Lørdag spiller han showkamp mod Manchester United, men forud er gået et atypisk karriereforløb for Liam Miller. Han har prøvet at være ‘den nye Roy Keane’ og spille Champions League, været en fiasko i QPR og profil i Australien. OldTrafford.dk bringer her et udpluk af op- og nedturene i irerens karriere.
‘Den nye Roy Keane’ kaldte man Liam Miller, da han i 2004 skiftede skotske Celtic ud med Manchester United. Fællestrækkene var dog til at overse. Bortset fra at de begge stammer fra Cork i Irland og spillede centralt på midtbanen, er der ikke mange lighedspunkter mellem de to spilleres karrierer. Mens Keane i løbet af 18 år spillede sig til legendestatus i Manchester United, blev Miller først udlånt til Leeds og senere afskibet til Sunderland. Blot 22 kampe i rødt blev han noteret for.
Det lovede ellers rigtig godt for den dengang 23-årige midtbanespiller. Han havde haft svært ved at etablere sig i starten af sin tid i Skotland og blev lånt ud til AGF i Faxe Kondi-ligaen. Men 2003-04 var et jubelår for Miller og Celtic, hvor holdet blev mestre og blandt andet besejrede Lyon i Champions League. Med Miller på måltavlen.
Det var præstationer som disse, der fik United til at sikre sig ireren på en fri transfer i sommeren 2004, efter han afslog at forlænge med Celtic. Miller og United måtte dog sande, at der er stor niveauforskel på den skotske og den engelske Premier League. Selvom han fik spilletid i flere Champions League-kampe, slog Miller aldrig i gennem. En af grundene var, at han spillede højre kant i stedet for sin foretrukne rolle centralt.
– Jeg spillede mere på højre kant, end jeg havde gjort i min karriere. Jeg nød ikke den rolle, og til sidst spillede jeg ikke. Jeg kunne måske have siddet på bænken i fem år, men der kommer et tidspunkt, hvor en spiller må sige, at nok er nok. Jeg valgte at forlade klubben og få førsteholdsfodbold et andet sted, fortalte Miller til the Sun forleden.
Disciplinærproblemer og oprykning
Det andet sted blev i første omgang Leeds, hvortil Miller var udlejet fra november 2005. Her havde han fin succes med 28 kampe og nåede desuden at tabe oprykningsfinalen 3-0 til Watford. Oprykning til Premier League kom dog sæsonen efter for Miller, mens han spillede under Roy Keane i Sunderland. Miller var fast mand i oprykningssæsonen 2006-07 og delvist i den første sæson i Premier League. Han havde dog ry for at have svært ved at passe aftaler og træningstider. En manglende disciplin, der næppe har passet hidsigproppen Keane særlig godt.
I januar 2009 blev han så solgt til QPR, men efter kun et halvt år i klubben blev hans kontrakt ophævet. Uden kontrakt vendte Miller tilbage til Skotland, hvor Hibernian stod klar med to års ansættelse. Det blev to år med succes for den tidligere United-spiller, der var fast mand, men han kunne ikke blive enig med klubben om forlængelse af kontrakten i sommeren 2011 og stod derfor igen uden arbejde.
Heldigvis for Miller skulle han ikke gå arbejdsløs længe. Omme på den anden side af jorden manglede australske Perth Glory en midtbanespiller, og Miller meldte sig dermed i rækken af store og halvstore navne, der har skiftet til australsk fodbold de senere år. En liste, der også tæller den altid elegante trequartista Alessandro Del Piero og det store skur Emile Heskey. Selvom Miller har været fast mand for Perth Glory og havde et tilbud om forlængelse på bordet, valgte den tidligere landsholdsspiller i maj at skrive kontrakt med Brisbane Roar, som han skal repræsentere de næste to år.
Det går op, det går ned
Dermed starter den 32-årige irer endnu et kapitel i et broget karriereforløb, der har budt på store triumfer og skuffende klubophold. På plussiden tæller de 21 landskampe for Irland, mesterskabet med Celtic, Champions League med både Celtic og United samt oprykningen til Premier League med Sunderland. På minussiden står floppet i United, disciplinærproblemerne i Sunderland og det mislykkede ophold i QPR. Nu ser det dog ud til, at han har fundet fodboldglæden Down Under.
– Australien var ikke planlagt, og jeg vidste ikke meget om den australske liga, før jeg kom herud. Men jeg har elsket hvert et minut. Der er ulemper, fx kan man ikke bare flyve forældrene ud for en weekend, sagde han i føromtalte interview med the Sun.
– Men det er et smukt land, og A-League er god. Det er unfair at sammenligne den med Premier League, men den har forbedret sig meget i de to år, jeg har været her. De tre store signinger – Alessandro Del Piero, Emile Heskey og Shinji Ono – har genereret masser af interesse, og forhåbentlig vil det åbne døren for, at mange flere store stjerner kommer ud og får A-League anerkendt endnu mere.
Lørdag kl. 11.30 dansk tid får A-League All Stars så lov til at vise verden, hvor meget kvalitet ligaen indeholder. Et udvalgt hold løber på banen mod Manchester United, som skal forsøge at rette op på blamagen i Thailand, hvor holdet tabte 1-0 til et ligeledes udvalgt hold.
På holdet, der skal forsvare den australske stolthed finder man blandt andet den tidligere Blackburn-spiller Brett Emerton, Michael Beauchamp, der har en fortid i AaB, samt den tidligere AaB- og Horsens-spiller Besart Berisha. Og ikke mindst fodboldnomaden Liam Miller.