Hvad er VAR?

Michael Oliver, der skal dømme lørdagens FA Cup-finale, får hjælp af VAR til at styre Young, Pedro og kompagni. Men hvordan er det nu lige, systemet fungerer? Det ser vi på i denne optakts-artikel.

FA Cuppen er kendt som den mest traditionsrige pokalturnering i verden, men i år er der tilføjet et nyt og revolutionerende elememt: Video Assistent Referee. VAR, som systemet kaldes i folkemunde, deler vandende, men umiddelbart er det kommet for at blive.

Vi tager her et kig på, hvordan Michael Oliver i lørdagens finale kan komme til at gøre brug af sin videohjælper.

Hvornår bruges VAR?
VAR kan bruges ved fire nøglesituationer i løbet af en kamp. Det er ved mål (herunder opspillet op til), straffesparkskendelser, røde kort, og hvis dommeren fejlagtigt har givet den forkerte spiller et kort. I alle situationer skal der være tale om ‘en klar og tydelig fejl’.

Hvordan bruges VAR?
Der sidder et team på tre personer og holder øje med computerskærme på et kontor i London. Hvis en situation kræver et gensyn, kan det ske på to måder. Enten kan dommeren bede om at få lov at se hændelsen igen eller også kan VAR-teamet foreslå det. I det sidste tilfælde kan VAR-teamet notificere dommeren om, at der muligvis er overset en klar fejl, som dommeren skal kigge på.

Derefter har dommeren tre valg: Lave kendelsen om ud fra VAR-teamets kommentarer, selv se situationen på en skærm ved sidelinjen, eller holde sig til den oprindelige dom. Hvis ikke dommeren er overbevist om, at der er tale om ‘en klar og tydelig fejl’, skal den oprindelige kendelse stå ved.

I hvilke turneringer bliver VAR brugt?
Den amerikanske MLS var den første turnering til at tage systemet i brug. I denne sæson er både Bundesligaen i Tyskland og den italienske Serie A hoppet med på vognen. I den spanske La Liga bliver systemet indført med start i næste sæson.

Premier League er stadig lidt bagefter, da de engelske klubber for et par måneder siden beslutede, at man ikke vil have VAR i den kommende sæson. Systemet vil dog blive testet hyppigere i både Liga Cuppen og FA Cuppen.

Til sommerens VM-slutrunde vil der blive brugt VAR.

 

Læs mere om:

Podcast: Lyt til OldTrafford.dk’s podcast om Manchester United. Læs mere her
Rejser og billetter: Vi har samlet en masse tips og gode råd, hvis du vil opleve Manchester United på Old Trafford

📝 Kom med din mening på OldTrafford.dk

➡ ️ Opret din profil her og kommenter artiklen nedenunder.


Forrige artikel

Pre-match arrangement på lørdag i København

Næste artikel

United-fan udlever drengedrøm

ANNONCE