Sir Bobby Charlton

D.6 Oktober 2004 er det 48 år siden, at kulminearbejderens søn fra Ashington i Northumberland, der skulle blive en af verdens bedste og mest respekterede spillere, debuterede for Manchester United – Bobby Charlton.

Den 6. oktober 1956 kom den debut – fem dage før hans 19 års fødselsdag – som mange havde ventet i et stykke tid.

Der findes mange mærkværdige ting i fodboldhistorien, og Bobby Charltons debut er en af dem.

Bobby Charlton debuterede mod Charlton. Det var hans første af 606 ligakampe for United, og han scorede de to første af 199 ligamål for klubben. I alt spillede han 754 kampe og scorede 247 mål for klubben.

Som nævnt blev han født i Ashington, der efter sigende skulle have den længste minegade i England. Han blev født ind i en fodboldfamilie. Moderen Cissie var en Milburn, hvis far og tre brødre alle spillede professinel fodbold, og fætteren Jackie Milburn spillede for Newcastle og England og var en legende i området.

Bobby gik altid og spillede med en gummibold eller en tennisbold. Det var derfor en stor skuffelse for ham, da han som ti årig blev tildelt en plads på en grammar school, hvor det foretrukne boldspil var rugby.

Headmasteren på den skole, hvor broderen Jackie gik, sørgede for, at han blev flyttet til en anden skole. Headmasteren på den skole, Mr. Hemingway, havde hørt om hans færdigheder med bolden. Han var fra Manchester og kendte Uniteds chefspejder, Joe Armstrong, og han skrev til ham og fortalte, at han havde en dreng, som han troede en dag ville blive a world beater.

Joe Armstrong tog afsted, og på en kold februardag på en vanskelig iset bane så han East Northumberland Boys mod Jarrow & Hebburn Boys.

Hvad, han så, overbeviste ham om, at hans ven havde set rigtigt. Jimmy Murphy fortæller, at da Joe Armstrong kom tilbage til Manchester den lørdag aften, var han vildt begejstret. Resten er historie.

Bobby Charlton debuterede for England den 19. april 1958 på Hampden Park i en sejr på 4-0 over Skotland. Det var hans første af 106 kampe for England. Han scorede også det første af sine 49 mål, hvilket er rekord.

Hans sidste landskamp var den 14. juni 1970 i Leon i Mexico i kvartfinalen i VM mod Vesttyskjland. Mærkværdigvis er det på dato nøjagtig fire år senere, at en anden legende, Denis Law, spillede sin sidste kamp for Skotland.

Den 28. april 1973 spillede han sin sidste ligakamp for United. Det var på Stamford Bridge i London mod Chelsea. Han spillede endnu en kamp for United.
Det var en udekamp i Anglo Italien Cup mod Hellas Verona den 2. maj 1973.

Han blev derefter manager i Preston North End; men da holdet rykkede ned, opgav han dette og spillede i stedet en sæson for klubben.

Han spillede 38 kampe og scorede otte mål. Fra januar 1976 spillede han enkelte kampe for Waterford i Irland.

I sæsonen 1982/83 var han direktør og i en kort periode caretaker manager i Wigan Athletic. I 1984 blev han direktør i Manchester United, og det er han stadig. Desuden arbejder han inden for rejsebranchen.

Han blev tildelt OBE (Order of British Empire) i 1969, CBE (Commander of British Empire) i 1974, og i 1994 blev han adlet. Den 18. september 1972 blev han hyldet af 60.000 tilskuere i sin testimonial mod Celtic Glasgow på Old Trafford.

Jeg har mødt ham en gang. Det var en dag på det gamle træningsanlæg The Cliff. Jeg havde i Megastore købt nogle postkort bl.a. en med Bobby Charlton. Pludselig så jeg en skaldet mand, der var ved at stige ind i bilen. Det er den hurtigste 100 meter, jeg nogensinde har løbet; men jeg fik hans autograf og blev fotograferet sammen med ham. Trofæet hænger selvfølgelig over mit skrivebord.

Bobby Charlton fik kun en eneste advarsel i sin lange karriere. Det var i en kamp i Sunderland, hvor stemningen i begyndelsen af kampen var ond.

Charlton lavede et mindre frispark, hvorefter dommeren til alles overraskelse gav ham en advarsel. Dommeren sagde bagefter, at han kun gjorde det for at skaffe ro, og det lykkedes. Resten af kampen blev der spillet fodbold.

Til slut en lille anekdote: I slutningen af 60″erne sagde man, at ikke engelsktalende børn kun kunne to ord på engelsk. Det første var Bobby. Det andet var Charlton.

Lige en ting mere: I sin bog Europa Cupen 1955-75 skriver nu afdøde Per Høyer Hansen i afslutningen af afsnittet om Bobby Charlton: – Charlton, den engelske Bobby, var en ærlig spiller.

Det siger vist alt.

Statistik:

ANNONCE