Da Schmeichel fik hårtørreren at føle

1993-94

Manchester Uniteds spillere er lige kommet ned i omklædningsrummet under Main Stand på Anfield Road Liverpool FC`s legendariske stadion, da Uniteds danske landsholdsmålmand får hårtørreren at føle. Hvad Sir Alex Ferguson ikke har taget højde for, er at Peter Schmeichel er udstyret med samme temperament og stædighed som ham selv. Det er to hårtørrer, der står overfor hinanden. Der er så meget power og aggression bag, at de er ved at blæse hinanden omkuld.

Liverpool og Manchester United har netop lige afsluttet et brag af en fodboldkamp. Kampen slutter 3-3, efter United har ført 3-0 efter bare 24 minutters spil. Anfield Road er stedet, som vi Manchester United supporter helst ser vores hold tage tre point, men det sker som bekendt ikke denne dag. Om det er det, der får Fergusons berømte temperament til at koge helt over står i det uvisse. Rasende er han i hvert fald.

Som sagt er det Peter Schmeichel, der får hårtørreren at føle. Ikke at han kan gøre noget ved de tre mål, der bliver scoret mod ham, men i stedet hans manglende evne til at tage målspark. Det kan Schmeichel ikke acceptere, hvorefter de to herrer ryger i et kæmpe skænderi. Skænderiet udvikler sig hurtigt fra at dreje sig om kampen og Manchester United generel til det mere personlige plan. Her lægger ingen af de to finger imellem. Da skænderiet omsider slutter, er der total tavshed i omklædningsrummet, ingen tør sige noget. Hermed slutter et af de mere groteske skænderier mellem spiller og manager i Manchester Uniteds historie. Det er da så slemt, at en rasende Schmeichel på hjemturen retter henvendelsen til sin agent nordmanden Rune Hauge. Her beder Schmeichel Hauge om at finde en anden klub, da han ikke ønsker at spille under Ferguson mere. Han har måske set skriften på væggen. Der er vel ingen, der på den måde har taget kampen med Sir Alex Ferguson, uden at det får konsekvenser.

To dage efter optrinnet i omklædningsrummet på Anfield Road opsøger Peter Schmeichel Ferguson på sit kontor. Her bliver Schmeichel bedt om at sætte sig, så de kan få talt episoden igennem, der sker to dage forinden. De to herre taler roligt sammen og i et helt andet toneleje, end de gjorde to dage tidligere. I denne samtale lægger Ferguson ikke skjul på, at han bliver nød til at fyre sin danske verdensklasse keeper. Han understreger dog i form af deres professionelisme, at Schmeichel står på mål den efterfølgende kamp. Hermed slutter mødet på chefens kontor, hvorefter Peter Schmeichel går ned i omklædningsrummet til de andre spillere.

Det der nu udspiller sig i omklædningsrummet, får enorm betydning for både Peter Schmeichel og Manchetser United i de kommende år frem i tiden. Da han kommer ned i omklædningsrummet, kalder han alle sine holdkammerater sammen. Her er hvad han sagde til sine medspillere.

”kære venner jeg skylder jer alle sammen en undskyldning for min opførsel i forbindelse med Liverpool kampen. Den adfærd jeg udviste var helt uacceptabel, den var decideret barnlig, pinlig og utilgivelig. Jeg har selvfølgelig givet Ferguson en undskyldning tidligere i dag. Det jeg gør nu, er ikke noget han har bedt mig om, det er noget jeg selv har initiativ til”

Det Peter Schmeichel og de andre spillere ikke ved, er at Ferguson tilfældigt kommer forbi og står og lytter ved den åbne dør. Her hører han, Schmeichel undskylde sin opførelse overfor sine medspillere. Det er med stor sandsynlighed denne undskyldning, der redder danskerens Manchetser United karriere. Det der udløser alt postyret i omklædningsrummet under Anfield Roads Main Stand tribune, er hændelser i denne fantastiske fodbold kamp mellem Englands to største og mest vindende klubber igennem tiderne.

Fodbold er et fascinerende spil, der får følelserne frem i os alle, der elsker det smukke spil. Der er kampe der går over i historien. Kampe hvor man til hver en tid, kan huske hvor man befinder sig. En af disse kampe er for mit vedkommende Liverpool mod Manchester United fra 1994. Kampen bliver ikke vist i tv, men i stedet sidder vi klinet til BBC radio five live denne januar dag.

