Fem mindeværdige United-øjeblikke i FA Cuppen

Cantonas flugter, Giggs’ dribletur og Lingards drøn. Her får du fem af de største øjeblikke i Uniteds FA Cup-historie.

Med 12 FA Cup-pokaler i trofæskabet er Manchester Uniteds historie selvfølgelig spækket med store pokaløjeblikke. Før vi forhåbentlig får endnu en mindeværdig dag i pokalen på lørdag, ser vi tilbage på fem af de mest mindeværdige FA Cup-kampe i Uniteds historie.

Mærk suset på Old Trafford: Se de bedste rejsetilbud her

Manchester United 2-1 Everton 2015/2016

Tilbage i 2015/2016-sæsonen kæmpede Louis van Gaals Manchester United for at kæmpe sig ind i top fire efter en middelmådig Premier League-sæson. I FA Cuppen gik det dog strygende, hvor United havde slået Sheffield United, Derby, Shrewsbury og West Ham ud og var dermed klar til semifinalen i pokalen, som klubben ikke havde vundet siden 2004. I semifinalen ventede Everton.

United tog styringen og kom foran med ti minutter til pausen takket være den tidligere Everton-mand Marouane Fellaini. Efter pausen snuppede David de Gea et straffespark fra den kommende United-spiller, Romelu Lukaku, men et selvmål af Chris Smalling med et kvarter igen betød, at kampen var på vej i forlænget spilletid.

Anthony Martial havde dog ikke lyst til at spille en halv time længere. Franskmanden spillede et-to med Ander Herrera og lagde bolden stensikkert i det lange hjørne til 2-1 og sendte United i FA Cup-finalen. Martial spurtede ud og fejrede målet med fansene, der kvitterede med ’Tony Martial came from France…’ på repeat.

https://youtu.be/dWgJJPT67m4

Manchester United 2-1 Arsenal 1998/1999

Den legendariske Treble-sæson i 1998/1999-sæsonen rummede mange uforglemmelige kampe, men FA Cup-semifinalen mod Arsenal var én af de allervildeste. United og Arsenal spillede 0-0 i semifinalen på Villa Park, og derfor skulle kampen spilles om i den kommende midtuge, og det blev én af de mest dramatiske kampe i FA Cuppens historie.

Manchester United kom foran før pausen, da David Beckham curlede bolden udenfor Arsenal-keeper David Seamans rækkevidde fra distancen. Arsenal kæmpede sig dog tilbage og fik udlignet, da Denis Bergkamps afslutning blev rettet af og snød Peter Schmeichel. Derefter kom United under stort pres, og det hjalp ikke, da Roy Keane blev udvist fem minutter efter udvisningen. Helt til sidst fik Bergkamp chancen for at sende Arsenal i finalen, da Ray Parlour blev fældet af Phil Neville i feltet. Uniteds mulighed for at vinde The Treble hang i en tynd tråd, men Schmeichel gættede rigtigt på straffesparket og tvang kampen i forlænget spilletid.

På trods af det reddede straffespark lå kampen til Arsenal, der var en mand i overtal i den forlængede spilletid. Men så leverede Ryan Giggs et af de øjeblikke, som han i særlig grad huskes for. Giggs opsnappede en løs bold fra Patrick Vieira på egen banehalvdel og begyndte at løbe mod mål. Waliseren var omringet af Arsenal-spillere, men fortsatte med at løbe mod Seamans mål og gik forbi den ene mand efter den anden, før han bankede bolden op i nettaget til 2-1, og så var United klar til finalen på Wembley.

https://youtu.be/XgPJ8g05qOw

Manchester United 2-1 Crystal Palace 2015/2016

Sidste gang, United løftede FA Cup-trofæet var i 2016, hvor Crystal Palace var modstanderen i finalen. Det var ikke lykkedes for United at sikre sig en plads i Champions League, og blandt andet derfor var manager Louis van Gaals position kommet under stor diskussion. Uanset hvad havde United muligheden for at pynte på en ellers skuffende sæson med en pokaltitel.

