OT.dk talentspejder: Hvordan passer Sancho ind i United?

Hvordan i alverden kommer Jadon Sancho til at passe ind i Manchester Uniteds spilsystem med en opblomstrende Mason Greenwood på holdet, og er han overhovedet de 100 millioner pund værd? Det forsøger en af vores skribenter at svare på herunder.

Hvis Ed Woodward og resten af transferholdet kan få sat en aftale på plads med Dortmund, er Jadon Sancho på vej til United for et beløb, der formentlig kommer til at ligge omkring 100 millioner pund. En kæmpestor transfer i en tid, hvor de færreste – hvis nogen overhovedet – har råd til at smide de slags finanser efter spillere.

De førnævnte 100 millioner pund skal smides efter den tidligere Manchester City-spiller, Jadon Sancho, som siden skiftet fra de lyseblå er gået fra lovende talent til en regulær superstjerne – og han er kun 20 år gammel.

Spørgsmålet er dog, om Jadon Sancho er alle de penge værd, og et endnu bedre spørgsmål er vel også; hvor skal han spille, hvordan er han bedst, og passer det overhovedet ind i Manchester Uniteds spillestil?

Uniteds nye hybridformation

For at vi for alvor kan begynde at nørde ind i Jadon Sancho og hans kvaliteter, er det vigtigt at forstå, hvilket system, han skal indgå i. Siden coronapausen har Manchester United fået Bruno Fernandes og Paul Pogba til at spille på samme tid. Her starter United i en 4-2-3-1-formation, der typisk har set sådan her ud:

De Gea

Wan-Bissaka – Lindelöf – Maguire – Shaw

Matic – Pogba

Greenwood – Fernandes – Rashford

Martial

Men hvis man har set Uniteds kampe, ved man, at det aldrig rigtigt forholder sig helt så statisk. De forreste tre – altså i dette tilfælde Greenwood, Rashford og Martial, er i konstant rotation og man ser sjældent den samme spiller på den samme position kampen ud. Dog er det mindst ligeså vigtigt at forstå, hvad der sker på midtbanen, når United er i angreb.

I angrebsspillet – dette gør sig specielt gørende mod hold, der står lavt – skubbes Wan-Bissaka og Shaw op som wingbacks, Lindelöf og Maguire skubbes udaf, mens Nemanja Matic kommer ind imellem dem og bygger spillet op. Det betyder, at der er tre spillere – cirka omkring eller lige før midterlinjen, der dikterer spillet før modstanderens første pres.

Herefter har man linjen med Shaw, Pogba og Wan-Bissaka. Paul Pogba er kommet ind i en 8’er-rolle, hvor hans fornemste opgave er at binde spillet fra de tre “stoppere” op til Bruno Fernandes og de tre angrebsspillere. Noget, som der er gået med stor succes efter coronapausen.

I opbygningsspillet har de fire forreste – altså Fernandes, Greenwood, Rashford og Martial – carte blanche til at bevæge sig præcist, som det passer dem. I angrebsspillet ser det typisk sådan her ud:

De Gea

Lindelöf – Matic – Maguire

Wan-Bissaka      Pogba          Shaw

Greenwood – Fernandes – Rashford

Martial

Bruno Fernandes er, når han ikke går en tand dybere i banen for at hjælpe Paul Pogba med det centrale opbygningsspil, typisk bedst i smørhullet mellem modstanderens midtbane og forsvar, men ej er han heller bleg for at finde positioner på kanten for at skabe plads til sine medspillere.

I det system er det fuldstændigt fundamentalt, at angrebsspillerne er omstillingsparate, proaktive og fleksible i sine løbemønstre, hvor både en rolle som offensiv midtbanespiller, højre- og venstrekant, samt angrebspositionen skal være en, man kan mestre.

