Manchester på 24 timer: Den perfekte kampdag

Du vågner i Manchester eller ankommer tidligt med flyveren. Det er torsdag. Du skal på Old Trafford klokken 20 i aften, lokal tid, og se en europæisk kamp. Din krop sitrer af spænding – du glæder dig så meget, at du bliver rastløs. Du spørger dig selv: Hvordan skal jeg få dagen til at gå? Hvordan lader jeg bedst op til kampen? Hvad har Manchester at byde på udover fodbold?

Der findes to svar på det spørgsmål, begge lige gode.

Første svar; find en pub og brug dagen på at hælde pints i halsen. Eftersom du er på tur er det fuldkommen legitimt at drikke alkohol fra morgenstunden, og Manchester har masser af gode vandhuller til formålet. I centrum af byen kunne det være Sinclair’s Oyster Bar, nær Old Trafford kunne det fx være The Tollgate.

Andet svar; gå i fodsporene på OldTrafford.dk’s Emil Jørgensen, der har kridtet den perfekte kampdag i Manchester op til dig. En skøn kombination af fedtet engelsk mad, fodboldkultur, shopping, sightseeing, spansk gastronomi, Peaky Blinder-kulisser, fællessang, fadøl og fest, der efterlader dig lykkelig på hovedpuden, når dagen er omme.

Lyder svar nummer to interessant? Så læs videre.

Klokken 9:30: Dagens avisjagt

Start med at købe dagens Manchester Evening News-avis. På kampdage indeholder lokalsprøjten altid optaktsartikler med gode pointer, friske managerinterviews og skarpe bud på startopstillingerne. Og så koster den mindre end et pund.

Fordi aviserne er så billige, plejer jeg også at nappe et eksemplar af The Sun, Daily Mirror eller Daily Star – om ikke andet så for at læse lidt vilde transferrygter og grine lidt af deres skarptvinklede tabloidhistorier, som altid har 140 kilometer i timen. Dagens vinder for bedste forsidebasker blev dog faktisk Manchester Evening News med denne perle af en historie: ”Faicing jail with mom  -Drunk woman attacked police on jet”.

Du finder Manchester Evening News, og tabloidbanditterne, i de fleste kiosker, supermarkeder eller tankstationer. Ved Picadilly Gardens er der en helt stribe forretninger, der sælger dem.

Adresse: Tutzys Piccadilly Vape shop, Manchester City Centre, 14 Piccadilly, Manchester M1 4AJ

Klokken 10: Obligatorisk English Breakfast

Tid til morgenmad. Du skal selvfølgelig ikke snydes for en fuldfed ”english breakfast”. Kaloriebomben – som består af lyserød bacon, brankede pølser, bagte bønner i tomatsovs, spejlæg, blodpølse, det hvideste toastbrød og iturevne kartofler, som så er samlet igen og stegt i rigelige mængder fedt, på engelsk kaldet ”hash browns” – er en effektiv måde at få hjertet til at slå på.

Det fås overalt i Manchester, og det smukke ved det er, at det aldrig bliver rigtig dårligt. Det skal nemlig være lidt klamt på den fede måde, og et sted, hvor de har fattet det, er på The Koffee Pot i Norther Quarter – fem minutters gang fra Picadilly Gardens. De serverer ”no-nonsense breakfast” og har også sprittede morgenmadscocktails på menukortet, hvis du er den type.

Selve stedet er både charmerende og hipt; der er masser af fede musik-, film- og Manchester-referencer i kunsten på væggene, gæsterne sidder i røde båse, og det føles som en mellemting mellem en bar og en diner.

Tank op her, mens du læser dine før-indkøbte aviser.

Adresse: The Koffee Pot, 84-86 Oldham St, Manchester M4 1LE.

Kl. 11: Hasardspil

Nogle fans betragter det som en synd at oddse på sit eget hold. ”Du jinxer resultatet”, ”du blander penge og følelser sammen,” siger de.

Jeg er ikke en af dem. For mig tilføjer det lidt ekstra hygge og spænding til både Uniteds og rundens øvrige kampe, at jeg har kastet lidt mønt på dem. Oftest spiller jeg på noget skørt – fem kampe på en kupon til samlet 200 gange pengene igen, eller Scott McSause som første målscorer, og United til at vinde 3-2.

