Tragedier der har ramt Manchester Uniteds spillere

Når man gå Manchester Uniteds historie gennem tiderne efter, finder man mange spiller som er døde i ulykker eller en tidlig alder. Alle har hørt om den frygtelige fly ulykke i 1958, hvor otte spiller og tre leder fra klubben døde. Mange husker nok også et par spiller som er blevet dræbt ved bilulykker og nogle er døde af hjertestop, uden at blive så gammel.
Følgende tekst handler om de spiller som døde alt for tidligt af forskellige årsager.

KRIGE
Det er klar at når man deltager i krige er der en stor risiko for at blive dræbt og det er også sket for nogle at klubbens spiller, nogle dog efter de har forladt klubben.

Under Boer krigen (1899-1902) blev Gilbert Godsmark dræbt i Sydafrika i 1901, Han blev 24 år. Han er den spiller som man først kender en transfer sum på og det skete i januar 1900, hvor kan blev købet for 40£ fra Ashford F.C.

1. verdenskrig

Arthur Beadsworth døde af sår i 1917 i nærheden af Boulogne i Frankrig.
Thomas Clifford han var kun i udlandet i løbet af få uger, når. han blev dræbt ved Somme i 1916: “Thomas var faktisk ganske gammel, så det er muligt, at han løj om sin alder da han blev indkaldt. “Hans navn er et af de 72.000 som er noteret på Memorial til Missing i Thiepval. Han blev 42 år.
Bernard Donaghey var i aktion snart efter udbruddet i 1914. Han tjente i Gallipoli og derefter i Frankrig, og blev dræbt på den første dag ved Somme. Hans navn er på Thiepval Memorial. Han blev 33 år
Hugh Stewart Kerr døde af sår på et hospital i nærheden af Boulogne, Frankrig i 36 år gammel
Harry Levis blev 28 år da han døde i 1917. Hans navn er på Thiepval Memorial
I 1916 mistede Oscar da Horace Stanley Linkson livet i aktiv tjeneste ved Somme, han blev 28 år. Oscar Linkson forlod Manchester United i 1908 for at spille for Shelbourne og senere Queen’s Park Rangers.
Patrick McGuire som var amatør reservespiller og aldrig fik kampe på førsteholdet blev dræbt i ved Somme i 1916.
Charles Neil Newcombe havde været desperat for at slutte sig til hæren ved krigens udbrud, hvor han blev Løjtnant. Han blev skudt af en snigskytte nær Armentieres. Frankrig, i 1915, 24 år gammel.
James Semple blev i 1916 dræbt ved Somme. Ukendt alder. Hans navn er på Thiepval Memorial
Den mest kendte Manchester United spiller som døde under 1. verdenskrig er Alexander Turnbull. Han blev dræbt i 1917 ved Arras i Frankrig. Alexander Turnbull blev 33 år. Det er et mindesmærke hvor hans navn er på. Det ligger mellem pubben Gorse Hill og Old Trafford.
Thomas Hornby Wall var yngre bror til George Wall, men var kun reserve spiller, Han døde i slaget ved Passchendaele i Belgien 2. verdens krig i 1917 da han var 29 år

Sir Matt Busbys far Alexander Busby blev i 1917 skudt af en snigskytte ved Arras.

2. verdenskrig
Francis Bertram Carpenter var blevet købt fra Burton Town i 1939. Han blev kun 21 år og omkom da englænderne trak sig tilbage fra Dunkirk i 1940. Han nåede aldrig at komme til at spille for Manchester United
George Curless bliver i 1944 dræbt under et bombetogt over Tyskland. Han var da kun reserve spiller og fik aldrig kampe på førsteholdet.
David Hendry Fenner var pilot hvis fly styrtede ned over Holand i 1945. To andre omkom også og tre andre overlevede styrtet, deres skævne kender dog ikke. David Hendry Fenner blev 31 år. Han var gæstespiller fra Bolton
George Leslie Gosnell blev kun 21 år da han i 1942 som pilot mistede livet af sine sår efter at være vendt hjem efter foto rekognoscering. Det er uklart om han var gæste spiller fra Oldham eller omvent
Walter Spratt spiller få kampe for Manchester United lige før og efter 1. verdenskrig. Han var mellem de 35 der døde af en V2 bombe i London under 2.verdenskrig. Han var da 54 år da han døde i 1945

Hubert Redwwod fik pådraget sig tuberkulose under militærtjeneste, som han døde af i 1943, han blev 30 år.

Jack Mew eneste søn Allen Cyril Mew (ikke noget med Manchester United at gøre) blev dræbt under uddannelse af unge piloter. Arsenal er nok den klub der blev hårdest ramt, da de mistede ni spiller (Henry Cook, Bobby Daniel, William Dean, Hugh Glass, Leslie Lack, William Parr, Sidney Pugh, Herbie Roberts og Cyril Tooze.) under 2. verdenskrig.

ULYKKER
Charlie Radford var kun 24 år da han i 1924 blev dræbt ved en motor cykel ulykke i Wolverhampton.
Laurie Cunningham var i 1983 lånt af Real Madrid og tæt på at komme med i FA Cup finalen samme år. Han var 33 år da han i 1989 omkom han ved en bilulykke i Madrid.
Jimmy Davis var i 2003 blevet udlånt til Watford. På vej til hans først kamp for klubben mistede han herredømmet over sin BMW og kørte ind i en lastbil. Han blev erklæret død på stedet kun 21 år gammel. Efter at Manchester United i 2004 havde vundet FA Cup finalen tog alle spillerne trøje nr. 36 på, for at mindes ham.
John Scott var kun 44 år da han i 1978 omkom ved bygnings ulykke i Manchester.

