Blog: PL’s bedste midterforsvarer spiller i Man United

Manchester Uniteds Lisandro Martínez har været Premier Leagues bedste midterforsvarer i denne sæson, mener vores skribent Rasmus Lykke. Læs hans blog og bliv klogere på, hvorfor.

– Jeg er overbevist om, at det her ikke kommer til at fungere. (…) I en firebackkæde kan han ikke spille i Premier League.

Sådan sagde Jamie Carragher om Manchester Uniteds nyindkøb Lisandro Martínez tidligere på året. Argentinerens blot 175 centimeters højde afskrækkede den tidligere Liverpool-stopper fra at tro på ham.

Nu skriver vi ultimo oktober. Martínez er stemplet ind på Manchester Uniteds mandskab, og selv den største Liverpool-fan eller Martínez-kritiker må sande, at det der med at spille Premier League nu ér noget, Martínez har niveau til. Og mere til.

For personligt vil jeg gå så langt som at sige, at Lisandro Martínez, baseret på de første to en halv måneder i Manchester United, har været den bedste midterforsvarer i hele Premier League. Store ord, I know. Det vil jeg prøve at uddybe nedenunder.

En venstrebenet midterforsvarer

Manchester United har i flere omgange forsøgt at hente en venstrebenet midterforsvarer til klubben. Det var noget, der stod Louis van Gaal, der trænede holdet mellem 2014 og 2016, meget nært.

Den hollandske mestertræner hentede både landsmanden Daley Blind og Sportings argentinske stortalent Marcos Rojo til klubben. Det var tiltænkt, at de skulle kæmpe om pladsen ved siden af Chris Smalling, som havde sat sig benhårdt på højresiden af midterforsvaret.

Det var vigtigt for Van Gaal, at man havde en venstrebenet stopper i venstre side af midterforsvaret i opbygningsspillet, så man i fase 1-spillet kunne få de rette vinkler, når man skulle spille igennem kæderne.

Men det lykkedes som bekendt desværre aldrig for alvor for Blind og Rojo i United. Sidenhen kom Mourinho og Solskjær til, som begge negligerede dét med for alvor at få efter en venstrebenet midterforsvarer. Men det er først i 2022, hvor United med en ny hollænder ved ansvaret, er gået tilbage til idéen.

Erik ten Hag bad Manchester United-ledelsen om at gøre alt, hvad de kunne, for at overbyde Arsenal i deres jagt på Ten Hags tidligere spiller i Ajax, Lisandro Martínez. Og det lykkedes. 75 milioner euro skulle United angiveligt have smidt for argentineren.

Martínez trådte til med det samme. Efter to skændselskampe mod Brighton og Brentford, begyndte han hurtigt at vise sit værd. Lad os starte med spillet med bolden.

Per statistikhjemmesiden FBRef ligger Lisandro Martínez i den 90. percentil i alle pasningskategorier blandt midterforsvarere i top-5-ligaerne i Europa. Det ses på banen.

Manchester United har længe haft et stort 6’er-kompleks, som i flere år har betydet, at holdet har haft svært ved at bygge spillet op fra forsvaret og frem til frontkæden. Men det har midterforsvareren Martínez løst.

Modstanderne har svært ved at håndtere, at United har så dygtig en pasningsspiller i bagkæden, der endda med venstrebenet (hvilket er unaturligt i moderne fodbold) kan lægge så kvalitetsfulde pasninger frem i banen.

Det ses ved, at Martínez i denne sæson har 6,47 succesfulde afleveringer ind på modstanderens sidste tredjedel pr. kamp (gennemsnittet i top-5-ligaerne er 3,10), mens han også står noteret for 0,31 nøgleafleveringer pr. kamp (gennemsnit på 0,21).

Udover at kunne sætte spillet op fra en dybdeliggende position, ser man også Martínez’ drev med bolden, som også skiller sig ud blandt kollegerne – formentlig grundet hans baggrund som midtbanespiller i Defencia Y Justicia i hans tidligere argentinske klub.

Martínez har 5,30 progressive løb med bolden frem i banen pr. kamp (gns. på 2,73) og 0,95 progressive løb mod feltet pr. kamp (gns. på 0,54).

