Da United tabte to FA Cup-finaler i træk

Man United er i forvejen med blandt otte klubber, der har tabt to FA Cup-finaler i træk. Og i dag kan man i værste fald udbygge “rekorden” på to kedelige måder.

FA Cup startede helt tilbage i 1871, hvor flere af nutidens sværvægtere slet ikke var stiftet endnu. Dagens finalemodstandere, Manchester United og Manchester City, blev eksempelvis først stiftet i 1878 og 1880.

I stedet var det elitære hold med tidligere kostskoleelever fra blandt andet Eton, der dominerede i de tidlige år af FA Cup. Og det var altså også Old Etonians, der blev det første hold til at tabe to FA Cup-finaler i træk. Og det er der kun otte forskellige klubber, der har prøvet.

I 1880’erne brød Blackburn-klubberne Blackburn Olympic og Blackburn Rovers de elitære skoleholds dominans. Sidstnævnte vandt to FA Cup-finaler i træk over skotske Queen’s Park, som altså er det eneste hold, der har tabt to finaler i træk mod samme modstander.

West Bromwich tabte de næste to finaler i træk, og før Uniteds Busby-dage skete det også for Derby County og Newcastle United.

Efter Busby-tiden har Everton, Newcastle United og Chelsea også præsteret at tabe to finaler i træk. Newcastle for anden gang, som de eneste indtil videre.

Chelsea endte til gengæld med at tabe hele tre i træk, fra corona-finalen i 2020, fulgt af nederlag i 2021 og 2022.

Frit spil mod sagesløs målmand

For United kom de to finalenederlag i træk i den ellers succesfulde tid med “Busbys Babes”. Efter to overbevisende mesterskaber mødte man Aston Villa i FA Cup-finalen i 1957 (billedet).

Aston Villa var blevet nummer 10 i ligaen med 14 sejre, 15 uafgjorte og 13 nederlag. Og deres vej til finalen havde heller ikke været let med omkampe mod både Luton Town, Burnley og West Bromwich.

Alt talte altså for, at Busbys Babes skulle vinde kampen.

Finalen blev dog overskygget af en brækket kæbe til United-keeper Ray Wood efter kun 6 minutter. Wood greb bolden og ville sætte den hurtigt i gang, men Villas Peter McParland løb direkte ind i ham og brækkede hans kæbe i kollisionen.

Forseelsen ville utvivlsomt have givet et direkte rødt kort i dag, men dengang fik McParland lov at spille videre. Imens måtte United sætte Jackie Blanchflower på mål, da udskiftninger endnu ikke var en del af spillet.

Wood kom ind igen som markspiller i anden halvleg, men kunne hverken gøre fra eller til, da McParland afgjorde kampen med to mål.

Ny finale med helt andet udgangspunkt

Året efter var United i finalen igen, stik mod alles forventninger efter flystyrtet i februar 1958. Og her mødte man Bolton Wanderers, som stillede op med fem landsholdsspillere, heriblandt Nat Lofthouse.

Kampen var kun lige gået i gang, da Lofthouse gjorde det til 1-0, men United var godt med i kampen, selvom man havde mistet et helt hold tre måneder inden.

Bobby Charlton var den fremtrædende spiller og ramte også stolpen undervejs. Men det blev ved lige ved og næsten.

I det 50. minut blev det så 2-0 til Bolton, og historien gentog sig fra året før. Her var det helten fra München, Harry Gregg, der først halvklarede et skud og forsøgte at gribe den løse bold.

Men her stormede Lofthouse ind i ham og væltede ham omkuld, så bolden røg i mål. Modsat Wood året før kunne Gregg godt spille videre i målet efterfølgende. Men det var stadig et klart frispark, og den efterfølgende debat var også med til at øge fokus på at beskytte målmændene bedre.

United stod dog tilbage med to tabte finaler, hvor man med rette kunne føle sig uretfærdigt behandlet i dem begge.

Dagens finalemodstander Manchester City

En anden ting, finalerne havde til fælles, var at man kom rigtig dårligt fra start. Først med skaden til Ray Wood efter 6 minutter. Og siden med et hurtigt mål af Nat Lofthouse efter ca. 3 minutter.

Denne tendens fortsatte for et år siden, da Manchester City kom foran ved Ilkay Gündogan efter kun 12 sekunder. Det hurtigste mål i en FA Cup-finale nogensinde.

Gündogan fortsatte herefter også tendensen med at blive dobbelt målscorer med sin scoring til 2-1 i starten af anden halvleg.

Hvis de historiske sammenfald har noget at sige, vil City i dag komme foran med et tidligt mål eller på anden måde få en kampafgørende kendelse med sig i starten af kampen. Måske for en forseelse begået mod Onana? Og så vil de score to gange med den samme spiller som målscorer. Men forhåbentligt gentager historien sig ikke på den måde.

United skal i dag undgå at blive den anden klub til to gange at tabe to FA Cup-finaler i træk. Efter Newcastle. Og derudover skal man også undgå at blive den anden klub til at tabe to FA Cup-finaler i træk til den samme modstander. Efter Queen’s Park. I første omgang skal United nok bare sørge for ikke at komme bagud tidligt i kampen. Det vil i hvert fald være en start.

Forrige artikel

Optakt: Revanchetid i FA Cup-finalen

Næste artikel

Her er Erik ten Hags 11 udvalgte til FA Cup-finalen

ANNONCE