Derfor anbefaler jeg det også til dig. Alene det at træde ind i en af Paddy Powers, Ladbrokes eller en af de andres forretninger, og se de lokale gamblere, der bliver opslugt af tiden, mens de spiller på hestevæddeløb, er en kulturel oplevelse i sig selv.

Adresse: Ladbrokes, Unit 2, Gateway House, Piccadilly, Manchester M1 2GH

Kl. 11:30: Retrotrøje-shopping

Når du har sat dine krydser, går du i gang med at planlægge, hvad gevinsten skal formøbles på. Butikken Classic Football Shirts et godt sted at lade inspirere.

Her finder du let-brugte, originale fodboldtrøjer, fra 80’erne, 90’erne og 00’erne, som får dine fodboldromantiske øjne til at løbe i vand. De har blandt andet to hele stativer med United-trøjer – så hvis du fx drømmer om at finde den sorte udebanetrøje fra 1995 med nummer 7 på ryggen, magen til den som Cantona kung-fu-sparkede en Crystal Palace-fan i, eller Solskjærs nummer 20 fra The Treble-sæsonen, så er der en pæn chance for, at du finder dem her.

Prisen er derefter. Det mest sjældne koster omkring 150 pund. Men du kan også finde mange fede retro United-trøjer, som koster i omegn af, hvad de nye spillertrøjer koster ude i Mega Store på Old Trafford. Og så er de altså klart federe, dem du finder i Classic Football Shirts.

Konceptet til forretningen er i øvrigt udviklet af to gutter fra Fallowfield i Greater Manchester.

Adresse: 25-27 Dale St, Manchester M1 1FY. 

Kl. 12: Boghimlen i Waterstones

Lige ved siden af Classic Football Shirts lægger Nordenglands største bogbutik, Waterstone. ”Gab, hvornår skal jeg skal ha’ pints?”, tænker du måske nu. Tålmodig. Humlen er lige rundt om hjørnet.

Obs: Classic Football Shirts er nu lokaliseret på 25-27 Dale St, Manchester M1 1FY. Dermed ligger de to steder ikke længere en spytklat fra hinanden. 

Men først skal du tage rulletrappen op på første etage i Waterstones, vende 180 grader, gå skråt til venstre og finde hjørnet for Manchester United-litteratur. De har et skatkammer af røde biografier og historiebøger at dykke ned i. Hvis du ikke allerede har læst dem, kan du starte med ”The Rebel Who Would Be King” af Phillipe Auclair, ”Red” af Gary Neville og ”The Autobiography” af Roy Keane.

Waterstones har også en hyggelig café på anden etage, for dem der ikke gider kigge på bøger.

Adresse: Waterstones, 91 Deansgate, Manchester M3 2BW.

Kl. 12:30: Fadbamse i solen på historisk pub

Tætpakket program eller ej, du er stadig på tur, og derfor skal du selvfølgelig ikke snydes for fadbamserne. Fem minutter fra Waterstones findes du Sinclair’s Oyster Bar, lige ved Exchange Square.

Det er en pub i en stor, smuk hvid bygning, der stammer tilbage fra 1600-tallet. Der er mange specielle øl på fad, organisk lager, en indisk ale og en chokolade stout, og atmosfæren både lugter og smager ”ægte engelsk”. Men vigtigst af alt har de byens mest populære øl-terrasse, hvor du sidder i solen, for Manchester er jo som bekendt altid sunny, og nyder dagens første pint.

Vær opmærksom på, at det her som regel også ofte er stedet, hvor Uniteds europæiske udebanemodstandere mødes om eftermiddagen.

Adresse: Sinclair’s Oyster Bar 2 Cathedral Gates, Manchester M3 1SW

Kl. 13:15: Fodboldmuseum for børn og voksne

Du sidder rigtig godt på Oyster Bar, og en fadøl kommer sjældent alene, når man er på tur. Men videre skal du, for lige rundt om hjørnet ligger et fuldkommen fantastisk fodboldmuseum, der er dragende for både små og store.

