Harry Gregg

Henry Greeg blev født i Magherafelt den 25. oktober 1932

Inden Harry Gregg i oktober 1952 kom til Doncaster Rovers spillede han i Nordirland for Linfield Rangers, Linfield Swifts og Coleraine.
I sin debut kamp for Doncaster Rovers brækkede han armen og var ude i tre måneder. I Doncaster Rovers nåede han at spille 93 ligakampe.

Harry Gregg fik sin debut for Nordirland mod Wales i 1954 og fik 25 landskampe, den sidste i 1963. Hans efterfølger som målmand på landsholdet var Pat Jennings, der nåede at spille 119 landskampe. Pat Jennings scorede for øvrigt direkte, på et ud spark mod Alex Stepney i en Charity Shield kamp i 1967.

Manchester United fik ikke den bedste start i 1957/58. Ray Wood viste sig ikke så god mere, måske fordi han ikke var kommet sig helt over den skade, han fik i F.A. Cup finalen i 1957. I december 1957 købte Matt Busby Harry Gregg for £23.000 hvilket var rekord for målmands køb. Det var også rekord for målmænd da Manchester United i 1950 Reg Allen fra Queen’s Park rangers for £11.000.

Harry Gregg nåede kun at spille 5 liga kampe og en F.A. cup kamp, inden han var med holdet til udekampen mod Red Star Belgrade.

Harry Gregg var den store helt ved flyve ulykken i 1958 og skriver i en bog om ulykken:

”Da jeg så ud af vinduet, så jeg pludselig et træ og et hus. Pludselig blev alt mørkt. Ting fløj rundt i kabinen. Jeg blev ramt hårdt på skulderen. Det var som flyet væltede. Jeg hørte ikke en lyd. Alt var stilhed. Jeg troede, jeg var død.
En mærkelig tanke strøg gennem mit hoved. Jeg mindedes mit liv med min dejlige familie.
Pludeselig hørte jeg lyde, og blev klar over, at jeg var i live. Jeg løsnede sikkerhedsbæltet og kravlede ud af vraget. Udenfor stod flyets pilot James Train med en brandslukker og bad mig skrubbe væk i en fart.
Men Harry Gregg hørte barnegråd fra det knuste fly. Han kravlede atter ind i vragresterne, mens folk udenfor skreg til ham om at komme ud.
Jeg bad dem om at hjælpe, fordi der stadig var levende i maskinen. Jeg fandt barnet og bar det ud. Navigatøren tog imod barnet, mens jeg kravlede tilbage for at finde moderen.
Men hun var for hårdt kvæstet. Jeg søgte at hjælpe Albert Scanlon, men hans fødder var låst fast.
Derefter løb Gregg om til flyets bagende, hvor han fandt Bobby Charlton og Dennis Viollet liggende i en stor vandpyt. Han troede de var døde, og trak dem væk og placerede dem i tomme fly stole, der var slynget ud af det forulykkede fly.
Harry Gregg fortsatte sit hjælpearbejde. Han brugte sit slips til at forbinde Jackie Blanchflower med. Da han vente sig om, så han Charlton og Viollet stå forstenede og stirre ind i ilden.
Kort efter sank Harry Gregg ned på jorden, græd og takkede gud, fordi nogle var reddet”.

Hent og hør Harry Gregg taler om flyveulykken

25 år efter at Harry Gregg havde reddet Vera Lukic og hendes dengang 20 måneders datter Vesna blev de genforenet. Det var første gang de så hinanden, siden den tragiske begivenhed.

Manchester United spillede sig frem til finalen i F.A. cuppen mod Bolton Wanderens i 1958, men tabte kampen 0-2. Det ene mål Nat Lofthouse scorede budte ikke være godkendt, da Nat Lofthouse gik meget hårdt til Harry Gregg, efter han havde grebet bolden.

