Europa League: Hvem er FC Sheriff?

Manchester United deltager som bekendt i dette års Europa League. OldTrafford.dk tager i en artikelserie et kig nærmere på de tre øvrige klubber i gruppespillet, der byder på møder med Real Sociedad, FC Sheriff og Omonia Nicosia.

For nogle vil navnet FC Sheriff Tiraspol virke ubekendt. For andre, der har fulgt nøje med i europæisk fodbold, ringer navnet muligvis en klokke. Det moldaviske mesterhold slog for alvor sit navn igennem, da holdet i sidste sæson chokerede alt og alle ved at slå selveste Real Madrid på Santiago Bernabeu i Champions League-gruppespillet.

Klubben med det klingende navn blev grundlagt i 1996 under navnet FC Tiras Tiraspol. Året efter skiftede klubben navn til det nuværende, da Viktor Gushan, en forretningsmand og tidligere KGB-officer, med sit firma Sheriff overtog klubben.

Koncernen Sheriff ejer flere tankstationer, supermarkedskæder, en tv-kanal, en industrivirksomhed og meget mere. Klubben, der repræsenterer Moldova i UEFA-regi og spiller i landets bedste liga, kommer fra den russisk-orienterede region Transnistrien, der ligger i det sydøstlige Moldova og grænser op til Ukraine.

Til trods for klubbens unge alder har den slået sig fast som en mastodont i den tidligere sovjetrepublik. Sheriff har vundet mesterskabet hele 20 gange og er i øjeblikket tidobbelte forsvarende mestre.

Profiler:

Til trods for, at det kun er et år siden, at Sheriff slog de senere Champions League-vindere Real Madrid, er truppen helt forandret. Klubben har udskiftet størstedelen af truppen fra sidste sæson, og der er derfor helt andre navne at holde øje med.

Maksym Koval

Navnet er nok ikke helt ukendt for mange danske læsere. Den ukrainske målmand har nemlig en fortid i Odense Boldklub, hvor han var fra 2015-2016. Målmanden kom til klubben i sommers og holdt buret rent i den første gruppekamp.

Iyayi Atiemwen

Den nigerianske midtbanespiller er en målfarlig herre fra sin position. Han kom til klubben i sommers efter flere år i kroatisk fodbold, herunder i Dinamo Zagreb. Han begår sig på den centrale midtbane, men har en rolle som boks-til-boks-spiller.

Ibrahim Akanbi

Endnu en nyerhvervelse i Tiraspol. Nigerianeren er kommet til fra tyrkisk fodbold og har allerede scoret flere mål. I kampen mod Omonia Nicosia scorede og noterede han sig for en assist.

Manager:

Cheftræneren hedder Stjepan Tomas. Den bosnisk-fødte kroat blev ansat i klubben i sommer. Han har forinden tilbragt sine otte år som træner i tyrkisk fodbold – i roller som assistent og efterfølgende cheftræner. Han stod senest i spidsen for Göztepe, der administreres af danske Rasmus Ankersen, som også har arbejdet i FC Midtjylland og Brentford.

I Göztepe holdte den 46-årige kroatiske træner kun i seks kampe. Klubben rykkede efterfølgende ned i den næstbedste tyrkiske række.

Spillestil:

Det er svært at sige, hvordan holdet spiller i den hjemlige liga, da der ikke meget data fra den moldaviske liga at finde.

Men set ud fra klubbens europæiske kampe – både i denne og sidste sæson – er Sheriff ikke bange for at overlade boldbesiddelsen til modstanderen. Det kunne blandt andet ses i den første gruppekamp mod Omonia Nicosia, hvor Sheriff havde bolden i 40 procent af tiden, men lykkedes med at score tre mål.

I sidste sæson havde holdet i kampene mod Real Madrid og Inter omkring 30 procents boldbesiddelse og satsede hårdt på kontraspillet. Det samme kan vi meget vel forvente i kampene mod Manchester United og de øvrige hold i gruppen.

De elleve spillere, der startede inde i den første gruppekamp, havde en gennemsnitsalder på cirka 24 år og målte i gennemsnit 184 centimeter. Vi kan derfor godt forvente at se et hold, der vil satse på sine fysiske styrker.

Nuværende form:

De moldaviske mestre har fået en fornuftig start på sæsonen, selvom klubben nok alligevel havde ønsket den bedre. Kvalifikation til Champions League glippede, eftersom holdet tabte begge kampe med 1-2 mod tjekkiske Viktoria Plzen i begyndelsen af august.

I den hjemlige liga har holdet fået 17 point ud fra syv kampe med en målscore på 14-3. Klubben har vundet sine seneste tre kampe i alle turneringer, herunder 3-0 ude mod Omonia Nicosia i gruppespillets første kamp.

Særligt defensiven er stærkt kørende for tiden. Holdet har kun lukket et mål ind i de seneste otte opgør og er ubesejret i samme periode. Sheriff har ikke tabt siden den 9. august, hvor Viktoria Plzen var modstanderen i Tjekkiet.

Europæiske resultater:

Sheriff er efterhånden ikke et ukendt bekendtskab i europæisk fodbold. Klubben var i sidste sæson med i Champions League for første gang. Her besejrede det moldaviske mesterhold både Real Madrid og Shakhtar Donetsk og sluttede som nummer tre i gruppen efter førstnævnte og Inter.

Klubbens deltagelse i Europa League-gruppespillet er den femte af slagsen. Aldrig før er klubben gået videre fra gruppespillet i Europas næstbedste klubturnering.

Derfor står Sheriffs optræden i sidste sæson som klubbens bedste i europæisk regi. Her sluttede det i Europa Leagues 1/16-finaler. Portugisiske Braga blev stopklodsen efter to kampe og forlænget spilletid. Sheriff vandt overraskende det første opgør mod 2-0 hjemme i Tiraspol. Braga fik dog vendt det hele om i Portugal med en sejr på 3-0 efter 12o minutters spil.

Forrige artikel

Rashford siger farvel til velgørenhedspartner

Næste artikel
Bruno Fernandes scorer mod Leeds

Længere PL-pause: Nu er også Leeds-kampen aflyst

ANNONCE