Derfor skal De Gea stå

Blog af Jesper Christensen, en af OldTrafford.dks læsere.

På det seneste er Manchester Uniteds fans blevet opdelt i to lejre – dem for De Gea og dem for Lindegaard. Personligt hører jeg til i den første kategori, og i denne blog vil jeg forsøge at specificere, hvorfor det kan være.

Hele diskussionen minder mig i høj grad om diskussionen om, hvorvidt Brian Jensen skulle på landsholdet, hvor den almene dansker med alt tydelighed viste, at de ikke ved en pind om, hvordan man vurderer en målmand, og hvor let de lader sig påvirke af medierne. Hvem ville seriøst have Brian Jensen på landsholdet nu? Hvad med Ben Foster, hvem vil have ham på mål i United? På samme måde vil denne diskussion lodde af, når medierne bliver trætte af deres egen tomgang og indser, at deres såkaldte eksperter, som de udmærket ved er både ukvalificerede og partiske, endnu en gang har taget grueligt fejl.

Hvem er bedst?
Lad det være sagt med det samme. De Gea er med afstand den bedste allround keeper af de to. Hans motorik, når det kommer til det sidelæns springtekniske, hans smidighed, hans hurtighed, hans reflekser og hans teknik og timing i 1-1-situationer er overlegne i forhold til Lindegaard, og der må ikke være tvivl om, at netop de evner er de absolut vigtigste, når man vurderer en målmand. Derudover er han, i min optik, også bedre med fødderne, selvom forskellen her ikke er så udpræget, som jeg ellers havde forventet. Samtidig har vi alle i glimt set potentialet i De Gea – de helt fantastiske redninger, han kan trække ud af ærmet – noget som Edwin van der Sar og Peter Schmeichel også kunne. Redninger, som har sikret ham titlen som månedens spiller i november og nomineringer til samme titel i september og oktober. Men De Gea laver mange fejl. Også for mange, og han må lære, hvor vigtigt det er at holde fokus, selvom der sker noget uventet, som f.eks. en dårlig tilbagelægning, et afrettet indlæg, eller en forsvarsspiller, der tumler omkuld i feltet. Samtidig skal han arbejde mere med sin kommunikation med forsvaret. Jeg nægter at tro på, at han ikke har lært de ganske få gloser, der skal til for at styre forsvaret, men han skal gøre det mere. Hvis han ikke forbedrer sig på disse områder, må der på længere sigt hentes en bedre løsning. Men her snakker vi en tidsramme på to-tre år og ikke de seks måneder, han har været i klubben indtil videre.

Omvendt er det rigtigt, at Lindegaards ”Vertical leap”, altså hans evne til at springe lige op fra stående, er bedre, og hans teknik på indlæg er derfor også bedre. Han er også bedre til at holde fokus, og det virker ikke til, at han lader sig gå lige så meget på, når han laver en fejl. Fejlene kommer i hvert fald ikke lige så hyppigt, selvom vi har set ham tabe bolden på indlæg nogle gange – senest mod Wigan. Derudover er han også større, hvilket naturligvis er en fordel i engelsk fodbold, og han virker mere rutineret. Jeg har dog set flere redninger, hvor han har vist generel mangel på smidighed, motorik og sidelæns springkraft – især ved redninger til hans højre side – og det holder altså ikke i længden. Mange virker fuldstændig forblændede af Lindegaards fine statistik og glemmer at se på helheden, modstanderen og styrken af vores eget forsvar og midtbane. Der er stadig mange spørgsmålstegn omkring Anders Lindegaard, og hvordan han gør sig gældende i de store kampe. Vi ved det ganske enkelt ikke, før vi ser ham for alvor blive testet, men det har han trods alt fortjent. Et godt bud kunne være kampene mod Ajax, hvor han sikkert vil blive testet i højere grad og med større kvalitet end hidtil.