Sanchos dynamik, alsidighed og relationer

Det bringer os så til hele hovedspørgsmålet; hvordan passer Jadon Sancho så ind? Det er klart for de fleste, at det formentlig er Mason Greenwoods startplads, han skal ind og tage, så han spiller på højrekanten. Men som jeg fortalte før, er det ikke bare en højrekant. Det er alle angrebspositioner, han skal spille på én gang.

I Dortmund har de heldigvis ikke været blege for at placere ham lidt overalt på banen. Faktisk har Jadon Sancho ifølge Transfermarkt startet 20 gange på højrekanten, 11 gange på venstrekanten og 12 gange på 10’er-positionen, hvilket fortæller om en alsidig spiller, der har nemt ved at indgå i relationer overalt på banen.

Men, som det også fremgår på de ovennævnte statistikker, er det på højrekanten, han har huseret mest. Her skal han i Manchester United kunne indgå i samarbejde med Bruno Fernandes, Anthony Martial og Marcus Rashford, men vigtigst af alt, også med Aaron Wan-Bissaka.

Som nævnt før, fungerer Uniteds backs som wingbacks i det angribende spil som var det i en slags 3-4-2-1 – eller 3-3-3-1, om man vil – hvor overlappende backs er en vigtig del af dagsordnen. Jadon Sancho har selv været vant til at spille i et 3-4-2-1-system, hvor en af de bedste wingbacks i verden kom buldrende bag ham i ethvert angreb i Achraf Hakimi.

For at Jadon Sancho skal gøres allerbedst, er det vigtigt, at Aaron Wan-Bissaka får taget præcis de hidsige, offensive løb, som Hakimi tog. Hakimi scorede fem mål i Bundesligaen sidste sæson, og Sancho havde altså næstsidste fod på de tre af dem – altså er det meget klart, at Sancho og Wan-Bissakas relationer skal sidde i skabet, før man kan få det ypperste ud af dem begge i Solskjærs system.

Hvad er Sanchos kvaliteter?

Når man har lavet 19 mål og 19 assist i alle turneringer i denne sæson, er det rimelig klart, at Jadon Sancho har noget helt ekstraordinært at byde på, som ville kunne tilføre endnu mere til Uniteds allerede blændende offensiv.

Jadon Sancho er en helt fantastisk udfordrer og dribler, er enormt dygtig til at få sig selv i favorable positioner, er en undervurderet god pasnings- og relationsspiller og leverer flotte indlæg. Det er nemt selv at sige, men hvor god er han egentlig til de ovenstående ting – og hvordan sammenlignes det med hans direkte “konkurrent” i Mason Greenwood? De fleste af statistikkerne kommer herfra.

Sancho forsøger ifølge WyScout 6,76 driblinger pr. kamp og har 4,73 berøringer i feltet pr. kamp, mens Mason Greenwood kan prale af 3,33 driblinger pr. kamp og 3,25 berøringer i feltet pr. kamp. Dette er ikke stats, der viser, hvor dårlig en dribler, Greenwood er – Martial og Rashford ligger selv på mellem fire og fem driblinger og feltberøringer pr. kamp.

Sancho har i gennemsnit 1,1 skud på mål hver kamp. 54 skud har han taget i Bundesligaen, hvor 28 af dem ramte målet, som giver en afslutningsprocent på 53,8%, hvilket er meget det samme som Greenwood, hvis afslutningsprocent er på 52,6% i Premier League på 20 skud på mål ud af 38 skud.

FBRef.com måler en statistik op med “Shot Creating Actions” – altså aktioner, der direkte fører til skud, som afleveringer, driblinger og frispark/straffesparksskabelser. Her ligger Sancho på 4,88 SCA pr. kamp, mens Greenwood ligger på 2,65 pr kamp.

I forhold til succesfulde dybdeafleveringer pr. kamp forsøger Sancho 1,51 pr kamp, hvor 37,5% er succesfulde, mens Greenwood forsøger 0,43 pr. kamp med 36,4% som succesfulde stikninger. For kontekst forsøger Bruno Fernandes hele 3,51 pr. kamp, men kun 19% af dem er succesfulde.

