Blog: Fem ting, vi lærte af PSG-kampen

Forventninger til Champions League-kampen mod PSG var enorme, men det endte desværre som en fuser. United tabte 2-0 og virkede meget langt fra europæisk topklasse. 

Efter kampen bedyrede Ole Gunnar Solskjær, at det var vigtigt, at det blev en “lærerig oplevelse”, fremfor en “sæsondefinerende” en for nordmandens spillere. Ydmygelsen er en brugbar erfaring.

Samme mantra har OldTrafford.dk’s skribent William Fagerstrand arbejdet ud fra. Han har analyseret fem ting, som han mener, vi lærte af PSG-nederlaget. 

1) Manchester Uniteds status som europæisk storklub hjælper dem ikke

Der er ingen tvivl om, at Manchester Uniteds erfaring og bedrifter i europæisk fodbold er langt større end PSGs. Uniteds tre Champions League-titler, deres lange historie og mærkbare aftryk på europæisk topfodbold tildeler dem en status, som PSG kun kan drømme om på nuværende tidspunkt. Derfor kunne man kun håbe, at det ville komme til udtryk i – hvad Oldtrafford.dk’s egen redaktør Emil Jørgensen – kaldte ”United’s største kamp i seks år”. Selvom jeg erklærer mig enig i dette udsagn, vidner det unægteligt om de mange skridt, United er gået tilbage, siden Sir Alex Ferguson stoppede som United-træner.

Også hjemmebanen Old Trafford har lagt hus til mange fornemme besøg gennem tiden, hvor udfaldet ofte har været i Uniteds favør. Dem har der ikke været mange af de seneste seks år, men historisk set kan vi bryste os med langt flere end klubben fra Paris. Af den grund står Old Trafford stadig som et stort og frygtindgydende stadion, som modstanderholdet skal få lov til at mærke. Det håbede jeg i hvert fald på.

Mbappe og co. havde andre tanker. Realiteten var den, at nyere opnået erfaring på den store scene i Europa er en mere udslagsgivende faktor end historisk erfaring. Det er for hårdt at sige, at det var ”boys against men”, men det var heller ikke ”men against men.” United var med i første halvleg og blev desværre markant svækket, da Lingard og Martial måtte udgå. Men alligevel sad jeg med følelsen, at PSG havde et koldere hoved og en mere afklaret tilgang til kampen som konsekvens af deres større europæiske erfaring blandt deres spillere. PSG havde bedre styr på nerverne, og spillere som Silva, Alves, Di Maria, Marquinhos og Buffon virkede bare mere tilpas på den store scene. Især Silva og hans lederegenskaber smittede af på resten af holdet. Og ja, så blev Old Trafford forvandlet til Di Maria’s scene og PSG-fansenes eget koncerthus.

2) Mata har ikke niveauet til europæisk topfodbold

Det virker måske som en hård udmelding, men United skal have spillere, der kan komme ind og gøre en forskel, og det kunne Juan Mata ikke. Den lille spanier var langsom på bolden og virkede nervøs. Det skærer mig i hjertet, når jeg siger det, men han kan kun bruges mod mindre hold, der tillader ham mere plads og tid til at tænke. Jeg sidder lidt med den fornemmelse, at han også selv er i færd med at indse, at han ikke længere har niveauet. Han virker ofte irriteret på sig selv.

Problemet er, at når Mata ikke længere har evnen til at forvandle idé til handling hurtigt nok, ser han desværre foruroligende dårlig ud i kampe, hvor gæsterne er PSG. Man kan ikke sætte en finger på hans fantastiske fodboldhjerne, men topfodbold tillader ham ikke tiden. Videreførelsen af ideer fra hoved til fødder er blevet for langsom. Det er en skam – men det er også en realitet.

