Mourinho: United var gået i stå

José Mourinho har givet sig selv tre år til at transformere en klub, der sad fast i fortiden.

– Jeg træner store klubber, men jeg finder dem altid i meget ens situationer. Jeg får giganterne, men giganterne er svære, når de er i problemer, indleder José Mourinho overfor The Sunday Times.

Mærk suset på Old Trafford: Se de bedste rejsetilbud her

José Mourinho overtog sidste sommer trænersædet hos Manchester United, der siden Sir Alex Fergusons afgang har været i store problemer og kun kvalificeret sig til Champions League én gang.

– Klubben havde en stor historie. Og den historie havde – en ende.

– Herefter kom begyndelsen på en periode, der gjorde ekstra ondt på grund af fortiden. Det var fortidens vægt på skuldrene af alle. Spillerne, managerne, alle i klubben. Selv bestyrelsen og nok også ejerne, fordi når du er vant til at vinde og vinde og vinde, og det pludselig stopper, så er det en meget tung byrde.

– Men der er altid en årsag bag det. Og for mig er den letteste måde at anskue det på bare at sige, at den bedste manager i Premier Leagues historie er væk. Det er den simpleste måde at analysere det på, selvom det går meget dybere end det.

Manchester United mistede altså Sir Alex Ferguson, men de mistede også deres vane for at vinde og de mistede den infrastruktur, der støtter et vindende hold.

– Der skete en evolution i de andre klubber; Der var ingen evolution i denne klub. På alle de områder der skaber et succesfuldt hold stoppede klubben.

– Når jeg siger “klubben”, så siger jeg, at fodboldholdet og det der omgav fodboldholdet, var i store problemer.

– Ikke klubben som helhed. Fordi klubben er meget mere end resultaterne – det er også fanbasen, det er passionen rundt om i verden, forretningen, det kommercielle, merchandise.

– Og en klub som Manchester United vil altid være Manchester United og vil aldrig være i fare, selvom de ikke vinder i et, to, tre, fire, fem eller 10 år.

– Som sagt var der en evolution i de andre klubber på vigtige områder, hvor United ikke udviklede sig. Og det første skridt var at forsøge at få fodboldholdet i den rigtige retning.

Behovet for trofæer

– I den første sæson forsøgte jeg selvfølgelig at forbedre dette, men jeg følte også at klubben skulle fodres – i hvert fald emotionelt – fansene, spillernes selvværd, folks motivation. Og det kan du ikke gøre uden succes.

– Det var grunden til, at jeg kæmpede så hårdt for trofæer. Og det var grunden til, at jeg foretrak at vinde Europa League fremfor en tredje eller fjerde plads i ligaen.

– Fordi den bedste måde at accelerere processen på er at vinde. Fordi sejre giver dig smil, du får en bedre atmosfære, du får større empati med de andre, du kan forlange mere fra de andre, du kan overbevise folk om at give mere.

– Og det var en succesfuld måde at arbejde på i sidste sæson, fordi sidste sæson var vigtig. Ikke kun for at bringe klubben tilbage til Champions League og ikke kun for at have det at vinde som mål, men fordi at netop det hjalp med at forbedre strukturen.

– I dag har vi bedre arbejdsvilkår, en bedre medicinsk afdeling, en bedre analyseafdeling, en bedre scoutingafdeling, en bedre medieafdeling og i sidste ende ændrede vi i høj grad dette uden at skifte folkene ud, hvilket er ret vigtigt.

– Du kan altid komme til en klub og ændre alting, men en anden ting er at forsøge at forbedre det, der allerede er.

– Jeg kan ikke lide at sige, at jeg forbedrede det. Jeg vænnede folk til at tænke på samme måde som mig. Så de skulle lære at arbejde på den måde jeg gerne ville have dem til.

– Det var en stor udfordring. Men vi accelererede processen netop på grund af det smil, der kom med de gode resultater, men det er stadig en proces, der fortsætter.

José Mourinho blev officielt tilbudt United-jobbet i maj 2016 – seks måneder efter han blev fyret hos Chelsea.

Han underskrev en treårig kontrakt, hvilket er et år mindre end han har fået i sine tidligere klubber.

– Det er den perfekte tid til at få fodboldholdet tilbage på rette spor.

– Tre somre er optimalt. Det er her du designer fremtiden for dit hold. Tre somre er perfekt til at få holdet tilbage på sporet, men også til at gøre hele strukturen solid, få den til at fungere som en velsmurt maskine og give de bedste forhold for holdet – ikke kun nu, men også for fremtiden.

Spillernes betydning

– Der er spillere, der kan ændre holdets skæbne. Spillere der kan være afgørende for holdets udvikling. Der er andre, der er vigtige for kvaliteten og stabiliteten i truppen. Og der er spillere du ikke behøver, fordi du allerede har dem.

– Da jeg kom havde vi behov for noget personlighed og kvalitet, der kunne give os en del af den aura tilbage som klubben havde mistet de sidste par år.

– Pogba havde den dimension, og var en spiller, der kunne være god de næste 10 år.