Hvis vi koger det ned til blot afleveringer fremad i banen, laver Sancho i gennemsnit 11,25 fremadgående afleveringer – med 80,8% som succesfulde, mens Greenwood står noteret for 4,51 pr. kamp med 73% som succesfulde.

Og – til sidst – indlæggene. Sancho laver 1,51 indlæg pr. kamp, hvor 37,5% af dem var succesfulde, mens Greenwood laver 0,75 indlæg pr. kamp med en succesrate på 26,3%.

Hvis du på forhånd var en smule skeptisk over, om Jadon Sancho egentlig var så god, som alle nu egentlig går rundt og siger, at han er, håber jeg, at ovenstående statistikker ligger en smule belæg for, hvor god, han er.

Betaler man de cirka 100 millioner pund for Jadon Sancho, vil man få en spiller, der dribler som – eller endnu bedre end – Martial og Rashford, en spiller, der sparker som Greenwood, en spiller, som afleverer som Bruno Fernandes, og en indlægsspiller, der er bedre end nogen anden i truppen.

Onde tunger ville være bekymrede for, om en Jadon Sancho vil bremse Mason Greenwoods fantastiske udvikling. Det er klart, at Sancho kommer til at tage hans position på højrekanten i idealopstillingen. Men vi ved jo alle, at et hold, der kommer til at spille 50+ kampe på en sæson, ikke kommer til at stille med samme opstilling hver kamp.

I 2008 husker jeg tydeligt, hvordan vi havde Cristiano Ronaldo, Wayne Rooney, Carlos Tevez, Dimitar Berbatov, Nani og endda en ung Danny Welbeck i truppen, mens vi i 1999 havde Andy Cole, Dwight Yorke, Ole Gunnar Solskjær og Teddy Sheringham i truppen – begge tilfælde med stor succes.

Hvis Manchester United skal være at finde i den vaskeægte verdenselite igen, som man var det i 1999 og 2008, skal man have verdensklassespillere – og flere af dem – i truppen, specielt på angrebspositionerne. Noget af det farligste ved United var, når man tog en verdensklassespiller ud for så at sætte en ny ind. Det kan man endelig igen, hvis Sancho kommer til United.

Mit budskab er bare; kost det (næsten), hvad det vil. Jadon Sancho er allerede en af verdens 20 bedste fodboldspillere og en af de allerbedste på sin position. Og han er kun 20 år gammel. Manden er tydeligvis desperat for at spille i United og han passer perfekt ind i United.

Sidste år ventede vi en halv sæson på Bruno Fernandes på grund af små uenigheder om prisen, hvor United alligevel endte med at give sig i januar. Det må ikke ske igen. Vi skal have ham, og det kan i virkeligheden kun gå for langsomt.

Fakta om Jadon Sancho:

Position: Kantspiller
Nationalitet: England
Alder: 20
Kampe for nuværende klub: 99
Mål for nuværende klub: 34
Assist for nuværende klub: 43
Tidligere klubber: Manchester City (u19)
Spillersammenligning: Neymar
Styrker: Driblefærdigheder, fart, afslutninger, afleveringer og indlæg
Svagheder: Defensivt arbejde
Forventet indkøbspris: 85-110 millioner pund
Sagt om ham: Rio Ferdinand, oktober 2018: “Han er den rene vare. Han har alt; driblinger, fart, vedholdenhed, attitude og han scorer masser af mål. Han er det største talent, vi (i England, red.) har, og det er ingen diskussion.”

Køb Manchester United merchandise via Unisport.dk så støtter du OldTrafford.dk.

 
Forrige artikel

Sky: United og Dortmund langt fra hinanden i Sancho-forhandlinger

Næste artikel

Startopstilling: Solskjær hviler flere profiler

ANNONCE