5 spørgsmål: Busby Babes

Hvorfor er det vigtigt at mindes Busby Babes?

Busby Babes-generationen lagde grundstenen til det Manchester United, vi kender i dag. Klubben var efter 2. Verdenskrig bogstaveligt talt bombet tilbage til stenalderen. Økonomien lå i ruiner, og Old Trafford var blevet smadret af Luftwaffes utallige raids i Storbritannien. Sir Matt Busby fik dog styr på sagerne, og den legendariske skotte fik hurtigt stablet et af de bedste talentakademier i engelsk fodbold på benene. Opskriften på sportslig succes var klar – sats på ungdommen. Men jagten på engelsk og europæisk succes skulle ikke ske for enhver pris. Sir Matt Busby var samtidig fortaler for offensiv, underholdende fodbold. Det var også en af grundende til, at hele Fodboldengland tog Busby Babes til sig.

Drømmen om europæisk succes brast dog den skæbnesvangre dag i München i 1958. På vej hjem fra Beograd forulykkede Uniteds fly efter en optankning i München, og otte spillere omkom, mens flere andre blev alvorligt kvæstet. Drømmen var knust. Og så alligevel ikke. Den hårdt kvæstede Sir Matt Busby svævede mellem liv og død, men kæmpede sig tilbage. Ti år senere blev hans drøm om europæisk succes opfyldt, da United slog Benfica i Europa Cuppen på Wembley.

Historien om Busby Babes, München-ulykken og den efterfølgende kamp for at stable et nyt mesterhold på benene opsummerer alt det, United står for. Visioner, drømme, hårdt flid og viljen til at kæmpe sig tilbage, når det ser sortest ud – og sidst, men ikke mindst, heltemod i form af målmanden Harry Gregg, der sled sig tilbage ind i det brændende fly for at komme sine holdkammerater til undsætning.

Hvad betyder Busby Babes og München-ulykken for dig som fan?

Jeg fik for alvor øjnene op for Busby-generationen og München-ulykken, da 50-års dagen nærmede sig for fem sæsoner siden. Jeg begyndte langsomt at forstå, hvor meget det fylder i de ældre fans bevidsthed, og hvad det har haft af betydning for Manchester United de seneste fem årtier. Et af de United-minder, der står klarest for mig, er kampen mod Manchester City den 10. Februar 2008. Jeg valgte at afbryde min ferie og hoppe på et fly, så jeg kunne nå hjem og se kampen på Den Glade Gris. Selvom vi sad flere tusinde kilometer væk fra Old Trafford, fik jeg gåsehud og tårer i øjnene, da United og City indtog banen i retrotrøjer til lyden af sækkepibemusik. Synet af Old Trafford badet i rød/hvide- og blå/hvide halstørklæder, mens kameraet fokuserede på en af de overlevende fra ulykken Sir Bobby Charlton, er noget af det mest bevægende, jeg har været vidne til som fodboldfan. At United så tabte kampen 2-1 er en mindre detalje.

Hvor langt kunne Busby Babes havde drevet det, hvis flyulykken aldrig var sket?

Det er umuligt at svare fyldestgørende på hypotetiske spørgsmål. Men der er ingen tvivl om, at ulykken ikke alene var et tab for Manchester United, men for engelsk fodbold i det hele taget. Gennemsnitalderen på det United-hold, der spillede den sidste kamp mod Røde Stjerne den 5. februar, var 23 år. Flere af dem var fast inventar på det engelske landshold, og der blev talt om ”The Busby Babes” i hele Europa. Manchester United-fans, der nåede at opleve holdet, taler stadig om Duncan Edwards den dag i dag. Offensivspilleren var blot 21 år gammel, da han døde af sine kvæstelser på et hospital i Tyskland. Han nåede trods sin unge alder at spille 151 kampe for Manchester United. Få dage før sin alt for tidligere død sagde Duncan Edwards følgende: ”What time is the kick off against Wolves, Jimmy (Murphy)? I mustn’t miss that match.” 

Trækker Busby Babes og München-ulykken nogle spor til Manchester United anno 2013?

Sir Matt Busbys filosofi sidder stadig i væggene i Manchester United, selvom klubben i dag har vokset sig meget større, end Busby formentlig turde drømme om. Sir Alex Ferguson har aldrig lagt skjul på sin store respekt og ydmyghed over for Busbys betydning for United. Ferguson ”genopfandt” talentakademiet, da han overtog roret i 1986, og det har givet os spillere som Paul Scholes, Ryan Giggs, Gary Neville og David Beckham. Der kæmpes i den grad stadig til sidste fløjt, og det er immervæk sjældent, at man ser United lave en Mourinho og pakke sig sammen med ti mand bag bolden, selvom modstanderen hedder FC Barcelona. Derudover har Ryan Giggs netop afsløret, at hele truppen for nyligt modtog undervisning om Busby Babes og München-ulykken.

Hvor vigtig er kulturarv i en moderne storklub som Manchester United?

Jeg mener helt grundlæggende, at det er vigtigt at kende og forstå sin egen historie. Også når snakken falder på den fodboldklub, man holder af. I dag bliver man let forpustet i virvaret omkring milliardstore tv-aftaler, sponsorer, ejere med tvivlsomme motiver, opskruede billetpriser og primadonnaer.

Manchester United vil dog aldrig blive reduceret til en købeklub som Manchester City eller Chelsea, hvor fansene mere eller mindre ukritisk byder arabiske købmænd eller russiske oligarker velkommen i jagten på sportslig succes. Og det hænger i høj grad sammen med den kulturarv, som blev grundlagt på Old Trafford af Sir Matt Busby og The Flowers of Manchester. 

Bliv klædt på: Køb Manchester Uniteds trøje hos Unisport.dk her (så støtter du OldTrafford.dk). 

GRUPPETUR: Tag med på vores OldTrafford.dk gruppetur for danske United-fans (FÅ PLADSER TILBAGE)s. Læs mere her

Total
0
Shares
Forrige artikel

RvP månedens spiller - igen

Næste artikel

U21: Cole og co. udraderede Oldham

Relaterede artikler
Ralf Rangnick
Gå til siden

Blog: Voksenskældud til Rangnick

Ralf Rangnicks regeringstid i Manchester United er nu over en måned gammel. Alligevel ligner tyskerens hold til forveksling Ole Gunnar Solskjærs, da det var allerværst.
Gå til siden

Gode, gamle Ole: Hvad gik der galt?

Da klubben i sommer forlængede Ole Gunnar Solskjærs kontrakt, var jeg ét stort smil. Flere kloge hoveder på Twitter og…
Total
0
Share