Blog: Frygten for at Fergie skaber problemer

Onsdag den 8. maj vil for alvor blive husket som dagen hvor Sir Alex Ferguson annoncerede sin afsked med Manchester United.

I et tv-interview med TV2 kaldte jeg hele dagen for underlig. Selv har jeg aldrig oplevet Manchester United uden Sir Alex Ferguson som manager. Han blev ansat da jeg var bare 11 måneder gammel.

Men selvom han dermed for mig har en nærmest medført status som værende Mr. Manchester United, så frygter jeg også at hans kommende position som en del af klubbens fodboldbestyrelse kan give problemer for hans afløser.

Historisk set har Manchester United nemlig ikke de bedste erfaringer med lige netop dette. Problemet opstod da Sir Matt Busby i 1969 – efter at have vundet Europa Cuppen i 1968 – trak sig tilbage som manager efter 24 år i jobbet.

Som klubbens faderfigur blev Busby tildelt en rolle som direktør imens den tidligere United-spiller Wilf McGuinness påtog sig den tunge arv at afløse Sir Matt Busby. Men kun 18 måneder skulle denne konstellation holde. Problemet var blandet andet at McGuiness ikke kunne sætte sig i respekt i rollen, hvilket resulterede i at spillerne gik direkte til deres gamle chef fremfor deres nye chef.

Succesen udeblev og 18 måneder senere var det som sagt slut, hvorefter Sir Matt Busby igen trak i arbejdstøjet og var manager sæsonen ud.

Endnu en fiasko

I sommeren 1970 forsøgte man sig så igen. Denne gang med Frank O’Farrell som manager og igen hang Sir Matt Busby som en tung skygge over manageren.

O’Farrell beskriver blandt andet i sin biografi “All change at Old Trafford” hvordan han gang på gang måtte kæmpe om respekt på Old Traffords direktørgang, hvor Sir Matt Busby ikke ville lade O’Farrell indtage managerkontoret samtidig med at Busby begyndte at involvere sig i omklædningsrummet. Igen holdte projektet kun 18 måneder og i december 1972 var det slut for O’Farrell.

Det er selvfølgelig umuligt at drage en direkte sammenligning mellem episoderne i start 70’erne til den aktuelle situation 2013, men der ligger uden tvivl en kæmpe udfordring for både den nye manager, Sir Alex Ferguson og Manchester United at skulle håndtere situationen rigtigt.

Meget har ændret sig siden da og nye organisationsprincipper er kommet til. Nogen vil måske også hæfte sig ved at Sir Alex Ferguson i forvejen har fungeret som mentor for den yngre David Moyes i managerfaget. Men på samme måde omtalte Sir Matt Busby også O’Farrell som ”sin opfindelse”, når det gik godt for holdet vel at mærke.

God ferie, Ferie!

Min formodning om Sir Alex Ferguson er dog at han overhovedet ikke vil få en fremtrædende daglig rolle i klubben længere.

Ferguson har i interviews tidligere ytret ønske om at han vil opleve de steder, som han har besøgt sammen med Manchester United. Han vil leve pensionisttilværelsen med flere rejser i sit elskede USA, hvor New York de senere år er blevet hans foretrukne destination.

Så spørgsmålet er om ikke min frygt er for meget bundet i tidligere tiders fiaskoer på netop dette område. Jeg håber det og håber at vi i fremtiden vil få et sundt forhold mellem Manchester United, David Moyes og Sir Alex Ferguson.

Forrige artikel

AVB: Hold fingrene fra Bale, Moyes

Næste artikel

Fergie-junior: Helbred ikke årsagen

ANNONCE