10. dec.: Den ukuelige skotte, som trodsede Keanes kritik

Redaktionen på OldTrafford.dk bruger julen og vores 15 års jubilæum som undskyldning til at kåre de 24 bedste Manchester United-spillere siden 2003. En umulig opgave. Men ikke desto mindre har vi gjort det. Og i dag er vi nået til den 15. bedste – Darren Barr Fletcher.

Han har aldrig været den mest profilerede eller den mest teknisk begavede fodboldspiller, men med sit arbejdsraseri, sit kloge blik for spillet og sin stærke vindermentalitet, formåede midtbanespilleren fra Skotland alligevel at erobre de fleste United-fans hjerter og med tiden opnå noget, der lignede kultstatus i klubben.

I sine 11 og en halv sæson på førsteholdet i Manchester United nåede Darren Fletcher at spille 342 kampe for klubben med 23 mål og 27 assists til følge.

Det kastede hele 5 Premier League titler, 3 liga cup trofæer, 1 FA Cup trofæ, 5 Community Shield titler, 1 verdensmesterskab for klubhold og et Champions League trofæ af sig.

Imponerende meritter for en spiller, som Roy Keane ellers i sin tid gik ud offentligt og kritiserede i et interview med MUTV for ikke at være god nok til United – et interview, som i øvrigt kastede en bøde af sig til Uniteds daværende anfører og som i sidste ende også var med til at føre til Keanes fyreseddel.

Keanes udtalelse kom i 2005 og faldt i kølvandet på en noget sløj periode for klubben. Fletcher var to år forinden brudt igennem på førsteholdet i United efter at være kommet op gennem klubbens ungdomssystem, og han kom ind på holdet i en overgangsperiode for klubben, hvor man havde mistet sin førerposition i ligaen til først Arsenal og siden Mourinhos Chelsea.

Keane langede i den forbindelse ud efter en række spillere, som han ikke mente præsterede – heriblandt Fletcher, der som ung spiller, let kunne være blevet slået ud af kritikken. Men ‘Fletch’ har bare aldrig været typen, der lagde sig ned. Den ukuelige skotte svarede derimod igen ved at score det vindende mål i Uniteds efterfølgende kamp mod Chelsea, som betød, at man fik sat en stopper for Chelseas stime på 40 kampe i træk som ubesejret i Premier League.

Nu er det ellers ikke mål, som man først og fremmest forbinder Fletcher med, selvom de to mod City i 4-3 sejren i ’09 selvfølgelig også fortjener at blive nævnt. Men ellers var det i lige så høj grad den skotske energibombes løb uden bold, som gjorde ham så uundværlig. Fletchers arv i United kan derfor svært sammenfattes i en Youtube-video.

Og måske var han endda den type spiller, som man først rigtigt lægger mærke til værdien af i det øjeblik, han er væk. I 09/10-sæsonen blev der dog virkelig lagt mærke til Fletchers værdi, da han blev valgt til årets hold i Premier League. Og i årene fra ’08 til ’11 var Darren Fletcher da også en af Uniteds vigtigste spillere og en bærende kræft på holdet.

Så Fletcher overlevede altså kritikken fra Keane og har været med til at spille United tilbage på tronen i Premier League.

Der er da heller ingen tvivl om, at Fletcher havde en stor stjerne hos sin træner og skotske landsmand, Sir Alex Ferguson, som har rost Fletcher ved flere lejligheder. Fletch repræsenterede da også mere eller mindre alt det, som Ferguson værdsatte hos en fodboldspiller. Han var hårdtarbejdende, loyal og fleksibel. Og så havde han fået tatoveret Uniteds værdisæt og historie dybt under huden gennem sine ungdomsår i klubben.   

Trods sine skotske rødder, er Darren Fletcher nemlig så godt som vokset op i Manchester United, da han blev hentet til klubben allerede som 11-årig. Fletcher er altså United-raised og en af de spillere, som for alvor forstod, hvad det betød at repræsentere Manchester United.

Desværre førte en sygdom blandt andet til, at hans rolle med tiden blev udfaset i klubben, inden han i 2015 altså blev skippet af til West Brom, hvor han så til gengæld i 2 sæsoner i træk ikke missede én eneste kamp. Ret imponerende med tanke på, at man i United troede, at sygdommen ville betyde et karrierestop til Fletch.

Det fortæller virkelig alt om en mand, hvis vilje og vedholdenhed, har drevet ham til at blive en af de mest vindende spillere i Premier Leagues historie. 

 

Husk at læse med i morgen, hvor låge nummer 11, og den 14. bedste Manchester United spiller siden 2003, bliver åbnet i årets julekalender.

Tidligere låger:

1. december: Nummer 24 – Luis Nani
2. december: Nummer 23 – Paul Pogba
3. december: Nummer 22 – Javier ”Chicharito” Hernandez
4. december: Nummer 21 – John O’Shea
5. december: Nummer 20 – Juan Mata
6. december: Nummer 19 – Zlatan Ibrahimovic
7. december: Nummer 18 – Ji-Sung Park 
8. december: Nummer 17 – Antonio Valencia

9. december: Nummer 16 – Dimitar Berbatov

 

Forrige artikel

Mourinho: Pogba starter inde mod Valencia

Næste artikel

Roser til jubilæumsbog: Læs folks reaktioner

ANNONCE