Tipsfodbold 1969-1974

Efter at have set de sidste kampe i Danmarksturnering, hvor det var svært at spiller på grund af kulde og sne på banen samt den regn som har gjort Old Trafford blød og dårlig at spille på har jeg tænkt tilbage på de første år, hvor der blev vist tipsfodbold på dansk tv.

Dengang var det kun de få der kunne tage udenlandsk tv. I syd Danmark kunne man tage tysk tv og dem tæt ved Sverige kunne tage svensk tv elles var de fleste henvist til DR.

I et samarbejde på Norge og Sverige blev den første tipskamp sendt 29. november 1969. Kampen blev spillet på Molineux Stadium og Wolverhampton vandt 1-0 over Sunderland. Målet blev scoret af Hugh Curran som havde været fodbold læring hos Manchester United. Jeg kan kun anbefale at taget til Wolverhampten og ser en kamp, stadion ligger tæt ved togstationen så det er let at komme til.

Det var en anden tid hvor banen til tider så ud som en mudderpøl. Dengang var der kun sort hvidt TV, så det var svært at se forskel på holdene, især hvis det ene spillede i rød og det andet i blå trøjer. I starten blev der kun sendt fra midt England og London. Det betød de fleste kampe blev sendt fra Stoke (10), Wolverkampen (8), Leicester (6), Coventry (5), Chelsea (5) og Derby (4). Fra 1969 til 1974 blev Manchester United kun vist 5 gange. (første gang Manchester United blev vist på Old Trafford var 6. marts 1976 i en kamp mod Wolverhampten). I starten var der ingen optakt til kampen, det kom først senere og meget sent fik man at vide hvem der spillede.

Tips kampe med Manchester United indtil 1974.
09.01.1971 Chelsea – Manchester United 1-2. Willie Morgan (straffe), Alan Gowling
20.03.1971 Stoke City – Manchester United 1-2. George Best 2
11.12.1971 Stoke City – Manchester United 1-1. Denis Law
16.12.1972 Crystal Palace – Manchester United 5-0. 
24.03.1973 Tottenham Hotspur – Manchester United 1-1. George Graham

Jeg glemmer ikke det store nederlag til Crystal Palace som betød at Frank O’Farrell blev fyret og Tommy Docerthy blev ny manager. Det var den første store skuffelse efter at have fulgt Manchester United i flere år. I den fem års periode blev der sendt 61 tipskampe, her er de 5 liga cup finaler medregnet. På grund af en aflysning blev der en gang i stedet for sendt en optaget kamp, der var spillet fire dage forinden.

I de første fem år hvor der blev vist tipsfodbold var der forskellige mestre hvert år (1969/70 Everton, 1970/71 Arsenal, 1971/72 Derby County, 1972/73 Liverpool og 1973/74 Leeds United) så man følte at der altid var en chance for et mindre hold at vinde mesterskabet. Der var også andre regler man brugte ikke målforskel ved pointlighed men målkvotient. Det vil sige mål for blev divideret med mål imod.
Det engelske mesterskab er fire gange afgjort på denne måde. (1923/24 Huddersfield, 1949/50 Portsmouth, 1952/53 Arsenal og 1964/65 Manchester United. Nu havde vi vundet mesterskabet alligevel hvis der dengang havde været målforskel der var blevet brugt. Reglen blev ændret i 1976 så det nu var målforskel der blev afgørende.

Danmarksmesterskabet i 1970 blev netop afgjort målkvotient. AB vandt i sidste runde 5-0 ude over B.1901, mens B.1903 slog Frem 3-2. Ingen havde kalkuleret med disse resultater forinden, så ved kampenes afslutning måtte man i gang med at regne. Husk det var før lommeregnernes tid.
I Nykøbing Falster regnede man sig frem til, at AB var bedst, og de jublede. I København jublede B.1903’s spillere også, da man her kom til et andet facit.
Efter flere omregninger nåede man frem til, at B.1903 var mestre (56/36 = 1,5555), mens AB måtte nøjes med sølv (46/30 = 1,5333). Det er vist den knappeste afgørelse i dansk fodbolds historie. 0,02222… 

Der var også regler for de fire nederste i Football League skulle søge om at blive i ligaen og der var meget få klubber der kom med i det bedre selskab af liga klubber. Liga cuppen består jo af klubber i de fire bedste divisioner. En sejr gav 2 point og der var kun tilladt at udskifte en spiller.
Der var ikke meget der blev skrevet om Manchester United i aviser dengang, tipsbladet skrev lidt, det var meget om de skandaler George Best var med i. Bøger var der ikke til at få i Danmark, så jeg begyndte at samle på programmer fra Manchester Uniteds hjemmekampe. Her fik jeg en del information som man ikke kunne få på anden måde. For at følge holdet kunne man høre radio fra England, det gik nu ikke så godt i gennem især i 2. halvleg blev det ringe og man kunne næste ikke høre hvad der blev sagt. Det skete også at man først dagen efter fandt ud af hvordan det var gået ens favorithold.

Der var få spiller som kom uden for Storbritannien og få farvende spiller i England. Jeg kan huske Albert Johanneson fra Leeds United og Clyde Best fra West Ham United. Der har sikkert været flere, men de var ikke synlige for os der fulgte fodbold fra Danmark.

Der er især to spiller fra dengang jeg huske bedst. Den ene var Steve Heighway fra Liverpool som var en god dribler der faldt i øjnene. Den anden var Billy Bremner fra Leeds United. Han var overalt på banen og en stor fighter der altid gik forrest. Roy Keane er nok den han kunne ligne mest af dem vi kender fra nytiden.
Når Manchester United ikke blev sendt så jeg altid frem til at se Leeds United. Den havde en fantastisk hold og så var der også der Bobby Chaltons bror spillede. En detalje fra dengang var de spillede med nr. på strømperne, noget jeg ikke kan huske at have set i andre klubber. 
Stoke blev vist mange gange og der blev engang nævnt at der var en far der havde opkaldt sin søn efter alle klubbens 11 spiller. Stakkels dreng at skulle skrive fulde navn, hvis der da var plads til det.

Efter 1974 blev Manchester United vist mange gange men det skete at Dansk tv ikke viste den første kamp i sæsonen på grund den sidste kamp i Danmarks turneringen skulle spilles og der måtte ikke vises engelsk fodbold kamp. Det skete nogle gange at vi blev snydt for at se Manchester United spille af den grund.

ANNONCE