter et år klar til at tage skridtet op og få tildelt væsentligt mere ansvar.

Med reserverne i sin magt
Derfor blev Solskjær i maj 2008 sat til en anderledes opgave som den nye træner for Manchester Uniteds reservehold. I løbet af sommeren her vandt han Lancashire Senior Cup med en finalesejr over Liverpools reserver. De fine resultater fortsatte med nordmanden som frontmand, og i 2010 vandt han for første gang Manchester Senior Cup ved at besejre Bolton. Hans sidste kamp kom den 16. december 2010, hvor reserverne fik en fornem 5-1-sejr hjem mod Newcastle. Det blev også til en førsteplads i Premier Reserve League i 2009/10.

Tom Cleverley, som i øjeblikket er guldkornet i den kreative del af Uniteds offensiv, var utrolig glad for den træning, han fik af Ole Gunnar Solskjær.

“At have Ole som træner betyder, at dine afslutninger bliver bedre,” sagde Cleverley i 2009, da han var udlejet til Watford med stor succes.

Hjem til familien
Men den store arbejdsvillighed og iver efter succes betød i slutningen af 2010, at Solskjær ikke længere kunne fortsætte som træner for et reservehold. Han måtte videre. Det norske landshold tilbød ham at tage over efter Åge Hareide, men Solskjær, ydmyg som altid, takkede nej.

Det ansvar var måske alligevel for stort at lægge på skuldrene uden reel managererfaring. Så da hans gamle klub Molde var på udgik efter en ny chef, slog han til. Her fik han nemlig mulighed for at flytte hjem til Norge og bruge langt mere tid sammen med sin familie.

Solskjær flyttede til Kristiansund. Det blev noget af en succes. Et eventyr, om man vil. Molde havde aldrig nogensinde vundet det norske mesterskab, selv om klubben i juni 2011 kunne fejre sit 100 års jubilæum. Det startede skidt, da sæsonen blev sparket i gang i marts. Men Solskjær formåede at vende og dreje det hele til, at holdet skød sig til tops i løbet af sæsonen. 20 sejre, syv uafgjorte og seks nederlag. Mesterskabet blev en realitet 30. oktober.

Det norske Manchester United
Med managergerningen i Molde har Ole Gunnar Solskjær ikke lagt skjul på, at han har suget, suget og atter suget erfaring til sig i Manchester United og hos Sir Alex Ferguson. “Norges Manchester United” er Molde blevet kaldt, efter nordmanden har taget over.

Det er ikke helt uden grund. Solskjær har tidligere fortalt, hvordan han forsøger at overføre den elegante spillestil, de hurtige omstillinger og den benhårde træning til norske forhold. Når han løber ind i udfordringer, så forsøger han at sætte sig ind i, hvordan Sir Alex Ferguson mon ville have gjort.

“Jeg tænker hele tiden på, hvordan han ville håndtere det her. Men der har endnu ikke været noget tidspunkt, hvor jeg har tænkt, at jeg var nødt til at ringe til ham. Jeg har oplevet ham så meget, og jeg har set ham så tæt på, at jeg ved, hvilke knapper, der skal trykkes på. Det har været fantastisk at lære fra ham,” sagde Solskjær i sommer om sin mentor.

Vil gerne overtage Fergies tjans
Ole Gunnar Solskjær har aldrig lagt skjul på, hvad hans store drøm som manager er. Det er selvfølgelig at tage over i Manchester United.

Men nordmanden regner nu ikke med, at det er noget, der kan blive aktuelt før om 15 eller 20 år. Det kræver sin mand at tage sig af det job, mener han.

“Alle, som har spillet for Manchester United, drømmer om det. Mig, Ryan Gigs, Bryan Robson, Mark Hughes. Mere end nogensinde har de seneste år vist mig, at du skal bruge erfaring, og at du skal være den bedste, for at være manager for Manchester United. Som Ferguson har håndteret og styret klubben, han har været et fantastisk forbillede for alle. Han er et leksikon i, hvordan man styrer en klub, og jeg dagdrømmer da om, hvad der kan ske om 15 til 20 års tid, når jeg har erfaringen.”

Sådan sagde Solskjær i slutningen af 2010, ikke lang tid inden han overtog posten hos Molde FK.

Og Solskjær er ikke den eneste, der håber lidt på at se sig selv som Manchester United-manager på et tidspunkt. I forbindelse med Moldes flotte mesterskab var den tidligere holdkammerat David Beckham ude for at ytre sin mening om Solskjær som potentiel manager i klubben, hvor englænderen tilbragte sin ungdom.

“Han er så fantastisk en fyr. Han var en stor spiller, men han er en endnu bedre person. Måske bliver han Manchester United-manager en dag, det ville være fint. Lige nu tror jeg, klubben er glad for Sir Alex Ferguson. Men i fremtiden, ja, hvem ved? Han er en vinder, han elsker Manchester United, så man ved aldrig, hvad der kan ske,” sagde Beckham.

Og at Ole Gunnar Solskjær altid var så opmærksom på sit spil og sin træning i Manchester United er noget, Sir Alex Ferguson er helt sikker på, at nordmanden kan udnytte til sit ypperste i trænergerningen.

“Det fortæller dig alt om hans dedikation til at lære spillet og hans opmærksomhed for omhyggelige detaljer. Det giver ham en god start, fordi du skal være opmærksom og villig til at ofre dig for at komme ind som manager i disse dage. Han var en stor spiller og en virkelig rar person. Spillere vil reagere på ham.”

OldTrafford.dk sætter i denne uge fokus på Sir Alex Ferguson og hans 25 år i managersædet i Manchester United.

Læs også: Fergies Børn: Skotten skabte en hær

Forrige artikel

Charlton: Fergie er et geni

Næste artikel

Artikel: Fergies Børn - Ole Gunnar og miraklerne

ANNONCE