DØDEN PÅ BANEN
I oktober 1882 spiller Newton Heaths reserver mod Darwins reserver, støder James Brown sammen med Joseph Aspden fra Darwin. Joseph Aspden blev båret til omklædningsrummet. Han kunne selv gå hjem, men døde fire dage senere af sine kvæstelser. En jury fandt frem til det var tale om ”Accidental death”
I en reserveholdkamp mod St. Helens Town i 1907 kollapsede Thomas Blackstock, efter at have sendt en hovedstød ud af banen. Han blev båret til omklædningsrummet hvor han døde. Ved et ligsyn var dommen “naturlige årsager”.
I 1939 døde Charlie Roberts i en alder af 57 år. Mange mener det skyldes efter virkningerne af mange hovedstød. Husk på at bolden den gang var maget hård, især når den var våd.

DRUKNEDØDEN
I 1943 fandt man liget af Michael Hamill i floden Lagan i Lisburn (Nordirland). Han var da 54 år og årsagen til han var druknet blev aldrig fundet.
Adrian Doherty nåede aldrig at få kampe for førsteholdet hos Manchester United. Han døde dagen før han kunne være fyldt 27 år efter at have lige en måned i koma på et hospital i Hauge. Han var faldet en i kanal i Holland. Ulykken skete i 2000.

SELVMORD
I 1992 begik Alan Davis selvmord på et tidspunkt hvor hans kone var højgravid. Han var da 31 år og spillede for Swansea City
I 1992 begik også Martyn Rogers selvmord. Han fik nu en kamp for Manchester United og kom så til Queen’s Park Rangers og derefter til Australien, uden at komme til at spille så meget. Han blev 32 år og døde i Ringwood, Hampshire.
Lou Macaris yngste søn Jonathan Macari (han har ikke spillet for Manchester United) tog i 1999 sit eget liv kun 19 år gammel.

SYGDOM
I 1929 dør Ernie Goldthorpe da han faldt om kun 150 meter fra han var hjemme, efter at være ude at spillet badminton. At kan kort forinden have haft akut dobbeltsidig lungebetændelse, kunne måske være årsagen til dødsfaldet. Ernie Goldhorpe spillede for Rotherham United og blev kun 31 år.
Walter Whittaker døde i 1917 af lungebetændelse i en alder af 39 år
I 1920 blev Tommy Meehan solgt til Chelsea. Fire år senere døde han på St. George’s hospital af ”encephalitis lethargica”, som er en hjernebetændelse. Han efterlod en enke og fire børn. Overskuddet fra en kamp mellem Chelsea XI og London XI på 1580 pund gik til de efterladte. Tommy Meehan blev 28 år gammel.
Billy Porter blev i 1944 spillede manager for Hyde United. Han var kun 40 år gammel, da han i 1946 kollapsede og døde på Ashton-under-Lyne
Efter at Ron Atkinson bliver ny manager efter David Saxton i 1981, bliver Jim Headrige Manchester Uniteds ny fysioterapeut. Jim Headrige dør inden sæson er startet, efter at været faldet om med hjertestop på klubbens træningsanlæg The Cliff. Han blev 42 år.
Gordon Clayton bliver i 1991 ansat som assistent manager i Nortwirth Victoria. Manageren er hans personlige ven Sammy McIlory. Kun fire måneder senere dør han pludselig hjemme kun 54 år gammel. Samme med Wilf McGuinness repræsenterede han klubben ved begravelser af de otte spillere, der døde ved flystyrtet i 1958. De var begge skadet på daværende tidspunkt
Jim Holton døde i1993, kun 42 år gammel, efter at have lidt et hjerteanfald bag rattet i sin bil.
Les Sealey var kun 44 år da han døde af et hertestop i 2001. Han var på daværende tidspunkt målmands træner i West Ham United, blandt andet for to af hans sønner.

I marts 1982 kom Barry Kehoe og Paul McGrath til prøventræning i Manchester United. Paul McGrath fik i april kontrakt med Manchester United. Barry Kehoe spillede en træningskamp og scorede et mål, men fik ikke kontakt med klubben. Kort efter han kom hjem fik han diagnosticeret kræft. Han kom dog over det og kom tilbage som fodboldspiller. Kræften kom dog tilbage og Barry Kehoe døde i 2002 kort efter han var blevet 40 år.

DRÆBT i FLYSTYRT
For god ordens skyld skal også nævnes de som døde ved flystyrtet i 6. februar 1958
Geoffrey Bent (26 år), Roger Byrne (28 år), Edward Colman (22 år), Duncan Edwards (22 år), Mark Jones (25 år), David Pegg (23 år),Tommy Taylor (26 år) Liam Whelan (23 år), Bert Whalley (46 år), Walter Crickmer (58 år) og Thomas Curry (63 år).
Der er dem der mener at Dennis Viollet død skyldes eftervirkningerne fra den skæbnesvangre dag i 1958, da han fik en alvorlig hovedskade. Han døde i 1999 af en svulst i hjernen, han var da 65 år.
Mindre kendt er det nok at Leslie Lievesley også blev dræbt ve et flystyrt. I 1947 blev han træner for det dengang bedste hold i Europa som var Torino. Hele holdet blev dræbt da flyet styrtede ned på Superga bjerget, kort før det skulle lande. Leslie Lievesley var da 38 år. Danske John Hansen var i 1948 tæt på at skrive kontrakt med Torino, med valte at spiller for Juventus i stedet for

ANDRE TIDLIGE DØDFALD
Francis Barrett (35 år), Lawrence Smith (31 år) og Thomas Gable Smith (34 år) er alle døde i en tidlig alder, men jeg kender ikke årsagen til deres død
John Anderson og Harry Greeg mistede begge deres kone, mens de spillede for Manchester United.

ANNONCE