Ved VM i 1958 der foregik i Sverige, var Harry Gregg med Nordirlands landshold, som spillede sig frem til kvart finalen men tabte til Frankrig. Harry Gregg blev kåret af sports journalister som turneringens bedste målmand. Det var især han præstationer i kampen mod Tjekkoslovakiet, hvor Nordirland vandt 1-0, selvom Tjekkoslovakiet igennem hele kampen nærmest belejrede det nordirske mål.

Kun Alex Spepney og Peter Schmeichel har scoret for Manchester United, men Harry Gregg har scoret et mål på straffespark. Det skete i en venskabskamp mod Ukrainian National XI den 12. juni 1960. Manchester United vandt kampen 10-1, kampen blev spillet i Philadelphia.

Den 16. januar 1961 fik Harry Gregg skadet sin skulder i liga kampen mod Tottenham, det betød at Alex Dowson kom på mål og Harry Gregg blev markspiller. Harry Gregg lagde op til Manchester Uniteds mål til 2-0, der blev scoret af Mark Pearson.

Følgende andre markspillere har siden krigen kommet til at stå på mål, fordi en målmand blev skadet eller udvist:
Den 24. oktober 1956 mod Manchester City. Duncan Edwards i stedte for Ray Wood. David Gaskell kom senere ind i stedet for Duncan Edwards.
Den 4. maj 1957 mod Aston Villa. Jackie Blanchflower i stedet for Ray Wood, der blev alvorlig skadet i et sammenstød med Peter McParland.
Den 10. november 1963 mod Liverpool. David Herd i stedet for Harry Gregg som har brækket sit kraveben, i et sammenstød med Ron Yeats.
Den 6. november 1965 mod Blackburn. David Herd i stedet for Harry Gregg, der var blevet udvist efter et sammenstød med Mike England. Inden denne kamp var flere af Blackburn Rovers kampe blevet aflyst på grund af en polio epidemi i Blackburn.
Den 22. august 1970 mod Arsenal. David Sadler i stedet for Alex Stepney, som fik skadet sin skulder og var ude i flere måneder.
Den 19. august 1975 mod Birmingham. Brian Greenhoff i stedet for Alex Stepney hvis kæbe gik af led, da han råbte kraftigt af sine forsvarsspillere.

Harry Gregg var udsat for en personlig tragedie, da hans kone Mavis, døde efter længere tids sygdom.

Harry Gregg er nok den bedste målmand Manchester United har haft som ikke har været med til at vinde noget stort med klubben. I 1963 mistede han pladsen til David Gaskell og i 1964/65 var han skadet og spillede ingen kampe.

På kun en uge spillede 3 målmænd deres sidste kamp for Manchester United, det var
Harry Gregg den 7. september 1966, David Gaskell den 10. september 1966 og Pat Dunne den 14. september 1966. Alex Stepney var derefter fast målmand for Manchester United.

Efter 247 kampe for Manchester United fik han i december 1966 en free transfer og gik til Stoke City. Der blev dog kun til 2 ligakampe. På daværende tidspunkt spillede Gordon Banks i Stoke City, som Englands bedste målmand på det tidspunkt.

Efter at havde stoppet som spiller brev Harry Gregg manager i Shrewsbury Town 1968-72), Swansea City (1972-75), Crewe Alexandra (1975-78) og Kitan Sports Club (Kuwait)

Fra 1978 til 1981 var han målmands træner i Manchester United, med blev fyret sammen med David Sexton, da Ron Atkinson blev manager.
Derefter van han træner i Swansea City, Swindon Town og Carlisle United.

Harry Gregg har været ramt af kræft, men vandt heldigvis kampen mod sygdommen. Det gjorde hans gode ven Noel Cantwell ikke, han døde i sidste måned.
I en kamp for reserverne mod Burnley den 13. februar 1965, blev både Harry Gregg og Noel Cantwell udvist.

Harry Gregg fik i 1995 en M.B.E. (Member Of The British Empire)

Statistik:

ANNONCE