»Argentina! Argentina!« – En 25-årig kompleks kærlighedshistorie på Old Trafford

“Argentina-brølene” fra Old Traffords tribuner har de seneste sæsoner nået nye højder. Bag disse kraftfulde råb gemmer sig en spændende historie, som kun få kender til. Det er en fortælling, der distancerer Manchester Uniteds fans fra det engelske landshold og i stedet knytter dem tættere til klubbens argentinske spillere.

(Photo by James Baylis – AMA/Getty Images)

Argentina! Argentina! Argentina!

Sådan lyder det højere end nogensinde på Old Trafford ned mod Lisandro Martinez og Alejandro Garnacho.

De fleste tror nok, at Argentina-brølene blot handler om at hylde klubbens nuværende argentinske fanfavoritter. Men tilråbene har fundet sted i over 25 år, og det ville være forkert at tro, at de blot er en hyldest til de argentinske fodboldspillere, som har hjemme i den røde del af Manchester.

Bag Argentina-brølene på Old Trafford gemmer der sig nemlig en lang og spændende historie, der hovedsageligt er kendt af klubbens engelske fans, om David Beckham, engelske medier og om at være den klub i England, alle hader.

Derfor er dette historien om, hvordan Manchester Uniteds fans vendte England ryggen og i stedet så mod Argentina!

»Rebelske sjæle, der ikke er bange for at vise passion«

Lisandro Martinez går roligt på banen med et skævt smil på læberne og det fineste stykke sølvtøj, en fodboldspiller nogensinde har haft om halsen, nemlig en VM-guldmedalje.

Det er den 3. januar 2023, og Manchester Uniteds fans hylder klubbens lille argentinske slagter, der netop har vundet VM. Mens Lisandro Martinez går på banen rulles det argentinske flag med en slagterkniv afbildet ud over de stående tilskuere nær spillertunnelen, som brøler: “Argentina!

Men det er langt fra første gang, det argentinske flag ses på drømmenes teater.

Manchester United-fans holder et argentinsk flag med en slagterkniv på, inden Premier League-kampen mellem Manchester United og AFC Bournemouth. (Photo by Alex Livesey/Getty Images)

Faktisk begyndte de første blå- og hvidstribede flag allerede at dukke op på Old Trafford en lille håndfuld år inden klubbens første argentinske spiller, Juan Sebastián Verón, overhovedet fik sin debut for de røde djævle i 2001. Men tilråbenes hyppighed og antallet af argentinske flag er siden da steget markant.

Kærligheden mellem Argentina og Manchester ser nu ud til at have nået nye højder, mens Alejandro Garnacho og Lisandro Martinez er blandt de højest elskede spillere i den røde del af byen.

Ifølge Chris Rumfitt, der er mangeårig sæsonkortholder på Old Trafford og Manchester United Supporters Trusts (MUST) repræsentant i klubbens Fan Advisory Board, skyldes det blandt andet, at både argentinere og folk fra Manchester deler en rebelsk sjæl.

– Jeg tror, at folk fra Manchester ser en form for slægtskab i den argentinske karakter. Mancunians og argentinere er rebelske sjæle, der ikke er bange for at vise deres passion eller at tale højt, selvom det nogle gange giver dem problemer, fortæller Chris Rumfitt til Oldtrafford.dk.

De to rebelske argentinere fejrer et mål scoret på Craven Cottage (Photo by Zac Goodwin/PA Images via Getty Images) PA Images via Getty Images

Gabriel Heinze, der repræsenterede Manchester United mellem 2004 og 2007, fik hurtigt en helt speciel plads i Manchester United-tilhængernes hjerter. Og de hjerter har siden da også forelsket sig i Alejandro Garnacho og Lisandro Martinez. Måske på grund af deres evne til at kæmpe på banen, men deres nationalitet har helt sikkert også været afgørende.

– Jeg er så taknemmelig for de tilråb, specielt når man ser på England og Argentinas fortid, sagde Gabriel Heinze til Sky Sports, dengang han var at finde i klubben.

Men selvom kærligheden fra Old Trafford til Argentina er stor, er det ikke sikkert, at alle klubbens argentinske spillere helt forstår, hvad der ligger bag den forelskelse, som Manchester Uniteds fans har for de argentinske spilleres hjemland.

