Hvordan bliver kampprogrammet til

(Oprindelig postet 16. juni 2009) Paul Fletcher fra BBC er gået i dybden på udviklingen af sæsonprogrammet i den engelske liga, og selvom det for den…

(Oprindelig postet 16. juni 2009)

Paul Fletcher fra BBC er gået i dybden på udviklingen af sæsonprogrammet i den engelske liga, og selvom det for den enkelte fodboldsupporter kan virke ret enkelt at finde ud af, hvornår United møder West Ham, Manchester City eller Burnley, så skal tungen holdes lige i munden.

Når ligaprogrammet skal laves, så indgår nemlig et hav af faktorer, som ikke kun handler om, at spændingen i slutningen af sæsonen skal bevares ved at placere storkampe i april og maj, samt at City og United ikke spiller hjemme i samme weekend.

For at forstå det, bringer Fletcher følgende eksempel:

Southend ønsker ikke at spille hjemme samme dag som West Ham, da de mener, at det har en indflydelse på deres tilskuertal.
Southend ligger i Essex ligesom Colchester, så de to klubber kan ikke spille i samme weekend på hjemmebane. Colchester deler stadionkorps med Ipswich, så de to kan ikke spille hjemme i samme weekend. Transportlogistikken gør, at Ipswich og Norwich heller ikke kan spille hjemme samme weekend.
Alt i alt betyder det, at når West Ham spiller hjemme, så kan det have indflydele på klubber så langt væk som Norwich, der ligger 175 kilometer væk.

Arbejdet med udarbejdelsen af kampprogrammet begynder et år i forvejen, når UEFA og FIFA præsenterer deres program over internationale kampdage.
Herefter går Premier League og Football League sammen for at udarbejde kampprogrammet, da det som i foregående eksempel har stor betydning, hvilke kampe der placeres hvor og hvornår uanset niveau.

Spørgeskema i marts

I marts måned modtager alle klubber i de to ligasystemer et spørgeskema, hvor de ønsker bestemte kampdage eller hvilke kampe, de vil undgå bestemte dage. Dette spørgeskema bliver herefter godkendt af det lokale politi, da de ligeledes har en sikkerhedsmæssig interesse i at undgå sammenfald af storkampe.

Det er it-eksperten Glenn Thompson, som ejer den noget eftertragtede computer, der i sidste ende udarbejder kampprogrammet.
På denne computer ligger kampprogrammet, hvor der er en række parametre at tage højde for. Således må hvert hold ikke spille mere end to hjemmekampe i træk, ligesom de to kampe før og efter en FA Cup-kamp ikke må være på hjemmebane begge to.

Thompson begynder herefter at lægge første udgave af kampprogrammet i system, hvor han skal tage højde for mulige kampe i øvrige turneringer såsom Champions League, Europa League (UEFA Cup), Carling Cup osv. Disse kampe bliver normalt spillet i midtugen, men de enkelte ligaer i Premier League og Football League har ligeledes runder i midtugen, som også skal tilpasses.

Først efter denne proces, som i år har taget Thompson ti dage at få bugt med, vil klubbernes spørgeskema og specielle ønsker blive taget op til overvejelse. Ifølge Thompson, så bliver 80 % af ønskerne i gennemsnit opfyldt.

Distancen mellem klubber bliver ikke taget op

Kampene på Boxing Day (26. december) og 28. december er ofte noget af det første, en fodboldfan kigger efter. Især for match-going supporters betyder disse to runder meget, da lang transporttid kan betyde en forstyrrelse i julehyggen.
Derfor bliver distancen og rejsetiden for udeholdet taget op til overvejelse, når Thompson lægger kampene disse dage. Men ellers bliver der ikke taget hensyn til fansene på dette parameter, hvilket forklarer at Manchester United kan risikere at spille i Sydengland onsdag aften.

Fem dage efter sæsonen er slut, bliver første udgave af kampprogrammet taget op til revidering. Herefter handler det for Thompson og ligaerne om at revidere det igen og igen. Normalt kan denne proces betyde op imod 30 til 40 forbedringer af programmet, som normalt bliver udgivet i midten af juni.

Hver gang Thompson må tilbage til computeren for at ændre i kampprogrammet, så vil ændringen få betydning for mindst syv andre kampe og helt op til 48 kampe. Derfor kan det betragtes som et hjernevridende job for Thompson, der har udført jobbet for ligaerne siden 1993.

Når Thompson føler sig tilfreds med kampprogrammet, bliver det så taget op til revidering hos en udvalgt komité, som består af supporter-repræsentanter, klubber, ligaerne og fodboldforbundet.

Herefter vil myndighederne og i særdeleshed det engelske færdselspoliti tage stilling til udkastet, der endeligt bliver underskrevet dagen før udgivelsen, som vil være i morgen, onsdag den 17. juni 2009.

I de følgende uger vil fans måske kritisere kampprogrammet, mens andre – specielt os i udlandet – vil begynde planlægningen af ture til kampene.
Det skal dog siges, at kampprogrammet langt fra er endeligt.
Rettighedshaverne til tv-kampene vil nemlig i juni og juli ligeledes gennemgå kampprogrammet og udpege og flytte de kampe, som de vil sende.
Dette betyder, at man skal være varsom, inden man eventuelt bestiller en rejse.

Forrige artikel

Tosic kostede otte millioner pund

Næste artikel

United åbner mod Newcastle

ANNONCE