3) Lingard er uhyre vigtig

Jeg mener, Jesse Lingard er en top-fem spiller i United. I går viser han, hvilken attitude man skal have, når man er oppe imod store klubber som PSG. Han har så meget energi, så meget gå-på-mod, og så er han en intelligent fodboldspiller. Allerede fra start virkede han som én af de mest tændte United-spillere. Det tog ham kun tre minutter at ryge i totterne på Kimpembe, som udspringer af hans passion og aggressivitet. Med hans enorme løbepensum presser han PSG-spillerne til at begå fejl og giver United muligheden for at vinde bolde, der kan omsættes til farlige situationer. Derudover er han den bedste på banen til at finde rum mellem kæderne. Lingard virkede også skarp i det hurtige kombinationsspil, som vi desværre fik set for lidt af i går.

Det viste sig også at være et stort tab for United, da Lingard måtte udgå med en skade i pausen. United mistede meget af den aggressivitet, de viste i første halvleg, og særdeles Rashford led under Lingards fravær. Rashford fik mindre at arbejde med og gled stille og roligt ud af kampen. Det skyldes blandt andet, at Lingard ikke længere kunne trække spillere til sig og holde PSG’s forsvarsspillere i konstant bevægelse. Angrebsspillet blev mere monotont som følge af Lingards fravær, og et monotont angreb er ikke egnet til Rashford.  

4) Vi har brug for Lukaku 

Jeg kunne ikke begribe, at Lukaku først blev skiftet ind i 83. minut. I anden halvleg, især efter målet til 0-2, forsøgte vi med mange indlæg. Og her blev det tydeligt, at vi manglede en angriber som Big Rom. Det var ofte, at vi manglede spillere inde i feltet, når et indlæg blev slået. Solskjær ventede alt for lang tid med at sætte ham på banen, og hvis du spørger mig, skulle Lukaku være skiftet ind før Mata. Det er muligt, Lukaku ikke har været på sit bedste niveau den seneste tid, men det har Mata i den grad heller ikke – og er nok flere år forbi det.

Farten manglede, da Lingard og Martial måtte udgå med skader, og Lukaku ser godt nok tung ud, men man skal ikke tage fejl af hans hurtighed. Solskjærs incitament, i hvert fald et af dem, for at skifte Mata ind, var at beholde Rashford på toppen. Og jeg kan godt forstå, han ville beholde Rashford på toppen, men alternativet som Lukaku på højre kant ville virke bedre i kampen mod PSG. Også alternativet med Rashford på højre kant og Lukaku oppe foran ville ligeledes være bedre. Den belgiske frontangriber er hurtigere og arbejder hårdere end den tekniske spanier, og så har Lukaku også vist, at han kan spille ude på en højre kant og træde i assistmagerens rolle. Det gjorde han så sent som mod Arsenal i FA Cuppen, hvor han leverer to assists.

5) Luke Shaw skal forbedre sine indlæg

Luke Shaw spillede faktisk en ganske habil kamp i går, men jeg kunne ikke lade vær med at tænke på, hvor mange mislykkedes indlæg, han diskede op med. Jeg ved ikke, om det bare er mig, men jeg synes ofte, Shaw fejler på sine indlæg. Der var langt fra det sjældne, fantastiske indlæg ind til Rashford i Leciester-kampen og de indlæg, han leverede i går. Enten ender bolden hos første mand fra modstanderholdet, eller også får han ikke det svirp med, som det kræver, når man skal dreje bolden ind i det farlige område af feltet. I stedet ender bolden bag spillerne. Med den unge englænders hurtighed og offensive kræfter skal han være i stand til at kunne smide farlige bolde ind i feltet – i hvert fald mere kontinuerligt. Her kunne Shaw kigge lidt til sin landsmand Ashley Young, der leverede et par fine indlæg i kampen i går.

 

Forrige artikel

Solskjær: Jeg kan ikke gøre noget ved Alexis

Næste artikel

Efter ballade på stadion: Både United og PSG sigtes

ANNONCE