En menneskejagt for over 25 år siden satte nemlig gang i det første argentinske kærlighedsfrø, som nu er vokset og blomstrer.

»United-spillerne fik skylden, når det gik dårligt for England«

Den 17. maj 1991 stod Manchester United over for Barcelona i en historisk kamp i Rotterdam, Cup Winners’ Cup-finalen. United sikrede sig sejren med 2-1 på to mål af Mark Hughes. I startopstillingen var også Mike Phelan, Bryan Robson og Lee Sharpe, som alle allerede havde optrådt for det engelske landshold. På det tidspunkt var forholdet mellem klubbens fans og landsholdet fortsat godt.

Det afspejledes tydeligt på tribunerne, hvor et hav af røde, hvide og blå flag vajede stolt. Særligt de mange Union Jacks og Sankt Georgs-kors var symboler på fansenes støtte til både Manchester United og fædrelandet. Det var et syn, som ikke var usædvanligt dengang, men som vi næppe vil opleve igen.

Der var hundredevis – måske tusindvis – af engelske flag blandt Manchester Uniteds fans den dag i Rotterdam. (Photo by Neal Simpson/EMPICS via Getty Images) PA Images via Getty Images

Som 90’erne skred frem, forsvandt de engelske flag gradvist blandt Uniteds fans, og i dag er de helt erstattet af røde, hvide og sorte horisontalt farvede flag med tekst, som minder mere om det egyptiske end det engelske flag. Hovedårsagen skal findes til VM-slutrunden i 1998.

England møder Argentina i ottendedelsfinalen ved VM-slutrunden i Frankrig. Stillingen er 2-2 efter mål af verdensstjernerne Gabriel Batistuta, Alan Shearer, Michael Owen og Javier Zanetti.

Kort inde i anden halvleg vælter den hårdtslående Diego Simeone, David Beckham omkuld, hvorefter David Beckham liggende sparker argentineren let på læggen. Diego Simeone falder teatralsk til jorden. Kampens danske dommer, Kim Milton, opfanger situationen, og han sender David Beckham tidligt i bad for forseelsen. Herefter begynder menneskejagten på Manchester Uniteds guldfugl.

David Beckham blev lagt for had af hele nationen, som tabte kampen, og forholdet mellem Manchester Uniteds tilhængere og det engelske landshold var for altid forandret.

For ja, Beckham blev lagt for had. Ikke mindst af den tabloide engelske presse, som ikke tøvede med at gøre den unge og talentfulde Beckham til syndebuk for Englands VM-exit mod Argentina.

Den britiske avis The Mirror publicerede en hel side i avisen, hvor Beckhams ansigt var placeret i midten af en dartskive. Læserne blev opfordret til at klippe siden ud og kaste dartpile efter den.

Beckhams nuværende hustru, Victoria Beckham – også kendt som Posh Spice – var også afbildet på dartskiven, ligesom Galtieri, der til sammenligning var argentinsk generalløjtnant, præsident og ansvarlig for invasionen af Falklandsøerne, hvilket førte til Argentinas krig mod Storbritannien i 1982.

 

– Klip din David Beckham-dartskive ud og kast løs, indtil du til sidst får ondt af ham. Men pas på — det kan tage flere timer, skrev The Mirror få dage efter det engelske VM-exit.

Men det var ikke kun David Beckham, der blev lagt for had af nationen. Til en af Englands næste kamp på Wembley, hvor hele seks Manchester United-spillere var i startopstillingen, rungede det fra tribunerne: “Stand up if you hate Man U.” Kort efter begyndte publikum også at synge: “If the Nevilles can play for England, so can I.”

Phil Neville blev også offer for yderligere kritik, da han to år senere til EM-slutrunden i Holland og Belgien begik et straffespark i de døende minutter i Englands kamp mod Rumænien. Det straffepark førte til et Engelsk exit allerede i gruppespillet.

– I lang tid følte vi ofte, at United-spillere fik skylden, når det gik dårligt for England – især David Beckham i 1998, men også Phil Neville og andre, fortæller Chris Rumfitt fra MUST.

