10 år med Rio

Rio Ferdinand kan i disse dage fejre jubilæum. 22. juli 2002 skrev han under med United, og dermed kan han fejre 10 år i den røde trøje. United slog…

Rio Ferdinand kan i disse dage fejre jubilæum. 22. juli 2002 skrev han under med United, og dermed kan han fejre 10 år i den røde trøje.

United slog tilbate i 2002 britisk transfer-rekord, da Leeds fik hele 29,1 millioner pund. En pris flere dengang var skeptiske over, da det var mange penge for en forsvarsspiller. Men Rio har levet op til forventningerne, og præsteret flot i United.

Fem Premier League-titler, to sejre i Liga Cuppen, Champions League sejr og vinder af VM for klubhold. Det er de titler Ferdinand har været med til at sikre, siden han ankom til Old Trafford.

Tiden inden United
I sine helt unge år, spillede Ferdinand som offensiv midtbanespiller for Eltham Town. Men de mange talentspejdere der hurtigt fik øjnene op for Rio, kunne se potentiale til en stor karriere i forsvaret for den unge London-knægt.

Rio startede for alvor sin karriere i West Ham, hvor han fik sin debut i slutningen af 1995/96 sæsonen. Året efter blev han som 19-årig kåret til årets spiller i West Ham.

I november 2000 skiftede Rio til Leeds United. Hele 18 millioner pund måtte Leeds smide på bordet, hvilket dengang var britisk rekord og det dyreste en forsvarsspiller var handlet for nogensinde.

Ferdinand blev en vigtig del af holdet, der på fornem vis nåede semifinalen i Champions League, og i 2001/02 sæsonen var han anfører for Elland Road klubben.

Succes med det samme
Allerede efter sin første sæson som United-spiller, kunne Ferdinand kalde sig vinder af Premier League.

Efter købet af Ferdinand, udtalte Sir Alex Ferguson følgende om sin nye stjerne i forsvaret:

– Når du først har identificeret en potentiel fantastisk spiller, gør du alt der er muligt for at få ham hertil. Vi vidste det blev svært, men det lykkedes. Han bliver en fantastisk spiller. Bestyrelsen ville have ham lige så meget som mig. Jeg er glad for at Rio er kommet til Old Trafford, han er en verdensklasse forsvarsspiller, med erfaring fra højeste niveau både på klubplan og for landsholdet. Han er også en sympatisk og god ung mand, der passer perfekt ind i truppen, og jeg er sikker på at han bliver et hit hos fansene.

Ferdinand selv sagde på pressemødet, hvor han blev præsenteret:
– Det var en nem beslutning, muligheder som denne kommer ikke så ofte. Jeg vil ikke sidde og tænke på hvad jeg kunne have valgt og gjort i min karriere.

Doping-karantæne
September 2003 skulle blive en afgørende måned for Ferdinand. Han skulle efter træning have taget en dopingprøve, men glemte alt om dette og drog i stedet til centrum i Manchester.

Udeblivelsen medførte karantæne til Rio, der i januar 2004 blev idømt otte måneders karantæne. En dom der betød at Rio blandt andet også missede EM-slutrunden i Portugal.

Ferdinand vendte stærkt tilbage efter sin karantæne, og i december 2005 fik han mod Wigan scoret sit første mål som United-spiller.

Det er dog ikke eneste kontroversielle episode for Rio i hans tid i United. En periode, lige inden hans karantæne, var der gået hårdknude i forhandlingerne om en ny kontrakt, Chelsea meldte sig på banen, og en række fans buede af Ferdinand under kampene. Det hele løste sig dog, Rio skrev under på en ny aftale i United, og fansene kunne igen hylde ham for hans præstationer.

Bærende kræft og anfører
Med tiden etablerede Rio sig som en af verdens absolut bedste og mest elegante forsvarsspillere i Europa. Han har i perioder båret anfører-bindet for United, og har sammen med Vidic dannet en stærk og solid duo i midterforsvaret.

Blandt andet bar Rio anførerbindet i Champions League-finalen mod Chelsea i 2008 i Moskva. Men efter kampen ønskede Rio ikke at løfte trofæet som den første, den ære lod han den normale anfører, Ryan Giggs, om at få.

De seneste sæsoner har Ferdinand døjet lidt med en række skavanker. Ryggen har ofte drillet ham, og har sået tvivl om hans fremtid. Noget han selv har afvist, da han sidste sæson spillede 37 kampe i United. Noget han også regner med at kunne den kommende sæson.

Eneste titel Rio endnu mangler i sin samling er FA Cuppen. I 2003/04 vandt United titlen, men Rio kunne grundet sin karantæne ikke være med i finalen. Noget der stadig nager ham.

Medie-fænomen
I dag er Rio ikke bare fodboldspiller. Han er meget mere. Ikke på samme måde som hans tidligere holdkammerater Beckham og Ronaldo. Rio går lidt andre veje. Hans twitter konto er fulgt af over 3 millioner, og han opdaterer jævnligt, og uploader små bider fra livet i United på sin app.

Han har blandt andet restaurant Rosso i det centrale Manchester. En italiensk inspireret flot restaurant, hvor forskellige kendte ofte kigger forbi.

Desuden har han nærmest lanceret sin egen medie-virksomhed. Hans magasin, med fokus på blandt andet musik, sælger godt og senest er der gang i salget af 5caps, altså kasketter med Rios 5-tal på. Derudover er han en ivrig forkæmper for at bekæmpe racisme indenfor fodbolden.

Alt i alt må man konkludere, at Rio har været alle pengene værd siden skiftet fra Leeds. Han har givet United-forsvaret stabilitet og klasse, og er i dag en vigtig mand for de unge i truppen at læne sig op af. Vi kan forhåbentlig få endnu et par gode sæsoner ud af Ferdinand i United-trøjen.

Forrige artikel

Cleverley: Jeg er ikke skadesplaget

Næste artikel

Chevrolet bliver ny hovedsponsor

ANNONCE