– Vi gik efter Zlatan, selvom vi vidste, at han ikke var en spiller for de næste fem eller seks år, men vi tænkte vi havde brug for den spiller der kom og følte “Klubben er stor, men jeg er også stor”. En spiller, der ikke skulle bruge et eneste sekund på at tilpasse sig det pres, der er i klubben.

– Mkhitaryan og Bailly havde kvaliteter som holdet ikke havde. Det tog lidt tid for Mkhi [Mkhitaryan], men holdet savnede en spiller med hans multifunktionalitet på alle offensive pladser.

– Og en hurtig, stærk central forsvarsspiller. Vi skal ikke sammenligne med Rio eller Vidic eller de andre monstre vi har haft, men han er en spiller, der også har en god personlighed og vænnede sig hurtigt til Premier League.

Du kan ikke gamble med holdånden

– I anden sæson ved vi, at holdet menneskeligt er en meget speciel gruppe af spillere. Og det gør det sværere, fordi du ikke kan bringe en god spiller ind, hvis han ikke også er en god mand. Du kan ikke gamble.

– Forleden så jeg et program på Sky med Thierry Henry, Roy Keane og Kenny Dalglish. Dalglish sagde “Vi har alle vundet en masse trofæer, og vi kan ikke huske ét stort trofæ for et hold, der ikke var en fantastisk familie med et godt omklædningsrum.”

– Han har fuldstændig ret. I min karriere har de største præstationer været med grupper, der var specielle.

– Lukaku var min spiller som dreng. Han forlod klubben, fordi han dengang tænkte han fortjente flere muligheder fra mig, men han er en så god dreng, at vi i alle disse år har haft tæt kontakt med et rigtig godt forhold. Formentlig fordi han forstod, at jeg ikke kunne skynde på hans udvikling dengang.

– Så jeg vidste han var en intelligent fyr med en god attitude. Han var tætte venner med Paul [Pogba] og for at være det, er du nødt til at være ligesom Paul. Du skal være sjov, du skal være åben, du skal nyde livet, men du skal også være en god professionel.

– Jeg kan ikke sige, at jeg har haft bedre fyre i min karriere end Matic. Og han har noget med mig som vi altid vil have sammen, hvilket var en kamp, hvor han sad på bænken.

– Jeg satte ham på banen efter 45 minutter og tog ham ud igen efter 70 eller 75.

– Pressen ville have en historie, pressen ville have blod. Mit blod, hans blod eller vores begges.

– Han var virkelig ked af det. Jeg var også ked af det for det er ikke pænt, og det er noget jeg kun har gjort to gange i min karriere.

– Men næste dag kom han hen til mig og sagde “Jeg er ikke glad, men det er min skyld. Jeg er ikke glad for det du gjorde, men det er min skyld, fordi med måden jeg spillede på, kan jeg forstå ændringen. Så lad os komme videre.”

– Vi fortsatte ikke lang tid efter, fordi jeg blev fyret et par uger senere. Men igen, han var en af ‘mine drenge’. Han var en af dem jeg holdte tæt på mig, selv da vi ikke arbejdede sammen. Så jeg ved, at den store mand er der, nu med endnu mere modenhed.

– Lindelöf var den eneste jeg ikke havde arbejdet med. Men jeg kontrollere i Portugal. Jeg har insiderviden. Jeg kender folks kvaliteter. Jeg ved mange ting om deres sociale liv, deres private liv. Jeg ved det, for selvom jeg ikke arbejder der, så kommer informationerne.

Vi hungrer efter mere

Patrice Evra fortalte engang om at vinde Champions League og fejre det på banen. Men nærmest med det samme blev begejstringen for sejren afløst af ønsket om at vinde igen.

– Det er vores natur, forklarer Mourinho.

– Og nogle gange, når vi ikke er i det bedste øjeblik, vi har en svær tid eller har haft et par nederlag og er nedtrykte, så prøver vi at huske tilbage på de gode tider. At vi vandt et trofæ for fire måneder siden, og de andre ting vi har vundet. Men i sidste ende kigger vi på hinanden og siger “Det her er ikke os”.

– Denne sommer var jeg i mit hus i Portugal og på mit kontor, hvor jeg kiggede på væggene. Nogle trofæer, medaljer, trøjer og jeg tænkte “Fuck, vi har nået meget”. Men det er kun et øjeblik. Sæsonen starter og du starter forfra på samme måde.

– Det er jobbet, hvor du kan fortsætte for evigt, hvis du vil – og det vil jeg.

– Når du er glad for det du gjorde, når du ikke drømmer igen, når du ikke vil vinde din fjerde Premier League, når du ikke vil vinde din femte Capital One Cup, når du ikke vil vinde din tredje Champions League.

– Når du ikke vil det mere, så nyd livet og bliv i Los Angeles. Kom ikke tilbage efter efter pre-season for at få sol.

– Det er ikke os.

Læs mere om:

📝 VIND MANCHESTER UNITEDS HJEMMETRØJE: Kom med din mening på OldTrafford.dk

➡ ️ Opret din profil her og kommenter artiklen nedenunder.
Læs mere om konkurrencen her

Forrige artikel

Podcast Top 6 Special: Manchester City

Næste artikel

Mourinho-kritik påvirker ikke Pereira

ANNONCE