Foto: Justin Setterfield/Getty Images
I søndagens kamp mod Bournemouth havde United både Kobbie Mainoo og Alejandro Garnacho i startopstillingen, mens Tom Heaton, Jonny Evans, Tyler Fredricsson, Harry Amass og Chido Obi startede på bænken. Sidstnævnte kom også på banen i løbet af kampen.
Dermed fortsatte United sin tradition med altid at have mindst én tidligere akademispiller i førsteholdets kamptrup. En tradition, der løber helt tilbage til den 30. oktober 1937 på Craven Cottage. Her var det Jackie Wassall og Tom Manley, der var på banen og indledte den utrolige stime.
Siden har United altid haft en tidligere akademispiller i sin kamptrup. Og hvis det som ventet sker igen i torsdagens kamp i Bilbao, bliver det kamp nummer 4300 i træk, hvor det er tilfældet.
For at tælle som en tidligere akademispiller skal man
- Have skrevet kontrakt med klubben før sin 18 års fødselsdag.
- Have spillet ungdomskampe for klubben.
- Ej have spillet en seniorkamp for et andet hold før sin ankomst.
Spillere som Ayden Heaven og Sekou Koné tæller altså ikke med, da de ikke opfylder alle tre kriterier.
Før denne sæson
Stimen lød før denne sæson på 4246 kampe. Og da United mod Bournemouth spillede sæsonens kamp nummer 53, er det altså på torsdag, vi runder de 4300 kampe siden den dag for efterhånden 87 ½ år siden.
Her skal vi dog pointere, at kampe i Watney Cup, Anglo-Italian Cup, Screen Sport Super Cup og Football League Centenary Tournament ikke tæller med. Nogle steder er disse i alt 15 kampe også talt med i statistikken, og det giver selvfølgelig et andet tal.
Derudover er det værd at bemærke, at en kamptrup er et andet begreb i dag, end det eksempelvis var i Busby-dagene. Dengang måtte man som udgangspunkt ikke skifte ud, og derfor var der jo kun 11 spillere i kamptruppen.
I dag ser det anderledes ud med 9 spillere på bænken i Premier League. Og derfor er det noget lettere at opretholde stimen i dag, end det var, da den begyndte.
Her gik det næsten galt
På trods af ændringen og flere bænkpladser har stimen flere gange været tæt på at stoppe. I 13 kampe har United for eksempel IKKE haft en tidligere akademispiller på banen. Her er det i stedet én eller flere bænkpladser, der har holdt den kørende.
I 2011 sad John O’Shea på bænken i kamp mod Arsenal. Og i løbet af 2015 skete det hele 10 gange, at United havde tidligere akademispillere på bænken, uden nogen af dem kom i aktion.
Her var Paddy McNair eksempelvis den eneste i kamptruppen mod Liverpool den 12. september og igen tre dage senere mod PSV. Det var for resten den kamp, hvor Luke Shaw var uheldig at brække sit ben og indlede sin skadesplagede historik i United.
I 2016 var det Marcus Rashford, der holdt stimen i gang med en bænkplads mod Bournemouth. Og i 2023 var Brandon Williams, Zidane Iqbal og Anthony Elanga på bænken mod Nottingham Forest uden at komme i aktion.
I flere af disse tilfælde var det altså ikke meget, der skulle til, før den utrolige stime var blevet brudt.
Hvad med fremtiden?
For nylig kunne det også godt have set ud til, at stime kunne være på vej til at komme i fare. Mason Greenwood var rejst i unåde, mens Willy Kambwala og Anthony Elanga var skiftet væk.
Spillere som Kobbie Mainoo og Alejandro Garnacho blev rygtet væk, og selv Marcus Rashford forlod klubben på en lejeaftale. I værste fald ville det være op til veteranerne Tom Heaton og Jonny Evans at holde den historiske stime kørende.
I mellemtiden har Mainoo og Garnacho dog ikke forladt klubben, mens spillere som Chido Obi, Harry Amass og Tyler Fredricsson har fået debut og har høst roser for deres præstationer. Dem kommer vi til at se mere til.
Derudover har blandt andre Elyh Harrison, Godwill Kukonki, Jack Moorhouse og Jack Fletcher været med på bænken, dog uden at få debut. Det kan derfor godt se ud til, at stimen kommer til at fortsætte i et stykke tid endnu.
Uniteds økonomiske situation har selvfølgelig også noget at sige her. Klubben har brug for egenproducerede spillere og kan ikke bare købe alle udefra. I sidste ende er tillid til ungdommen dog også et af de vigtigste kendetegn for Manchester United.