Taktisk analyse: Hvordan ser Uniteds fase 1 ud?

Skader har fået en stor del af skylden for Manchester Uniteds spillemæssige problemer i denne sæson. Men nu er Erik ten Hags foretrukne bagkæde igen intakt. Hvilken betydning har det for Uniteds opbygningsspil?

Erik ten Hags yndlings-klagesang i denne sæson har været Manchester Uniteds store skadesproblemer. Særligt bagkæden har været hårdt ramt, og ifølge Uniteds manager har det været en af hovedårsagerne til holdets spillemæssige udfordringer.

I sidste sæson var Varane og Martínez det foretrukne makkerpar, mens Shaw og Dalot som regel besatte de to backs. I søndagens FA Cup-kamp mod Newport County var de fire for første gang samlet igen, siden Premier League-opgøret mod Tottenham i august 2023. De fire spillere fik genvalg til torsdagens Premier League-kamp mod Wolves.

Men kan man så se forskel på Uniteds spil, nu hvor Erik ten Hags foretrukne bagkæde igen er samlet? Vi har analyseret Uniteds fase 1 i opgøret mod Wolves for at finde svaret.

Hvad er fase 1?

Fase 1 er et taktisk begreb, som mere eller mindre kan oversættes til opbygningsspillet. Her er formålet at overspille modstanderholdets første pres, så bolden kan blive flyttet længere frem på banen og tættere på modstanderens mål.

Det er denne del af spillet, vi har fokus på i denne taktiske analyse.

Hvilken formation bygger United spillet op i?

Erik ten Hag sætter primært United-holdet til at bygge op i en 3-2-formation i fase 1. Det vil sige, at bagkæden består af tre spillere, mens der er i forrummet – området lige bag modstanderholdets første pres – ligger to spillere.

På nedenstående billede ses det tydeligt. Martínez, Varane og Dalot udgør den bagerste kæde, mens Mainoo og Casemiro placerer sig på linjen foran. De resterende spillere på Uniteds hold bliver på sidste linje og holder sig væk fra fase 1.

Imago

I grove træk kan man sige, at det er underordnet, hvilke spillere der indtager de fem positioner i fase 1. Det illustrerer næste billede.

Imago

Trebackkæden består her af Casemiro, Martínez og Dalot, mens Varane er blevet skubbet op i forrummet, hvor han er placeret på linje med Mainoo.

Fleksibiliteten og bevægeligheden er med til at rykke rundt på modstanderholdets organisation og kan, hvis bolden bliver flyttet rigtigt, punktere Wolves’ pres. Samtidig stiller det store krav til modstanderholdets kommunikation, da deres direkte modstander bevæger sig rundt på mange forskellige områder af banen.

Højt pres fra modstanderholdet

Der sker dog noget med Uniteds formation i de perioder af torsdagens kamp, hvor Wolves går i højt pres – altså hvor preslinjen er meget tæt på Uniteds mål.

Her træder Onana op og bliver en del af opbygningsspillet. Det medfører så, at én af de tre spillere i bagkæden kan træde et skridt længere frem. I dette tilfælde går Martínez ind i forrrummet, hvor både ham, Dalot og Casemiro så placerer sig og kan skabe et overtal.

Imago

Hvis Wolves formår at lukke ned for overtallet på midtbanen, er der med stor sandsynlighed plads på en af de to fløje. Det var eksempelvis det, der skete ved 0-2-scoringen.

Imago

Wolves sidder i situationen tæt på Uniteds centrale spillere. Det giver plads til Dalot på siden, som Onana finder. Wolves’ første pres er dermed overspillet, og United kan angribe derfra.

Imago

Dalot afleverer efterfølgende til Garnacho. Derefter går portugiseren med i et indvendigt overlap, som skaber plads til, at Garnacho kan trække ind i banen og slå bolden modsat til Rashford.

Alsidige backs

Selvom alle spillere i princippet kan indtage alle positioner på banen i denne fase af spillet, sker det naturligvis ikke i praksis. Den typiske konstellation er Varane, Martínez og Shaw/Dalot i bagkæden, mens Mainoo og Casemiro ofte ligger sammen i forrummet.

De spillere, som indtager flest forskellige postioner på banen i løbet af en kamp, er de to backs. De indgår ofte i fase 1, men de kan også sagtens opholde sig på den øverste linje og holde sig væk fra opbygningsspillet.