Er det prisen, der gør forskellen? 
Rigtig mange peger på De Geas prisskilt som den afgørende faktor for, at han stadig er førstemålmand. Argumentet er, at Ferguson er stædig og bange for at tabe ansigt. Men hov, manden satte sidste år Premier Leagues topscorer, 300-millionermanden Dimitar Berbatov af for Javier Hernández. Mon ikke Sir Alex vil lægge lige så stor stolthed i, at han endnu en gang har fundet en dygtig spiller til næsten ingen penge? Er man dygtig nok til at spille for Manchester United, handler det ikke om pris, men om færdigheder.

Det er tydeligt, at De Gea mangler nogle af disse færdigheder i sit spil – men det er alle mangler, der i virkeligheden er et ”easy fix”, der kan klares med træning, erfaring og selvtillid. Det er ikke fejl, som vi vil se ret mange gentagelser af. Hans fejl mod Blackburn, hvor han nærmest skal bakke ud og dermed ikke får sat af, er et godt eksempel. Løsningen er at beslutte sig tidligere, om man vil komme efter bolden og vælge en bedre linje ud mod den. En anden løsning er Nemanja Vidic. Med ham på banen har vi lukket tre mål ind i ni kampe – noget som Lindegaards statistik også har nydt godt af. Lindegaards mangler er det straks sværere at rette til, for det er særdeles svært at ændre noget så naturligt som motorik og reflekser. Mange af hans redninger er nogle, som jeg vil forvente, en målmand for Manchester United forhindrer i at gå ind. Nogle vil måske kalde det tv-redninger, altså en redning, som keeperen får til at se sværere ud, end den egentlig er. Dette er et reelt problem, som vidner om en blanding mellem skidt placering eller f.eks. dårligt fodarbejde. Det kan eksempelvis være ved at stå på flade fødder, når afslutningen kommer, i stedet for at udnytte strækrefleksen i lægmusklen ved at hoppe i jorden, som gør det nemmere at reagere hurtigt. Mod Fulham viste han netop forskellen ved sin højre og venstre side. Det ene øjeblik laver han en klodset, volleyball-agtig redning til sin højre side, og det næste laver han en ganske fremragende redning nede til venstre – en redning, jeg faktisk ikke troede, han kunne lave. Situationen opstår igen på Clint Dempseys hovedstød, som han næsten får fumlet ind over stregen. Det kan også være et smidighedsproblem i knæet, som han blev opereret i for et års tid siden.

Når alt dette er sagt, forstår jeg godt, hvorfor man lader sig forblænde. Anders Lindegaard har overrasket, og De Gea har skuffet. Lindegaards hilsen til de danske fans til Champions League-finalen sidste år må også klart have øget hans popularitet blandt det danske folk, og hans upåklagelige ”can-do-attitude” er en af de ting, jeg bedst kan lide ved ham. Med personer som ham er det intet vidunder, at der har været mennesker på månen. Det er sgu Mr. Awesome mod den stille dreng i klassen.

Det er bare ikke noget, man bør vurdere en målmand på.

Bliv klædt på: Køb Manchester Uniteds trøje hos Unisport.dk her (så støtter du OldTrafford.dk). 

GRUPPETUR: Tag med på vores OldTrafford.dk gruppetur for danske United-fans. Læs mere her

Total
0
Shares
Forrige artikel

Inter-delegation på vej til Manchester

Næste artikel

Blog: Derfor skal De Gea stå

Relaterede artikler
Ralf Rangnick
Gå til siden

Blog: Voksenskældud til Rangnick

Ralf Rangnicks regeringstid i Manchester United er nu over en måned gammel. Alligevel ligner tyskerens hold til forveksling Ole Gunnar Solskjærs, da det var allerværst.
Gå til siden

Gode, gamle Ole: Hvad gik der galt?

Da klubben i sommer forlængede Ole Gunnar Solskjærs kontrakt, var jeg ét stort smil. Flere kloge hoveder på Twitter og…
Total
0
Share