United knækket i Kasakhstans kulde

Sæsonens første scoring af Jesse Lingard var ikke nok for Manchester United, som på to hurtige mål i anden halvleg tabte til FC Astana.

Selvom der spændingsmæssigt ikke var det store at se frem til, så var det alligevel et interessant opgør, som Manchester United hertil aften kastede sig ud i den kazakhstanske kulde på kunstgræsbanen mod FC Astana.

Det videre avancement var allerede sikret, hvilket også var tydeligt på en startopstilling, hvor der var hele tre debutanter i United-dragterne. Ethan Laird, Di’Shon Baird og Dylan Levitt fik allesammen deres første start for førsteholdet, og det var i et opgør, de unge, uprøvede United-drenge straks satte sig på.

Hjemmeholdet nåede nærmest ikke at røre bolden, før Mason Greenwood havde testet den kasakhiske keeper, som efter bare 10 minutter måtte se sig passeret.

Jesse Lingard fik bolden på kanten af feltet, og med et tørt hug, som lige snittede en af værterne, sendte kampens United-kaptajn kuglen i kassen. Lindgards første træffer i Europa League-kampagnen, ja sågar det første mål af den 26-årige kantspiller siden januar i år. Super start af de engelske gæster, som også efterfølgende dominerede.

En af de mest synlige debutanter, Ethan Laird, stod bag næste chance, da højrebacken efter knap 20 minutter sled sig fra på kanten og serverede for Lingard, som denne gang høvlede langt over. Lingard var ikke færdig, da han forsøgte sig igen kort efter, og det virkede virkelig som om, at anførerbindet havde givet den ellers så udskældte offensivspiller masser af luft under vingerne, i hvert fald i første halvleg.

De gulklædte værter var kort efter lige ved at tage fusen på udeholdet, da en bold ind i feltet fik lov til at passerer helt til bagerste stolpe, hvor et ellers okay forsøgt blev langt forbi. Ikke den bedste aktion fra den tilbagevendte venstreback, Luke Shaw. Shaw fik sine første minutter, siden han skadet måtte forlade opgøret mod Crystal Palace tilbage for godt tre måneder siden, og han virkede forståeligt nok lidt rusten.

I det hele taget livede hjemmeholdet en smule op halvvejs i første halvleg, hvor de fik lagt spillet mere op på gæsternes banehalvdel, og de kom også  frem til et par halve muligheder uden for alvor at sætte en skræk i livet på Lee Grant i United-buret. Så var der mere snert over det, da Lingard igen forsøgte sig, igen ramte en modstander, men denne gang var nettaget endestationen for afslutningen.

Første halvleg endte uden yderligere scoringer, men det var uhyre tæt, at føringen blev fordoblet, da Tahith Chong blev noteret for, det må betragtes som årets afbrænder, kort inde i anden halvleg. Luke Shaw får med lidt møje og besvær bugseret læderet på tværs af feltet til Chong, som fra kanten af det lille feltet på forunderligvis formåede at skyde bolden over et ellers helt frit mål.

Den misser blev kostbar, for minutter senere kom kasakherne på omgangshøjde. Bolden røg hen til Shomko, som i feltet fik lov til at vende rundt og sende bolden ind bag Grant, og så stod der 1-1 efter 10 minutter i anden halvleg. Shomkos afslutning ramte Bernards underben, og den unge debutant var ikke færdig med at komme uheldigt i fokus.

Bare en håndfuld minutter senere kommer Rukavina nemlig ind i feltet, og fra en spids vinkel sendte hjemmeholdets højreback en bold ind foran, hvor Bernard kom i vejen, og så var Grant igen prisgivet. 2-1 til FC Astana og så var der jubel i Nursultan, som er det forholdsvis nye navn på hovedstaden i landet langt mod øst.

Kampen var vendt på hovedet på syv minutter, og det sendte selvfølgelig United-holdet lidt frem af banen, men det var faktisk tættere på at blive 3-1 end en udligning, da Runar Mar Sigurjonsson pludselig var helt fri foran United-kassen. Islændingen forpassede dog muligheden for at afgøre kampen med et kvarter tilbage, da han sendte sit forsøg forbi.

Så satte De Røde Djævle tempoet lidt op, og det kastede lidt farlige situationer af sig. Først forsøgte Angel Gomes sig med et frisparksforsøg, som Nemad Eric måtte helt op under tværribben og redde til hjørne. Få minutter senere var Greenwood igen på spil, men hans forsøg blev igen pillet af målmanden.

Herefter var der ikke meget kreativt eller kønt spil tilbage i opgøret. Meget fint eksemplificeret ved Lingard, som med en lille håndfuld minutter krydrede en knap så god anden halvleg med at hive en advarsel til sig.

Et meget ungdomsinspireret United-hold ender med at tabe 1-2, deres første nederlag i Europa i denne sæson og et resultat som betyder, at AZ Alkmaar senere på aftenen kan tage førstepladsen, hvis de formår at besejre Partizan Beograd.