De to hold som spiller den fantastiske kamp, stiller op som følgende.

Liverpool : Bruce Grobbelaar – Rob Jones, Mark Wright, Julian Dicks, Niel Ruddock, Nigel Clough, Jamie Redknapp, Steve McManaman (77. minut stig Inge Bjørneby), Ian Rush, Robbie Fowler og John Barnes. Ikke benyttede reserver David James og Steve Nicholl.

Manchester United : Peter Schmeichel – Paul Parker, Gary Pallister, Steve Bruce, Denis Irwin, Brian McClair, Andrei Kanchelskis, Paul Ince, Roy Keane, Ryan Giggs og Eric Cantona. Ikke benyttede reserver Les Sealet, Darren Ferguson og Bryan Robson.

Kampen starter i et hæsblæsende tempo, hvor hjemmeholdets Robbie Fowler kommer frem til kampens første store chance dog uden at score. På Uniteds andet hjørnespark opstår der lidt ping pong spil i feltet. Bolden havner hos Steve Bruce, der skyder, men skuddet bliver blokeret. Bolden ryger udenfor feltet, hvor Cantona er søgt hen. Her tæmmer han bolden og lægger den tilrette. Herefter sparker han en millimeter præcis aflevering ind i panden på Steve Bruce. Bruce timing er helt perfekt. Han studser den ned i målhjørnet uden chance for en forgæves sprællende Bruce Grobbelaar. Hermed føre de regerende mestre 1-0 efter 9 minutters spil.

2-0 bliver det ca 10 minutter senere og hvilket et. Hjemmeholdet bliver presset lang oppe på banen. Hvilket resulter i, at Mark Wright taber bolden til Giggs. Herfra kender han kun en vej og det mod målet. Selv med to Liverpool spillere halsende efter sig, bevarer han roen. Med bolden klistret til fødderne sætter han den direkte vej mod mål. Da han nærmer sig feltet, orienter han sig lige, hvor mål og målmanden er i forhold til ham selv. Hvorefter han tager et par træk mere. Med stor præcision og dygtighed og uden at kigge op, da han allerede ved, hvor han er placeret i forhold til mål og målmand. Sparker han bolden i en blød bue over hjemmeholdets målmand. Bolden sejler stille og rolig over i det hjørne af målet, som Giggs har set Grobbelaar har blottet. Hvilket fremragende mål af den blot 20årige Ryan Giggs.

United kommer på 3-0 da Denis Irwin sparker et frispark helt op i hjørnet igen uden chance for Grobbelaar. Frisparket bliver begået af Niel Ruddorck, der sparker Roy Keane ned. 25 minutter er spillet af kampen på Anfield Road og udeholdet United fører allerede med tre kasser. Hvad kan det ikke ende med?

Desværre svarer hjemmeholdet hurtigt igen, da Nigel Clough scorer på et langskud minuttet efter Uniteds tredje mål. Yderlig spænding bliver der, da Clough scorer sit og holdets andet mål ca 10 minutter pausen. Herefter bølgede spillet frem og tilbage, hvor begge hold har chancer til mål. Den største falder til Giggs, der dog misser den kæmpe chance. Der bliver ikke scoret yderlig i første halvleg.

Anden halvleg bliver lige spædende og intens som første halvleg. Der bliver dog kun scoret et mål. Målet tilfalder hjemmeholdet, da Niel Ruddorck udligner på hovedstød tæt under mål. Hermed sluttede denne fantastiske fodbold kamp, der kunne havde fået enorm betydning for Peter Schmeichels fodbold karriere, hvis ikke det var fordi, en vis Alex Ferguson tilfældigt kom forbi spillerens omklædningsrum den dag på The Cliff.

Selvom Manchester United smidder en stensikker føring over styr, genvinder de igen sikret det engelske mesterskab. United ender hele 8 point foran nærmeste forfølger Blackburn Rovers. Ikke nok med mesterskabet hjemtager de også FA Cuppen, da de sikkert slår Chelsea med 4-0 på Wembley i London. I den lille pokal turneringen når United også finalen, men taber 3-1 til Aston Villa. I Champions League bliver Galatasaray endestationen i anden kvalifikations runde.

Liverpool slutter på en 8. plads hele 32 point efter Manchester United.

Dennis Irwin starter inde i samtlige 42 liga kampe og når en på total 60+1 kampe i alle turneringer.

Eric Cantona bliver mest scorende spiller med 18 ligamål og en total på 25 mål i alle turneringer.