Mit bud: Det bedste Fergie-hold

Sir Alex Ferguson har i løbet af næsten tre årtier på Old Trafford arbejdet sammen med et hav af verdensklassespillere.

Jeg har i al ydmyghed forsøgt at plukke de 11 spillere, der i min optik vil udgøre den ultimative 4-4-2’er fra 1986 til 2013.

Målmand:

Peter Schmeichel: ”The Great Dane” var om nogen katalysatoren i Manchester Uniteds defensiv op gennem 90’erne, hvor han som en konsekvens af de flotte præstationer bl.a. blev kåret til Europas bedste målmand fire gange. Den megen hæder til trods var den i dag 49-årige dansker også i perioder i vælten i pressen for ustabilt spil og lange skadespauser. Schmeichel formåede dog gang på gang at hæve sit niveau og lukke munden på kritikkerne.

Højre back:

Gary Neville: En af ”Fergies Fledglings” og Manchester United-mand af hjertet. Alsidig backspiller, der især i sine unge år var kendt for sine raids op og ned af kanten. Overtog anførerbindet efter Roy Keane i en af Uniteds mest turbulente perioder under Ferguson, men vandt i de efterfølgende år yderligere to Premier League-titler og et Champions League-trofæ med United. Var plaget af lange skadespauser i slutningen af sin karriere og modtog derfor ikke en medalje for mesterskabet i 2010-2011. Ferguson har en gang sagt om Neville, at han ville være den bedste forsvarsspiller i England, hvis han var født højere.

Midterforsvaret:

Rio Ferdinand: Er noget af det tætteste, man kommer på en komplet forsvarsspiller. Elegant, teknisk stærk, ledertype og med en placeringsevne og flair for spillet, der er i én klasse for sig. Har om nogen været drivkraften i Uniteds bageste kæde i det sidste årti og har i denne sæson gennemlevet sin anden ungdom. Bliver af engelske medier og diverse eksperter tit kaldt fodboldens svar på en Rolls Royce.

Nemanja Vidic: Jeg havde både overvejet Gary Pallister og Steve Bruce, men jeg kan simpelthen ikke komme uden om Nemanja Vidic. Manden har suverænt været Uniteds vigtigste forsvarsspiller siden skiftet i 2006 og udgjorde i de to efterfølgende år verdens vel nok stærkeste forsvarsduo med Rio Ferdinand. Hans enorme betydning for holdet blev udstillet sidste år, hvor han var ude med en knæskade i næsten hele sæsonen.

Venstre back:

Denis Irwin: Virkede udadtil som en stille og sky type. Men på banen var han en arbejdshest med et venstreben, der lagde snorlige afleveringer og bankede bemærkelsesværdigt mange kasser ind. Foruden at være ekstremt stabil i sit defensive arbejde, var Irwin ligeledes dødsensfarlig, når han bevægede sig med op i angrebet. I filmen ”Looking For Eric” fortæller Eric Cantona, at hans bedste minde fra tiden i United, var, da han lagde op til et mål for en frembrusende Denis Irwin. ”You have to trust your teammates”

Højre midt:

Cristiano Ronaldo: Kom til Manchester United som en spinkel knægt med afbleget playmobil-hår og forlod Old Trafford som verdens bedste spiller seks år senere. Cristiano Ronaldo var et decideret ubehageligt bekendtskab for modstanderholdenes forsvarsspillere, og portugiserens mange mål og flamboyante attitude gjorde ham elsket blandt United-fans og hadet i resten af England. Bar næsten egenhændigt United frem til titlen i 2006, og Ronaldos eminente 2007/2008-sæson, hvor han blev noteret for 42 mål og blev kåret til verdens bedste spiller, er for mig personligt en kampagne, jeg aldrig vil glemme. Gary Neville kalder i sin selvbiografi Ronaldo for den bedste spiller, han nogensinde har delt omklædningsrum med.

Den centrale midtbane:

Roy Keane: Captain. Leader. Legend. Manchester Uniteds bulldog. Til dato en af mine absolutte yndlingsspillere. Kom til United i 1993 og var således med til at vinde Fergusons første engelske mesterskab for klubben. Huserede i de næste 12 år på den defensive midtbane, hvor han bogstavelig talt spredte skræk og rædsel hos såvel holdkammerater som modstanderne. Keane, der er gammel bokser, gik på banen for at vinde hver gang, og mesterstykket kom i 1999, hvor han ene mand vendte et truende nederlag mod Juventus i Champions League-semifinalen til sejr. Blev kylet ud på røv og albuer i 2005 efter at have sagt sin ærlige mening om truppens tilstand. Jeg har stadig ikke tilgivet Ferguson for den måde, han behandlede sin kaptajn på. Keanes afløser er aldrig blevet fundet.  

Paul Scholes: Klassespiller ind til benet. Manchester Uniteds stille dreng, der sjældent giver interviews, og som kun én enkelt gang har trodset Sir Alex Ferguson uden for banen. Topprofessionel midtbanekreatør, hvis afleveringer har splittet hundredvis af forsvarskæder ad. 716 United-kampe taler sit tydelige sprog. Har aldrig fået den anerkendelse, han fortjener. Barcelonas Xavi og franske Zinedine Zidane har kaldt ham den bedste midtbanespiller i sin generation. Andres Iniesta var som trold af en æske henne ved Scholes for at bytte trøje med ham efter slutfløjtet i Champions League-finalen i 2009.

Venstre midt:

Ryan Giggs: Manden er en freak. Med 39 år på bagen taler alt for, at Ryan Giggs skulle være stoppet for længst og skiftet livet som fodboldspiller ud med en tilværelse som træner eller tv-kommentator. Men nej, den vævre waliser bliver ved med at genopfinde sig selv og har om nogen været definitionen på Fergusons æra i Manchester United. Har spillet over 1000 kampe i sin karriere og har netop forlænget sin kontrakt med de engelske mestre med endnu et år.

Angreb:

Eric Cantona: Galningen. Kunstneren. Kongen. Var omdrejningspunktet i Manchester United i de fem sæsoner, han nåede at få på Old Trafford. I den tid blev det bl.a. til fire engelske mesterskaber og en masse spektakulære optrædener, både på og uden for banen. United tabte mere eller mindre mesterskabet på gulvet, da Cantona fik en lang karantæne for sit kung fu-spark på Crystal Palace-hooliganen Matthew Simmons. Han markerede efterfølgende hændelsen med at undskylde til FA, Ferguson, sine holdkammerater og den prostituerede, han havde delt sin seng med om natten. Stoppede pludselig sin karriere i 1997, fordi han ikke længere kunne finde motivationen. Tro mod United og sig selv. ”When the seagulls follow the trawler, it is because they think sardines will be thrown into the sea … ”   

Robin van Persie: Ja, den er farlig. Hvor er Wayne Rooney eller Ruud van Nistelrooy? Den 29-årige hollænder har på mindre end én sæson vundet United-tilhængernes hjerter og er med sine 25 mål og otte assist i Premier League én af de primære grunde til, at Ferguson slutter sin karriere med at sikre United klubbens 20. Mesterskab. 

Forrige artikel

Overrasket brormand fik sen besked

Næste artikel

Nyt brænde på Rooney-bålet

ANNONCE