Forholdet mellem Manchester United-fansene og det engelske landshold blev yderligere anstrengt, da to United-spillere igen blev gjort til syndebukke efter endnu et tideligt engelsk slutrunde exit i 2006. Her blev Wayne Rooney udvist efter at have skubbet til en provokerende Cristiano Ronaldo, der derefter sendte et frækt blink mod den portugisiske bænk. Portugal endte med at slå England ud af turneringen efter en straffesparkskonkurrence.

Episoden blev dækket heftigt af de engelske medier, men det lod til, at de to Manchester United-stjerner klarede kontroverserne fint internt.

 

Ikke desto mindre fik det konstante fokus på Manchester Uniteds engelske landsholdsspillere klubbens fans til at gå til modangreb. Manchester United-tilhængerne var trætte af den personlige hetz, som klubbens spillere oplevede. Derfor er sange med tekster som “That boy Ronaldo makes England look sh*te” og “You can stick your f*ing England up your a*se” begyndt at lyde på Old Trafford.

 

Manchester så mod Argentina!

Sideløbende med det anspændte forhold til det engelske landshold spirrede kærligheden til tangoens land, Argentina.

Men hvorfor lige Argentina? I 1982 var England og Argentina i krig. Fire år senere sender Diego Maradonas hånd – også kendt som Guds hånd – England hjem fra VM i Mexico, og i 1998 modtager David Beckham det røde kort i kampen mod Argentina og Diego Simeone.

Der er altså utallige årsager til, at man som englænder ikke bør synes specielt godt om Argentina. Og at der skulle råbes “Argentina!” på et engelsk fodboldstadion giver slet ingen mening, hvis man altså samtidig havde et forhold til det engelske fodboldlandshold. Men netop det var pointen.

Klubbens tilhængere begyndte at hylde Argentina. Ikke fordi klubben eller byen havde noget særligt bånd til landet. Nej, formålet var simpelt: at irritere engelske fans af andre klubber – og det lykkedes.

Mange tror fejlagtigt i dag, at tilråbene skulle have noget med politik og Falklandskrigen at gøre. Det er i hvert fald blevet heftigt diskuteret i flere engelske medier og blandt rivalernes fans. Men det er ikke tilfældet, understreger Chris Rumfitt fra MUST.

– Der er slet ingen forbindelse til Falklandskrigen overhovedet. Det ville være forfærdeligt og er fuldstændig usandt, slår Chris Rumfitt fast og fortsætter.

– Det startede som en måde at irritere de engelske fans på, men i dag tror jeg, at råbet mest handler om Martinez og Garnacho, fortæller Chris Rumfitt.

Lisandro Martinez modtager et Argentinsk flag, der har fundet vej til udebaneafsnittet på Craven Cottage (Photo by Jacques Feeney/Offside/Offside via Getty Images) Offside via Getty Images

Det er svært at sætte en præcis startdato på historien om Manchester United-tilhængernes kærlighed til Argentina. Men efter episoden med David Beckham i slutningen af 90’erne begyndte flagene så småt at kunne spottes blandt gadesælgerne på Sir Matt Busby Way og derfor også i højere grad på Old Trafford.

Herfra var en kærlighedshistorie begyndt, om en spirende Manchester United-identitet, der tog afstand fra det engelske landshold og alle andre klubbers had til Manchester United. En identitet, som nu er en dybt forankret del af Manchester Uniteds fan-kultur.

Og jo, selvfølgelig findes der stadig Manchester United-fans i England og resten af verden, som stadig følger det engelske landshold tæt. Men der er også mange Manchester United-tilhængere, der ikke identificerer sig som fans af landsholdet. Og det er faktisk en af de ting, som Manchester United- og Liverpool-fans har til fælles.

I dag, over 25 år efter at David Beckham fik sit røde kort, er Martinez og Garnacho blandt truppens bedste spillere, og de argentinske tilråb fortsætter med at runge højere end nogensinde før.

 

Forrige artikel

Blodet flød, og I elskede det - her er læsernes karakterbog

Næste artikel

Mourinho på dybt vand i Tyrkiet

ANNONCE