George Best

I begyndelsen af 1961 modtog Matt Busby på Old Trafford et kortfattet telegram fra Uniteds legendariske talentspejder i Nordirland, Bob Bishop.

Der stod blot: I think I”ve found a genius. (Jeg tror, jeg har fundet et geni), og på fodboldbanen var George Best jo et geni. Den 14. september 2004 er det nøjagtig 47 år siden (14. september 1963), at han i en alder af 17 år (han er født den 22. maj 1946) debuterede for Manchester United i en hjemmekamp mod West Bromwich Albion. United vandt 1-0.

Legenden siger, at Best efter træningen fredag forud for kampen kiggede på holdopstillingen for reserveholdet og tredieholdet. Der stod hans navn ikke. Så så han det nederst på førsteholdets seddel. Han var reserve.

Hvad, han ikke vidste, var, at Ian Moir var skadet, så han var allerede udtaget; men Matt Busby ville ikke gøre ham nervøs.

Han spillede ikke igen før den 28. december i samme sæson. To dage tidligere havde United tabt med 6-1 på Turf Moor i Burnley, og Busby var rasende. Best var på juleferie hjemme i Belfast, men blev kaldt til Manchester.

United vandt returopgøret mod Burnley med 5-1, og han scorede sit første af 178 mål for United. Derefter var han aldrig ude af holdet undtagen på grund af disciplinære årsager eller karantæne.

I de næste seks-syv sæsoner var han på toppen af sin karriere krydret med to mesterskaber, sejren i Europa Cupen, Årets spiller i England og Årets spiller i Europa. Derefter var der efterhånden længere mellem snapsene, og skandalerne udviklede sig desværre.

I 1970 vendte han efter fire ugers karantæne tilbage til holdet i en pokalkamp i Northampton. United vandt 8-2, og Best scorede seks gange.

Den 1. januar 1974 spillede han sin sidste kamp for Manchester United, der tabte 3-0 på Loftus Road i London mod Queens Park Rangers.

Han spillede i alt 466 kampe for United og scorede 178 mål. Han spillede 37 landskampe for Nordirland – 32 mens han var hos United.

Senere spillede han for Dunstable Town, Stockport County, Cork Celtic (Irland), Los Angeles Aztecs, Fulham, Fort Lauderdale Strikers, Hibernian, San Jose Earthquakers, Bournemouth og Brisbane Lions (Australien).

Der er udgivet utallige bøger om George Best. Jeg har otte forskellige, og det er ikke alle. Den bedste synes jeg er Anatomy Of A Football Star af David Meek. Den udkom i 1971.

Han fik en testimonial match den 8. august 1988. Det var et George Best XI mod et International XI. Kampen blev spillet på Windsor Park i Belfast. Der blev udgivet et meget flot program bl.a. med et varmt forord af Matt Busby.

Jeg har hans autograf på et program. Det fik jeg i en sidegade ved siden af Old Trafford. Jeg gik mod stadion og rundede et hjørne, da steg han ud af sin bil. Han skrev beredvilligt sin autograf og snakkede og pjattede.

Det var et godt minde om en stor spiller.

Arne Madsen tilføjer:

I august 1961 kom to unge spillere til Manchester United, begge var da kun 15 år. George Best og Eric McMordie kom til ar bo hos Mary Fullaway, der var landlady for unge spiller der kom til Manchester United

Begge led af hjemve og et døgn efter at være kommet til klubben valgte de at tage tilbage til Balfast. Mary Fullaway havde opdaget hvad der var sket og kontaktede Joe Armstrong der var talent spejder for Manchester United. Matt Busby kontaktede derefter George Bests far og sønnen kom senere tilbage til Manchester United.

Eric McMordie valgte og blive i Nordirland og fik senere 21 landskampe, flere af dem sammen med George Best.

9. marts 1966 spillede Manchester United ude mod Benfica og vandt 5-1. George Best spillede fantastisk og blev derefter kaldt ”El Beatle”. Fodboldens første super star, havde set dagens lys.
Denne pludselig berømmelse blev ikke håndteret til gavn for George Best og festerne med ”vennerne” tog overhånd hvilket bevirkede at han blev alkoholiker.

Hvis man havde tage sig af George Best, på samme måde som Alex Fergusen tog sig af Ryan Gigg, havde alting måske set ud på en anden måde. Alex Fergusen havde måske taget ved lære af hvad der skete med George Best.

Da Manchester United spillede mod stævnet i 31. juli 1969, var der en dansk pige ved navn Eva Haraldsted der ville have Georges Bests autograf til sin kæreste. Det kan godt være at han ikke skulle havde bedt hende om det, fordi George Best faldt for Eva Haraldsted og i lidt mere en halt år kom de sammen. Mange troede at de ville blive gift men sådan gik det ikke.

Hvis nu at det havde lykkes for Eva Haraldsted at tæmme George Best, havde alting måske gået på en anden måde. Efter hvad jeg husker boede Eva Haraldsted i Harlev, en by hvor jeg i mange år gik i skole. Jeg mener også hun var ude for en alvorlig trafikulykke, hvor Fiskeriminister og minister for Grønland A.C. Normann kørte bilen.
A.C. Normann blev kendt uværdig til at sidde i Folketinget efter en dom for groft uforsvarlig kørsel og uagtsomt manddrab

George Best døde i 2005, kun 59 år gammel.

Statistik:

ANNONCE