Farvel til én af de store i fodboldverdenen

Louis van Gaal fik ikke den succes, som han, klubben og fansene havde håbet på i Manchester United, men hollænderen fortjener stor respekt for en flot karriere.

Mandag aften blev det endeligt efter flere måneders spekulationer, at Louis van Gaal er færdig i Manchester United. På trods af sejren i FA Cup-finalen betød den missede Champions League-plads og en række sløje præstationer, at hollænderen ikke kunne beholde sit job.

Da van Gaal overtog jobbet, gjorde han det klart, at det formentlig ville være hans sidste kontrakt. Derfor er Louis van Gaals karriere som fodboldtræner og manager formentlig færdig, og selvom succesen i United var minimal, fortjener van Gaal enorm respekt for en flot, flot karriere.

Louis van Gaals storhedstid (1991-2000)

Louis van Gaals første cheftrænerjob var med Ajax Amsterdam, som han stod i spidsen for fra 1991 til 1997. Her var han en kæmpe succes og endte med at vinde tre hollandske mesterskaber, en pokaltitel samt både UEFA Cup’en og Champions League. 1994/1995 vil van Gaal nok selv betegne som sin bedste sæson i karrieren, da Ajax vandt ligatitlen uden at tabe en eneste kamp og kronede sæsonen med at vinde Champions League-titlen.

Succesen i Ajax blev et springbræt for Louis van Gaal, der efterfølgende tog til FC Barcelona i 1997. I det spanske blev van Gaal aldrig rigtig populær blandt fansene og slet ikke i pressen. Det blev ellers til to La Liga-titler og en pokaltitel, men i år 2000 blev han fyret efter en skidt sæson.

De mørke år (2000-2004)

Efter det første ophold i Barcelona fulgte et par mørke år i Louis van Gaals fodboldliv. I 2000 blev han træner for det hollandske landshold, men var færdig som landstræner i 2002, da Holland ikke formåede at kvalificere sig til VM.

Efter det kom han tilbage til Barcelona, men holdt i mindre end en sæson i hans andet ophold i klubben. Fra Barcelona tog han et job som teknisk direktør i Ajax, men stridigheder med særligt den daværende træner Ronald Koeman blev for meget, og van Gaal sagde selv op.

Succes med AZ, Bayern og Holland (2005-2014)

Derefter tog han tilsyneladende et skridt ned og blev cheftræner i AZ Alkmaar, hvor han tidligere havde været som både spiller og assistenttræner. I sin fjerde og sidste sæson hos AZ Alkmaar overraskede han og klubben alle, da de vandt det hollandske mesterskab for blot anden gang i klubbens historie.

Efter AZ kom Louis van Gaal til Bayern München, hvor han havde en fantastisk første sæson. Bayern vandt Bundesligaen og DFB Pokalen i 2009/2010 og var et Champions League-finalenederlag til Jose Mourinhos Inter fra at vinde the Treble. Den efterfølgende sæson gik det dog heftigt ned ad bakke, og hollænderen blev fyret.

Louis van Gaals sidste job før Manchester United var at blive hollandsk landstræner for anden gang. Anden gang var en kraftig forbedring, da landsholdet kvalificerede sig til VM i suveræn stil, gik til semifinalen ved VM-slutrunden i 2014 og endte med at hente bronzemedaljer med hjem.

Sluttede med en pokal (2014-2016)

I Manchester United overtog han David Moyes’ mandskab, der var sluttet på en syvendeplads. I den første sæson ledte han holdet tilbage i Champions League, da man sluttede på en fjerdeplads. I den anden, netop overståede sæson var en forfærdelig december-måned et stort skridt baglæns. United røg ud af Champions League og vandt ikke en eneste Premier League-kamp. Klubben sluttede på femtepladsen, men gik på sommerferie med det første trofæ efter Sir Alex Ferguson, da FA Cup-titlen blev sikret.

Selvom Louis van Gaal ikke levede op til forventningerne i United, og nu er fortid i klubben, vil det uden tvivl betyde meget for ham, at han sluttede sin karriere med at vinde FA Cup’en. Facit for Louis van Gaals træner- og managerkarriere blev 18 trofæer for fem forskellige klubber.

Aftrykket i Manchester United

Udover en imponerende trofæhøst vil Louis van Gaal også huskes for hans tro på unge spillere, uanset hvor han har været. Han har givet debut til spillere som Patrick Kluivert, Clarence Seedorf, Xavi, Andres Iniesta og Thomas Müller for blot at nævne nogle.

Troen på de unge bliver nok primært det, som van Gaal bliver husket for i Manchester United. Hollænderen har givet debut til en lang liste af akademispillere i United, og spillere som Anthony Martial, Marcus Rashford, Timothy Fosu-Mensah, Cameron Borthwich-Jackson og Jesse Lingard har formentlig alle en fremtid i United.

Det blev ikke til mere end to sæsoner og en FA Cup-titel med Louis van Gaal. Men manageren efterlader sin arvtager en trup, der er fyldt med spændende unge spillere og masser af potentiale. Tiden vil vise, om Louis van Gaal igen har lagt fundamentet for succes.

 

Den nye udebanetrøje er kommet – Se den her!

Klik her og følg med i sommerens lanceringer af Manchester Uniteds trøjer.

Bliv klædt på: Køb Manchester Uniteds trøje hos Unisport.dk her (så støtter du OldTrafford.dk). 

GRUPPETUR: Tag med på vores OldTrafford.dk gruppetur for danske United-fans (FÅ PLADSER TILBAGE). Læs mere her

Total
0
Shares
Forrige artikel

Derfor er José Mourinho det oplagte (eneste) valg

Næste artikel

Woodward takker Van Gaal

Relaterede artikler
Gå til siden

Stort interview med Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo har givet et længere interview, hvor han sætter ord på sin første tid i Manchester United. Se interviewet her.
Total
0
Share