Blog: Solskjær har gjort et flot stykke arbejde – ambitionen om trofæer kræver dog et managerskifte

Det har været sjovt, medrivende og kærlighedsfuldt som en forelskelse i de snart tre år, Ole Gunnar Solskjær har stået i spidsen for Manchester United. Hvilket var tiltrængt efter nogle følelsesforladte år under Louis van Gaal og José Mourinho.

Tiden er dog inde til et managerskifte, da vi er nået et punkt, hvor Ole Gunnar Solskjær har gjort det, han har kapacitet til. I øjeblikket forlanger vi som fans mere, end hvad nordmanden er i stand til.

Det har der været tegn på allerede fra begyndelsen af hans managertid i klubben, men er i denne sæson for alvor blevet understreget.

Mangel på spilkoncept modsat konkurrenterne

Holdet mangler efter snart tre år fortsat et fast spilkoncept og er alt for afhængige af individuelle præstationer. Trods en talentfuld og kvalitetsrig trup vinder de røde djævle sjældent komfortabelt eller overbevisende og må for ofte slide sig til sejre efter at have været bagud. Hvilket jeg tror skyldes en mangel på taktisk struktur.

I de store kampe ved Solskjær helt præcist, hvad han vil med sit hold, men når hans tropper møder mindre initiativrige hold, virker det som om, at der mangler en klar plan for, hvordan kampene skal gribes an. Hvis klubben vil afspejle fansenes ambitioner og forventninger, skal der ske andet end at hente Cristiano Ronaldo.

United har holdet til at konkurrere med om både det engelske mesterskab og Champions League, men har ude på trænerbænken ikke samme kvalitet som vores største konkurrenter har i Pep Guardiola, Jürgen Klopp og Thomas Tuchel.

Mange fans – inklusiv mig selv – har længe argumenteret for, at nordmanden skal have tid til at føre sine planer ud i virkeligheden. Men hvor står vi i denne ”proces” efter tre år? Bedre end i den forfatning Mourinho efterlod os i, tør jeg godt sige med stolthed. Alligevel vil jeg mene, at vi rent spillemæssigt ikke er på niveau med klubber som Manchester City, Liverpool og Chelsea.

De rivaliserende klubber har alle markant bedre managers, der alle spiller efter et klart spilkoncept, som også fungerer, når de roterer flere spillere ad gangen fra kamp til kamp. For eksempel formåede Tuchel på bare et halvt år at tage et dysfunktionelt Chelsea-hold til en velfortjent Champions League-titel og en FA Cup-finale ved at omstrukturere holdet rent taktisk.

Efter sommerens transfervindue var jeg skuffet over, at vi ikke prioriterede at hente en defensiv midtbanespiller, hvilket jeg mente ville komme til at koste os mesterskabet. Nu er jeg dog stærkt i tvivl om, hvorvidt et køb af en defensiv midtbanespiller ville have været nok til, at vi endelig kunne få hænderne på det sølvbelagte Premier League-trofæ.

Overgangsmanden der var brug for – men ikke “the one”

Jeg bliver af kolleger og lyttere af vores OldTrafford.dk-podcast ofte kaldt for kritisk og pessimistisk. Til de af jer, der ikke er stødt på mit standpunkt før nu, kan jeg fortælle, at jeg siden Solskjærs ansættelse og indtil for nyligt har været #OleIn. Der skal nemlig ikke herske nogen tvivl om, hvad ”The Baby-faced Assasin” har udrettet for klubben som manager.

Han har siden sin ankomst i december 2018 formået at geninstallere fansenes kærlighed til klubben og genopbygget den kultur, mange af os fans forelskede os i under Sir Alex Ferguson. For mig personligt har nordmanden gjort mig stolt over at være United-fan. Han har bygget et fantastisk hold, men mangler nu at få det til at spille som et hold, der kan være med, hvor både spillerne og os fans gerne vil have det – nemlig i kampen om de store trofæer.

Mange medier, eksperter og fans betvivlede ansættelsen af Solskjær fra begyndelsen. Når holdets spil og resultater var under forventningerne, var et af argumenterne for en trænerfyring, at nordmanden modsat managers som Klopp og Guardiola ikke har meritterne til, at man for alvor kan tro, at han er manden til at føre United tilbage til gloriøse tider.

Selvom jeg fra begyndelsen har haft samme tvivl, har håbet for, at Ole Gunnar Solskjær kunne bringe trofæer til Old Trafford været i live indtil for et par uger siden, hvor jeg, efter at have set holdet blive taktisk udspillet i store dele af kampen Villarreal, må erkende, at troen til vores norske manager er tabt.

På trods af udsigten til en trofæløs tid i Manchester, synes jeg, at nordmanden fortjener ros for sit store stykke arbejde. Men for at klubben skal tage det store og afgørende skridt mod toppen, er jeg nu ikke i tvivl om, at det kræver et managerskifte. Alternativerne kan være svære at finde her og nu. Der skal dog ske noget senest til sommer.

Hvem skal så overtage?

Personligt synes jeg, at en træner som Erik ten Hag er en spændende trænerkandidat. Han står for dominerende og underholdende presfodbold, som afspejler sig i hans Ajax-hold, der i denne sæson har slået portugisiske Sporting 5-1 ude og senest Dortmund med 4-0 i Amsterdam. Den type fodbold han praktiserer, ville jeg elske at se i United.

Et alternativ til hollænderen kunne være Mauricio Pochettino, hvis han til sommer er fri fra sine guldlænker i Paris. Selvom resultaterne i det franske ikke har været prangende, tror jeg, at han ligesom Tuchel også har vist det, kan sætte et større præg på et hierarkisk balanceret fodboldhold, hvilket United efter min mening har modsat PSG.

Forrige artikel

Solskjær: Næste skridt er at være bedre end Liverpool

Næste artikel

Startopstillinger: Ingen ændringer fra Atalanta-kampen

ANNONCE