National Football Museum indeholder 140.000 fodboldrelaterede genstande – unikke lyd- og videoklip, billeder, pokaler, trøjer, m.m. – og en aktivitetszone, hvor du selv kan få lov til at sparke til en bold i forskellige øvelser. Smæk et par hørebøffer på og dyk ned i BBC’s gamle kommentatorklip fra fodbold ”dengang far var dreng”, eller se om du kan drysse afleveringer som Paul Scholes i et simulatorspil.

Det koster 10 pund at komme ind, og så gælder billetten igen, hvis du skulle være så heldig at komme tilbage til Manchester indenfor et år.

Adresse: National Football Museum, Urbis Building Cathedral Gardens, Todd St, Manchester M4 3BG

Kl. 14:45: Spansk tapas hos familien Mata

Det er ved at være spisetid igen. Du forventer måske en stor gang Fish & Chips eller en Meat Pie, men bliver overrasket; du skal til Spanien.

Du skal besøge Juan Matas’ families restaurant Tapeo & Wine, som ligger i Deansgate. De har et dejligt frokosttilbud til 12 pund, hvor du får tre af deres signaturtapas. Maden er af høj kvalitet, og smider du 10 pund oveni, får du også en flaske vin til retterne.

Restauranten er stilet og elegant, men stadig meget afslappet. Og hvis du er heldig, kan det være du møder Juan Matas far.

Adresse: Tapeo & Wine, 209 Deansgate, Manchester M3 3NW.

Kl. 16:15: En drink med Thomas Shelby

Med Mata-mad i mavsen har du kurs mod sporvognen, der skal fragte dig til Old Trafford, men du bliver fanget af en turistfælde af rang: The Peaky Blinders’ Bar.

Netflix-serien om den engelske gangsterfamilie fra 1920’ernes Birmingham er temaet for pubben på Peters Street i Manchester. Der hænger lysekroner fra det guldudsmykkede loft, personalet er klædt ud som figurer fra serien, og drinksmenuen er tematiseret. Det er faktisk ret uoriginalt og kunne godt have været mere gennemført. Men det er også lidt sjovt, og du lander midt i et godt ”early bird”-tilbud, som består af en cocktail for fem pund.

Så du hopper ind her. Og drikker en ”Naugthy Ada”, ”The Irish Traveller” eller ”Aunt Polly”.

Adresse: The Peaky Blinders’s Bar, 23 Peter St, Manchester M2 5QR

Kl. 17: Fællessang på The Toll Gate, tæt på Old Trafford

Kampstart nærmer sig, og du skal mod stadion. Du skal finde en United-pub og gøre to ting; drikke pints og synge med på sange som ”Ole’s at the wheel” og ”Oooh aahh Cantona”.

Bishop Blaize, som ligger 200 meter fra Old Trafford, er et godt sted, hvis du ikke rigtig kan sangene og har det fint med, at der er flere nordmænd end englændere. Men skal du udfordre dig selv lidt mere, tager du på The Toll Gate, hvor en lidt mere hård kerne af lokale United-fans kommer.

Tag sporvognen fra St. Peters Square med retning mod Altrincham og stå af ved Trafford Bar. Så ligger The Toll Gate lige ved siden af. Køb en øl, list dig ind under de hvide telte, og lad dig forføre af skøn mancunian banter og fællessang. Det er den perfekte måde at komme i stemning til kampen inde på Old Trafford på.

Adresse: Seymour Grove, Stretford, Manchester M16 0TG

Kl. 19:10: Afgang mod Drømmenes Teater!

Du vil ikke risikere at gå glip af spillerindløb (eller ”This is the One” med Stone Roses hvis det er Premier League), det er trods alt fodboldkampen, du er rejst herover for, så du går fra The Toll Gate klokken 19:10. I et hav af United-fans er det ikke svært at finde vej ned af Sir Matt Busby Road, og du ankommer cirka 19:30.

Det betyder, at du har god tid til i ro og mag at lokalisere din indgang, gå på toilet og finde op til din plads.