Pasningsspillet og drevet med bolden har gjort, at det ikke har været midtbanens ansvar at sætte spillet, men at Martínez rent faktisk har haft dét ansvar hos United. Men Martínez er meget mere end bare en dybtliggende playmaker…

Så lad os tale om det duelspil, Jamie…

Lad os henvende os til Jamie Carraghers kritik af Lisandro Martínez. At han er for lav. At han ikke er fysisk nok til at kunne spille i Premier League. Alt det er ganske enkelt noget værre vrøvl.

Martínez har vundet 83% af sine dueller i Premier League. Det er mere end Kalidou Koulibaly (75%), William Saliba (57%), Joe Gomez (56%) og Ruben Dias (36%), bare for at udplukke et par af Martínez’ “konkurrenter” i PL.

Derudover har Martínez vundet 1,43 tacklinger pr. kamp (gns. på 0.99), mens han går ind i 2,76 tacklinger (gns. 1,65). Det tegner et billede af, at Martínez går forrest i duellerne.

For når man har den størrelse, Martínez har, ville det være nærliggende at lade den 16 cm. højere Raphael Varane tage slagsmålene, men det er bestemt ikke tilfældet.

Martínez’ utrolige springstyrke og aggressivitet gør, at selv de største Premier League-angribere har svært ved at håndtere den iltre argentiner. Hans timing i duellerne og evne til at læse spillet gør, at han typisk kommer sejrsrigt ud af de fleste dueller. Og så er det altså ligemeget, hvor høj man er.

Tacklingerne

Vi er kommet lidt ind på det, men en af Martínez’ største forcer er hans tacklinger. Om det er i stående eller glidende facon, formår han generelt at komme før sin modstander og ofte vinde boldbesiddelsen tilbage til sit hold.

Martínez går ind i 1,63 tacklinger på sin sidste tredjedel pr. kamp (gns. 1,04) og 1,01 af slagsen på den midterste tredjedel (gns. 0,54).

Det viser, at Martínez – ligemeget om det er højt på banen i et genpres højt på banen eller dybere i vigtigere, mere risikable og afgørende momenter – formår at gå forrest og sætte sig igennem mod modstanderne.

Martínez’ fart og dygtige duelspil har gjort, at Manchester United har kunnet rykke sig længere frem på banen og være mere kompakte i det høje presspil, som træner Erik ten Hag forlanger. Det klæder holdet.

Det har man ikke tidligere kunnet med en Harry Maguire, hvis manglende fart ofte har udstillet holdet, og man har været nødt til at stille sig længere tilbage på banen.

I takt med, at United er kommet længere frem på banen, har målmand David de Gea også taget mere ansvar og været mere proaktiv i spillet med fødderne, hvilket er en kæmpe gave til Uniteds spil, og som også komplimenterer Martínez’ styrker. Det har man særligt set den seneste måneds tid, hvor man virkelig kan se, hvad Ten Hags filosofi går ud på.

I de seneste syv PL-kampe (hvis man ikke tæller freak-kampen mod City med), har United kun lukket fire mål ind. Det er en stor cadeau til hele holdet, men jeg mener, det er Martínez, der i højeste grad er gået forrest.

Martínez har både spillet sammen med Raphael Varane og Victor Lindelöf i forsvaret, mens midtbanen foran ham har indeholdt alt fra McTominay og Fred til Casemiro og Eriksen – altså ikke meget kontinuitet.

Men én ting, der har været kontinuerlig, har været Uniteds stærke defensiv, og Lisandro Martínez er fællesnævneren, da han har været i startopstillingen i samtlige af de førnævnte opgør.

Så er spørgsmålet jo i virkeligheden: Hvis man kan alt det og spiller på så højt et niveau, hvad kan eksperttyper som Jamie Carragher egentlig mere kræve af Lisandro Martínez? Vil han altid være i mediernes søgelys, fordi han er 1,75 høj og ikke er englænder?

Jeg mener, at når man viser det, som han har vist over de seneste par måneder, så fortjener man ros. Og som jeg sagde før, vil jeg ikke være bleg for at kalde ham for Premier Leagues bedste midterforsvarer indtil nu pr. 25. oktober 2022.

 

📝 Kom med din mening på OldTrafford.dk

➡ ️ Opret din profil her og kommenter artiklen nedenunder.


Forrige artikel

The Athletic: Ten Hag stiller Ronaldo ultimatum

Næste artikel
Bruno Fernandes mod West Ham

Podcast: Pointgivende hovedstød på broen baner vej for "hammer-god" kamp i weekenden

ANNONCE