Som allerede beskrevet befinder Dalot sig eksempelvis af og til i den bagerste trebackkæde. Men han kan også lægge sig ind i forrummet, hvis enten Mainoo eller Casemiro har bevæget sig væk. Derudover kan han både stå højt på højrekanten og være det brede punkt, men han kan også sagtens lægge højt og centralt i halvrummet.

Dalot ligger centralt i forrummet. Her finder Onana ham, hvorefter Dalot spiller den ud til Martínez. Imago

Hvis man skal kunne indtage alle disse roller, kræver det en utrolig stor værktøjskasse. Det har både Shaw og Dalot. De har en god teknik, stort overblik og er dygtige i boldomgangen. Derudover besidder de begge fart og kan udfordre deres direkte oppasser.

Det er tvingende nødvendigt at have alsidige spillere, hvis man vil praktisere et fase 1-spil, hvor der er stor rotation og fleksibilitet.

Hvad gør United med bolden?

Men det vigtige er i og for sig ikke formationen, men hvad man gør med bolden i fase 1. Det handler jo om at spille bolden forbi modstanderholdets første pres.

Det gjorde United på flere måder mod Wolves.

Imago

I denne situation har Dalot lagt sig ind centralt – sammen med Casemiro og Mainoo. Alle tre spillere ligger tæt på midtercirklen. Garnacho holder bredden på højre side. Det giver plads i halvrummet, hvor Højlund kan søge ned, modtage bolden og vende.

Imago

Og hvordan forsøger United at spille sig ud af Wolves’ høje pres? Det så vi et skoleeksempel på kort inde i 2. halvleg.

Onana indgår i opbygningsspillet, hvilket skubber Martínez frem. Det giver samtidig også Mainoo mulighed for at rykke sig op på linje med Fernandes.

Casemiro og Martínez bliver centralt, og Varane finder Mainoo fejlvendt i halvrummet.

Imago

Mainoo lægger bolden af til Dalot, som står klar i støtte.

Imago

Dalot kan nemt spille den ind centralt, hvor Fernandes er umarkeret. Bemærk i øvrigt, hvordan Garnacho allerede har igangsat sit dybdeløb.

Imago
Martínez’ store betydning

En meget vigtig komponent i Uniteds fase 1 er Lisandro Martínez. Det skyldes, at han både har modet og evnerne til at spille bolden ind mellem modstanderens organisation og dermed bryde deres kæder.

Imago

Der er ikke meget plads, men han finder med kirurgisk præcision Mainoo, som kan vende og drive bolden frem. Dermed er Wolves’ pres med én aflevering blevet overspillet.

Imago
Håret i suppen

Manchester United spillede en god kamp torsdag aften, hvor meget lykkedes i fase 1. Der var dog også nogle situationer, hvor Erik ten Hags mandskab ikke formåede at overspille Wolves’ første pres.

Imago

I ovenstående situation står Varane og Shaw for centralt. De er derfor nemme at dække op for Neto og Cunha. Wolves’ organisation kan forblive kompakt og blokere pasningen frem i halvrummet.

Her er en anden situation, hvor United kommer i vanskeligheder. Wolves er gået frem i et højt pres, hvilket United ikke når at omstille sig til. Varane lægger sig frem i forrummet, men der mangler en spiller på Onanas højre side.

Imago

Mainoo ser det dog og søger ned, men modtager bolden fejlvendt. Han bliver sat under voldsomt pres, og det ender med, at United mister bolden.

Summa summarum

Manchester United forsøger i fase 1 at bygge op med stor bevægelighed og fleksibilitet i en 3-2-formation.

Det kræver både, at spillerne forstår principperne, men det er mindst lige så afgørende, at de er i stand til at udføre det i praksis.

Spillerne skal være modige og hurtige i opfattelsen. Samtidig skal de være i stand til både at spille centralt, på siden og i halvrummene.

Disse kvaliteter besidder spillere som Luke Shaw, Diogo Dalot og Lisandro Martínez. Det er derfor ikke helt forkert, når Erik ten Hag har sagt, at skadesproblemerne i bagkæden har udfordret spillestilen.

Forrige artikel

Podcast: Optakt til West Ham kampen

Næste artikel

The Times: Ghana vil snyde England for Mainoo

ANNONCE