Blog: Hvornår sætter finanskrisen ind i United?

Velkommen til Casper Heiselberg”s blog. Denne blog giver udtryk for bloggerens egen personlige mening og deles ikke nødvendigvis af øvrige skribenter på…

Velkommen til Casper Heiselberg”s blog. Denne blog giver udtryk for bloggerens egen personlige mening og deles ikke nødvendigvis af øvrige skribenter på OldTrafford.dk.
Du er velkommen til at diskutere indholdet på OldTrafford.dks forum.

Mens verdensøkonomien er I dyb krise og flere finansielle institutioner en efter en må bukke under for krisen, så er krisen endnu gået forbi Manchester United.

Men spørgsmålet er om det ikke bare er et spørgsmål om tid før Old Trafford også vil få meget sorte skyer hængende over sig.
Klubben har allerede mærket lidt til krisen, idet interessen for de dyre executive-bokse er faldet gevaldigt og ligefrem star tomme til flere kampe.
Men her vil det næppe stoppe for den engelske storklub.

Tænk blot på AIG. Da Manchester United præsenterede verdens største forsikringsselskab som sponsor var der tale om det største sponsorat I fodbold nogensinde og intet øje var tørt, da Glazer-familien fik æren for at have tiltrukket den kæmpemæssige aftale. Familien vender jeg tilbage til.

Først gælder det AIG, som forleden blev reddet I de sidste minutter af den amerikanske stat fra en konkurs. Mens Manchester United har insisteret på, at krisen I AIG ikke vil påvirke dem, så kan det ikke udelukkes at de nye ejere af AIG på ingen made har interesse I Manchester United. Sponsoratets størrelse er en ting, men en anden er meningerne hos den amerikanske befolkning, som nok ikke ligefrem vil juble over at punge så mange penge ud til et sponsorat af en engelsk “soccer” klub.
Ligeledes har de amerikanske myndigheder bebudet at sælge ud af AIGs aktiver og her kan koncernens asiatiske interesser lide et frasalg. Netop Asien er bade AIGs og Manchester Uniteds største marked og dette fælles træk har helt klart været et vigtigt barometer for begge parter, da sponsoratet blev indgået.

Derfor kan man forestille sig at det vil være I AIGs interesse at trække sig ud af samarbejdet med Manchester United og lade trøjen overgå til anden part. Men hvad så med Manchester United? AIG betaler 14 millioner pund årligt til Manchester United og var en kæmpe sejr for klubben, da den blev præsenteret. Ingen havde forestillet sig at et firma på det tidspunkt ville betale så meget for pladsen på spillernes bryst. Siden da har United fået endnu større sportslig succes, men med den finansielle krise vil de færreste virksomheder turde investere så mange penge i en fodboldklub, som måske selv kan blive hårdt ramt af krisen.

Da Glazer-familien i maj 2005 købte Manchester United lånte de adskillige milliarder kroner for at finansiere købet. Finansieringen dengang var dyr i rente og indebar store krav til refinansiering af gælden, hvilket også skete i 2006, men brugen af de dyre hedgefonds med renter på mellem 14 og 20% var stadig tvungen for Glazer-familien og Manchester United, som i alt har en gæld på 2.6 milliarder kroner i disse dyre lån.
Uniteds revisorer håbede nemlig på igen at kunne refinansiere gælden for at slippe af med de dyre renter, men så kom subprime-krisen, som siden hen er afløst af den store finansielle krise i hele finansverdenen og Manchester United står i dag fortsat som kunde hos de tre amerikanske hedgefonds Citadel, Och-Ziff Capital Management Group og Perry Capital til en rente på mellem 14 og 20 procent.

Spørgsmålet er nu bare om disse antagelser holder stik og om Manchester United vil blive ramt af krisen. Med den seneste interesse fra mellemøsten for engelske fodboldklubber, så kan det i hvert fald blive en mulighed for Glazer-familien at trække sig ud til fordel for en oliesheik fra mellemøsten?

Denne blog er skrevet af Casper Heiselberg og giver udtryk for forfatterens egne holdninger.
Ansvaret for bloggen er 100% bloggerens eget og ikke OldTrafford.dks.

Forrige artikel

Sir Alex lykkelig for sit spillermateriale

Næste artikel

Ferguson tvivler ikke på Scholes

ANNONCE