Europa League: Hvem er Omonia Nicosia?

Manchester United deltager som bekendt i dette års Europa League. OldTrafford.dk tager i en artikelserie et kig nærmere på de tre øvrige klubber i gruppespillet, der byder på møder med Real Sociedad, FC Sheriff og Omonia Nicosia.

Athletic Club Omonia Nicosia har i mange år været en fast del af de europæiske turneringer og nogen vil måske huske, at de i 2015 røg ud til Brøndby i tredje kvalifikationsrunde til Europa League på reglen om udebanemål.

Klubben er stiftet i 1948 som følge af, at naboklubben APOEL Nicosias bortviste en række spillere, der ikke var enige i bestyrelsens stillingtagen i den græske borgerkrig. De bortviste spillere skiftede i stedet til det nyoprettede og venstreorienterede hold AC Omonia Nicosia.

Omonia Nicosia er en arbejderklub, hvor fansene ofte bærer Che Guevaras ansigt og symbol på sine bannere og flag, og klubben regnes i dag som det klart mest populære hold på øen i Middelhavet. Klubbens popularitet blev understreget i 2013, hvor klubben var i økonomiske problemer. Her skaffede klubbens supportere 3,5 mio. euro, svarende til cirka 26 mio. kr., på blot en måned og dermed undgik klubben en lukning.

Fangrupperingen Gate 9, der blev stiftet i 1992, var indtil 2018 kendt som de mest ihærdige fans af klubben. Men da klubben blev solgt til den nuværende formand, Stavros Papastavrou, meldte grupperingen ud, at man ikke længere ville støtte klubben og derfor stiftede de sin egen klub, som ville respektere principperne i Omonia Nicosias historie.

Siden stiftelsen er det blevet til 21 cypriotiske mesterskaber og 15 pokaltitler og holdet deler stadion med ærkerivalerne fra APOEL.

Profiler:

Omonia Nicosias trup har naturligvis en del cyprioter, men består også af 17 udenlandske spillere heriblandt en brasiliansk trio og tre briter, der er hentet til i løbet af sommeren af klubbens britiske cheftræner, som ikke er hvem som helst. Ham vender vi tilbage til.

 

Bruno

Den brasilianske venstrekant Bruno er i skrivende stund topscorer for klubben med fem kasser og er derudover også noteret for to assists. Han kom til klubben i sommers fra FC Sheriff, som også er en del af denne Europa League-gruppe. Bruno er kendt for sin hurtighed og driblefærdigheder.

Adam Matthews

Walisisk højre back, der har spillet 14 landskampe for Wales og har tidligere i karrieren spillet for Celtic og Sunderland, da de var en del af Premier League. Kom til i sommers, hvor han kom fra Charlton Athletic.  Han er den spiller, der har spillet flest minutter for Omonia Nicosias hold i denne sæson og er en klassisk hårdtarbejdende britisk back.

Charalambos Charalambous

Stortalentet Charalambous er en aggressiv type, der spiller på den centrale midtbanespillere og har i denne sæson allerede modtaget tre gule kort i ni kampe. Han spillede indtil 2019 for Arsenals ungdomshold inden han skiftede til Omonia Nicosias i 2019, hvor han fik debut som 17-årig.

Mix Diskerud

Erfaren amerikansk landsholdsspiller med 36 landskampe på cv’et, der oprindeligt stammer for Norge, hvor han startede i Stabæk. Han har sidenhen været forbi Manchester Citys ungdomshold, og har huseret på den centrale midtbane i klubber i Belgien, Japan, Tyrkiet og Sverige.

Manager:

Manden med taktiktavlen på sidelinjen er en kendt skikkelse i fodboldverdenen. Det er nemlig ingen ringer end den tidligere Celtic-manager Neil Lennon, som denne skribent i særdeleshed husker som skytten bag en mageløs Peter Schmeichel-redning for over 20 år siden.

Den 51-årige nordirer er mest kendt for sine to omgange som manager for Celtic, som han i alt har stået i spidsen for over 330 gange. I sin tid i det skotske nåede han at vinde fem skotske mesterskaber. Han blev fyret som manager i den skotske klub tilbage i foråret 2021 og blev ansat som ny manager i Omonia Nicosia et år efter, hvor han nåede at gøre klubben til pokalmester i 21/22-sæsonen.

Spillestil:

Neil Lennon er mest kendt for at spille 4-2-3-1 og det er også den formation Omonia Nicosia er stillet op i oftest i denne sæson.

At dømme efter videoer online, vil man gerne spille kombinationsspil med hurtige afleveringer og bringe mange spillere med i det offensive spil. Ligeledes vil man gerne presse højt, hvis muligheden byder sig.

Defensivt ser det mere ustabilt ud og med den offensive velvilje i holdet, opstår der mellemrum mellem forsvar- og midtbanelinjen. De centrale forsvarsspillere er ikke de hurtigste og det burde være en fordel med de hurtige spillere fra Manchester United.

I de to kampe mod KAA Gent tidligere i Europe League-kvalifikationen, havde man et dybere udgangspunkt, men holdt fast i dyderne om at bringe mange spillere med fremad når muligheden bød sig.

Nuværende form:

Omonia Nicosia har haft en noget blandet sæsonstart og befinder sig i øjeblikket på en fjerdeplads i rækken med to nederlag og tre sejre og en målscorer på 10-5. I weekendens kamp vandt man 2-0 ude over Doxa Katokopias på mål af bl.a. profilen Bruno.

I kvalifikationen til Europa League vandt med samlet 4-0 over belgiske KAA Gent med to 2-0-sejre. I gruppespillet har man tabt 0-3 hjemme til FC Sheriff og 2-1 ude med Real Sociedad.

Europæiske resultater:

Omonia Nicosia har spillet en del europæiske kampe i årenes løb, men kun været i gruppespil to gange. I 20/21-sæsonen sluttede man sidst i sin gruppe, hvor man mødte PSV, PAOK og Granada. I denne gruppe har man fået sin hidtil eneste sejr i et europæisk gruppespil, da man hjemme slog PAOK 2-1.

Sidste år var man tæt på at nå gruppespillet i Europa League, men røg ud efter forlænget spilletid til Royal Antwerp. Derfor endte man i Conference League, hvor man mødte Basel, Kairat fra Kasakhstan og Qarabağ fra Aserbajdsjan. I denne gruppe endte man på tredjepladsen efter to nederlag og fire uafgjorte kampe.

I år har man som nævnt slået KAA Gent og det må regnes for det største europæiske resultat i Omonia Nicosias historie

I alt har man spillet 156 europæiske kampe med 54 sejre til følge.

Forrige artikel

Neville: De offensive kræfter skuffede

Næste artikel

Ten Hag: McTominay har stået i vejen for Casemiro

ANNONCE