Husk at bidrage til stemningen, så meget du kan – det gør klart oplevelsen bedre!

Adresse: Old Trafford, Sir Matt Busby Way, Stretford, Manchester M16 0RA.

 

Kl. 22:15: Sejrsfest på Bishop Blaize

Efter slutfløjtet, og forhåbentlig sejren til ”de røde djævle”, står du med to udfordringer; 1) den brandert, som du byggede op før kampstart er langsomt ved at aftage, fordi man ikke må drikke alkohol på tribunerne på Old Trafford. 2) det tager lidt tid at komme ud fra stadion, og endnu længere tid at komme med sporvognen.

Du har en løsning. Du er nemlig smart. Så i stedet for at stille dig i køen til sporvognen, tager du på en af United-pubberne igen. Og nu hvor du prøvede The Toll Gate tidligere, kan du passende vælge Bishop Blaize den her gang. Festen fra Stretford End er rykket herind, og du er inviteret. Snup en øl eller to, syng lidt med på sangen om, at Steven Gerrard aldrig har vundet mesterskabet, og lunt så over til sporvognsstoppet ved navn Old Trafford, når køen er stilnet af.

Adresse: Bishop Blaize, 708 Chester Rd, Stretford, Manchester M32 0SF.

Kl. 00:00: Pizza-pub med tequilla til

Du er småberuset og sulten igen, og du ved fra bitter erfaring, at du går død, hvis du sætter dig ind på en højt belyst McDonalds eller kebab-joint. Så i stedet for at gøre det, tager du på noget, der hedder Crazy Pedro – et genialt koncept, der kombinerer frosne Margaritaer, stort tequilla-udvalg, gode specialøl og vellavede pizzaer i et forunderligt og festligt barunivers.

De serverer mad indtil klokken fire om natten, og det er et perfekt sted at komme op i gear igen, før du skal videre i byen.

Vær dog opmærksom på, at de ikke lukker dig ind med United-tøj på. Så hvis du har et halstørklæde, skal det lige gemmes lidt væk, og hvis du har en trøje, skal du forbi hotellet og skifte. Men det skal du under alle omstændigheder, hvis du vil på klub senere.

Adresse: Short St, Manchester M1 1JG, Storbritannien

Kl. 01:30: Forlad Manchester, enter ’Mad’chester

Nu er vi kommet til den tid på døgnet, hvor du egentlig bare burde gå hjem på dit hotel og sove. Men det gør du selvfølgelig ikke, for du har det sjovt, og det er blevet tid til at forlade Manchester. Du rejser ind i ’Mad’chester – en bestemt sindstilstand som blev født og kultiveret i Hacienda natklubben og pladeselskabet Factory Records rå industrilokaler i 80’erne og 90’erne. Tænk New Order og Happy Mondays, tænk funky house-musik og en bas, der får dig til at rokke automatisk.

Hacienda er død, ’Mad’chester-æraen er mest af alt et ekko fra fortiden. Men det er et ekko, kan jeg hilse og sige, som du stadig gerne vil danse til! Så hvis du har energien, så snør skoene og stil dig i kø til en af klubberne. I Manchesters bøssedistrikt er der altid gang i den, men hvis du virkelig vil mærke Tony Wilsons ånd og legacy, er der et par mere ’Mad’chester-inspirerede steder.

Factory 251 befinder sig i Factory Records gamle, legendariske bygning, og de spiller gedigen musik uden så mange dikkedarer. Vær dog opmærksom på, at det på en torsdag godt kan være en ret ung fest. Et alternativ er South Nightclub, som er lidt mindre og mere undergrundsagtigt. South blev skabt af en af folkene fra Hacienda, som en modgift til kæmpeklubberne – her er mørkt, vildt og småt. Og stinkefedt.

Adresse: Factory 251, 18 Princess St, Manchester M1 7EN, Storbritannien
Adresse: South Nightclub, 4A S King St, Manchester M2 6DQ, Storbritannien

Kunne du selv tænke dig at komme afsted?

Se alle rejsetilbud til den nye sæson her
Priser fra kun 2.445,- inkl. fly, kamp og hotel.

ANNONCE