Serie: Historien om 7-tallet – Steve Coppell

I Manchester United er der et nummer, der er mere ikonisk, mytisk og tungere at bære end andre numre. Det er selvfølgelig 7-tallet og i denne artikelserie går vi tilbage i tiden og stopper op ved de mest bemærkelsesværdige spillere, der har båret 7-tallet på ryggen.

Meyerside-drengen med rekorden

Steve Coppell blev født i Liverpool d. 9. juli 1955 og var fra start, det man kan kalde en smart kantspiller med hovedet godt skruet på. Selvom han tiltrak sig meget opmærksomhed fra de store klubber i det nordvestlige hjørne af England, valgte Coppell at spille for Meyerside-klubben Tranmere Rovers, så han samtidig kunne læse økonomihistorie på universitet i Liverpool, hvor han også var træner for skolens hold.

I 1975 valgte Manchester United at smide 600.000 pund for den unge kantspiller, fordoble hans løn og dermed gik turen til Old Trafford for Coppell. Dog skete det på den betingelse, at Coppell kunne gøre sit studie færdigt og derfor trænede Coppell kun en gang om ugen og slæbte bøger med til udebanekampenes, så han kunne læse lektier. Til trods for det spillede han stadig 10 kampe fra marts, hvor han blev skiftet ind til sin debut i en 4-0 sejr over Cardiff i den næstbedste engelske række, til sæsonafslutningen, hvor Manchester United rykkede suverænt op. I sæsonen efter trænede Coppell stadig kun en gang om ugen, men formåede alligevel at spille 49 kampe og indenfor få dage fik Coppell både sin eksamen og spillede FA Cup finale, som Manchester United tabte til Southampton.

Coppell spillede fast på højrekanten og var særligt kendt for sit gode indlæg og sin evne til at time sit indløb i feltet. I starten af 1977 hvilede Coppell i FA Cup-kampen mod Walsall, men til næste kamp var han atter med i startopstillingen mod Coventry. Kampen mod Coventry var den første i rækken af 207 kampe som Coppell spillede i træk for Manchester United i ligaen. 207 ligakampe! Til sammenligning har Harry Maguire rekorden sammen med Gary Pallister i Premier League med 71 kampe, hvor de spilet fra start uden at blive skiftet ud. Coppell missede i perioden kun en enkelt kamp, hvis man tæller cup-kampe med og er det man roligt kan kalde en sikker starter.

I 2019 afslørede Coppell, at grunden til, at han kunne holde sig i form var, at næsten ikke trænede.

– Normalt spillede vi om lørdagen og vandt og The Doc (Manageren Thomas Henderson Docherty red.) sagde til os, ‘fantastisk drenge, fantastisk resultat, I har gjort det godt, så vi ses på torsdag.’ Og jeg sagde ‘torsdag?’ Og han ville sige ‘ja, ja, vi ses på torsdag, du har brug for at komme dig.’

– Når vi så kom om torsdag, spillede vi fem mod fem i en halv time, eller indtil Docs hold vandt. Så ville han sige: ‘Godt drenge, I har gjort nok, tag hjem og få jer et hvil‘. Når vi så kom om fredagen sagde The Doc, ‘Godt drenge, I har haft en travl uge, bare tag et bad og gå hjem.’

– Så jeg var fuldtidsprofessionel, og jeg trænede omkring 20 minutter om ugen! Man var næsten aldrig udbrændt. Det handlede i høj grad om at peake til kampen.

The Doc blev i øvrigt fyret i 1977 for at have en affære med fysioterapeutens kone.

I 1977 kunne Coppell løfte FA Cup-trofæet efter en sejr over Liverpool på Wembley, og dermed forhindrede De røde djævle, at Liverpool skulle vinde The Treble den sæson.

Fyrværkeri i knæet

Coppell var fast mand på holdkortet fra januar 1977 til november i 1981, hvor England mødte Ungarn i en kvalkamp til VM 1982. Coppell havde kørt rundt med Ungarns anfører Jozsef Toth, hvilket efter en time fik Toth til at gå så hårdt ind i en tackling på Coppell, at Coppells knæ blev smadret. Coppell har sidenhen beskrevet smerten som om, at ‘fyrværkeri blev tændt inde i knæet’.

En operation og to måneder senere gjorde Coppel comeback selvom han ikke var helt klar og spillede videre for Manchester United og England indtil 1983, hvor hans knæ endnu engang gik i stykker og skulle opereres. Det fik til sidst Coppell til at indstille karrieren som professionel fodboldspiller som 28-årig.

– Jeg spillede fire år uden skader og ironisk nok stoppede jeg som 28-årig på grund af en skade, har Coppell senere sagt.

Ung manager med en særlig rekord

Allerede som 19-årig havde Coppell stået i spidsen for sit universitets fodboldhold og derfor var det også naturligt, at Coppell allerede året efter, han indstillede sin karriere, blev manager. Det gjorde han for Crystal Palace og dermed blev han en af de yngste managers nogensinde i det engelske ligasystem. I Crystal Palace blev han en succes og er i klubben indtil han selv siger op efter Palaces nedrykning fra Premier League i 1993. Han vender dog kortvarigt tilbage til Crystal Palace som fodbolddirektør, inden han bliver hyret som manager for Manchester City. Her blev han dog kun i sølle 33 dage og nåede kun at stå spidsen for Manchester City i seks kampe, hvorefter han sagde sit job op på grund af stress. Han er den dag i dag den manager, der har siddet i kortest tid som manager for Manchester City.

Coppell vender tilbage til Crystal Palace og når også forbi Brentford og Brighton, inden han 2003 lander i Reading, hvor han opnår sine største resultater som manager. I 2006 lykkes det for ham, at rykke Reading op i den øverste engelske række for første gang i klubbens historie og samme år bliver han kåret til årets manager i de engelske ligaer. Første år i Premier League ender klubben på en imponerende 8. plads for blot at rykke ned året efter. Coppell tilbyder at forlade klubben, men Readings fans insisterer på, at Coppell bliver. Efter en misset oprykning, hvor Reading taber i oprykningssemifinalen, får Coppell lov til at sige op.

Herefter bliver det til kortere ophold i Bristol City, Crawley Town og Portsmouth inden turen går til Indien, hvor han på tre år bliver fyret fra henholdsvis Kerala Blasters, Jamshedpur FC og ATK.

Siden eventyret i Indien er Steve Coppell endelig gået på pension.

Facts
Navn: Steve Coppell
Født: 9. juli 1955 i Liverpool
Periode i klubben: 1975-1983
Antal kampe: 396
Mål: 70
Andre klubber: Tranmere Rovers

Næste spiller i serien: Bryan Robson

Forrige artikel

6. december: Gammel kending i nyt kluns

Næste artikel

7. december: Giftgrøn 3.-trøje eller kvalmende design?

ANNONCE