United havde haft en håndfuld chancer for at komme foran, men det så ud til, at Palace ville sikre sig en overraskende sejr, da de kom foran med omkring et kvarter igen. Jason Puncheon halvflugtede bolden i nettet fra en spids vinkel, og Palace-manager Alan Pardew gav sig til at danse i glæde på sidelinjen. Det fortryder Pardiola nok nu.

Van Gaals mandskab vendte nemlig kampen på hovedet. Juan Mata fik udlignet til 1-1, og kampen måtte afgøres i forlænget spilletid. Chris Smalling blev udvist, og United måtte spille færdig med ti mand, men heldigvis var én af de ti mand Wembley-eksperten Jesse Lingard. Efter 110 minutter landede bolden hos Manchester-knægten, der hamrede bolden op i målhjørnet og sikrede United FA Cup-trofæet.

https://youtu.be/90Vqgezc9Cc

Manchester United 1-0 Liverpool 1995/1996

I 1995/1996-sæsonen ledte Sir Alex Ferguson sit Manchester United-mandskab til det tredje Premier League-mesterskab i fire sæsoner, men trofæhøsten var ikke over. Der ventede nemlig en FA Cup-finale mod ærkerivalerne fra Liverpool, og vigtigheden af at snuppe et trofæ for næsen af sine største rivaler kunne ikke understreges kraftigt nok.

I optakten til kampen bed Alex Ferguson mærke i, at Liverpools spillere mødte op til kampen i hvide Armani-jakkesæt. Den skotske legende har sidenhen fortalt, at han fortalte sin assistent, Brian Kidd, at United ville vinde kampen, da han så Liverpool-spillerne. Og i omklædningsrummet før kampen blev Liverpool-spillernes påklædning igen taget op. ”Se dem. De tror allerede, at de har vundet,” var Fergies besked til spillerne.

Om Liverpool-spillerne var overmodige eller ej, fik Ferguson i hvert fald ret i, at United ville vinde kampen. Med fem minutter igen havde United hjørnespark, og bolden landede bolden for fødderne af ikonet Eric Cantona. Feltet var fyldt med Liverpool-spillerne, men United-stjernen fandt alligevel plads til at sætte bolden i nettet, og så vandt United pokalen for næsen af scouserne.

https://youtu.be/-y8d-JeRAMY

Nottingham Forest 0-1 Manchester United 1989/1990

Den sidste kamp, som vi vil fremhæve, er hverken en semifinale eller en finale, som de andre øjeblikke har været. Til gengæld kan denne kamp have været én af de allervigtigste i Manchester Uniteds nyere historie. Sir Alex Ferguson var netop gået ind i sit tredje år som manager for klubben, der stadig ikke havde vundet noget under skottens ledelse.

December var en forfærdelig måned for United, der ikke vandt en eneste ligakamp, og da opgøret mod Nottingham Forest, der var i den bedste række dengang, ventede i tredje runde af FA Cuppen, havde United ikke vundet en eneste af de seneste otte kampe. United lå lige udenfor nedrykningspladserne, og mange spekulerede i, om et nederlag til Forest, hvilket de fleste forventede, ville blive Fergusons sidste kamp.

Heldigvis endte det ikke sådan. Angriberen Mark Robins pandede et indlæg fra Mark Hughes i nettet, og United hentede en forløsende 1-0-sejr. Sejren kickstartede en stærk afslutning på sæsonen, der blev Fergusons redning i United. United reddede sig endnu en sæson i den bedste række og strøg igennem pokalen. Til sidst blev Crystal Palace slået i finalen, og Sir Alex Ferguson havde vundet det første af 38 trofæer i sin tid som United-manager.

https://youtu.be/yHuUYa0sMnU

Læs mere om:

Podcast: Lyt til OldTrafford.dk’s podcast om Manchester United. Læs mere her
Rejser og billetter: Vi har samlet en masse tips og gode råd, hvis du vil opleve Manchester United på Old Trafford

📝 VIND MANCHESTER UNITEDS HJEMMETRØJE: Kom med din mening på OldTrafford.dk

➡ ️ Opret din profil her og kommenter artiklen nedenunder.
Læs mere om konkurrencen her

Forrige artikel

Mourinho får ikke ny assistent

Næste artikel

Podcast: It's Carrick you know

ANNONCE