Boganbefaling: ”Forever Young” af Oliver Kay

Som ungdomsspiller i Manchester United var Adrian Doherty anset som værende lige så god som Ryan Giggs – måske bedre. I 1990 tilbød Alex Ferguson ham en femårig kontrakt og forsikrede ham en fremtid som stjernespiller. Men den unge nordirer fik aldrig sin debut. Og hans liv sluttede på tragisk vis dagen før hans 27 års fødselsdag.

Efter fem års research fortæller sportsjournalisten Oliver Kay den fascinerende historie om Adrian Doherty, der først var dømt til at blive den nye George Best, men siden blev slettet fra Manchester Uniteds historie på kynisk facon.

Bogen er fra år 2016, men er rimelig ukendt i Danmark.  

Gademusikanten sænker hovedet og bevæger sig mod strømmen af mennesker, der alle har retning mod Old Trafford. Han fortsætter op ad Warwick Road, forbi sælgerne, der råber ”80 pence for et kampprogram”, og videre hen ad Chester Road, hvor lugten fra fish & chips, cigaretter, øl og hestelort fylder næseborene.

En halv time senere sidder han inde foran Arndale Centre i hjertet af Manchester. Foran ham står en åben guitarkasse, som folk smider penge i, mens han spiller og synger Bob Dylan-sange.

”Like a complete unknown,

Like a rolling stone?”

I virkeligheden er han ikke gademusikant. Han er heller ikke ukendt. Han er Adrian Doherty,  en ungdomsspiller i Manchester United med en lovende fodboldkarriere foran sig, snublende tæt på at blive den yngste debutant på førsteholdet siden Duncan Edwards i 1953. Men det er ikke sket endnu. Og så vil han hellere spille guitar på gaden, end han vil se Uniteds bedste hold sammen med de andre ungdomsspillere.  

Sådan sættes scenen i Oliver Kays ”Forever Young” fra 2016, og fodboldredaktøren fra Times opretholder den velskrivende stil igennem hele bogen.

Det er fortællingen om et fodboldgeni, der blev udråbt til at blive den nye George Best. En nordirer, der i start-90’erne overstrålede Ryan Giggs på den modsatte kant, men som var mest lykkelig med sine bøger, sine digte og sin guitar. Adrian Doherty, der havde verden for sine fødder, men som trak sit sidste åndedrag i år 2000, før han fyldte 27.

Manchester Uniteds sociale ansvar

Historien er fortalt gennem de personer, der var tættest inde på livet af ham; hans forældre, søskende og bedste venner.

Men også prominente Manchester United-navne som Sir Alex Ferguson, Ryan Giggs og Gary Neville optræder på kildelisten til bogen, som Oliver Kay har brugt fem år på at researche.

Den er skrevet med følsom pen og er meget anderledes fra de gængse fodboldbøger. I virkeligheden handler den mere om, hvordan en ung mand håndterer livets grimmeste tacklinger, end den handler om spillet på banen. Men samtidig giver den et mageløst indblik i, hvordan det var at være ungdomsspiller i Manchester United for 25-30 år siden, da den gyldne 92’er-generation også slog igennem. Og så rejser den nogle spørgsmål, som i den grad nuancerer billedet af både Sir Alex Ferguson og fodboldklubben bag den røde djævel-logoet.

Tog Uniteds ungdomsafdeling sig godt nok af de drenge, som de placerede i et professionelt fodboldmiljø? Hvorfor slog klubben Adrian Doherty op som den næste store stjerne, men sneg ham ud ad bagdøren tre år senere? Og bærer Manchester United et medansvar for, at den unge mands liv endte på tragiske vis, før det for alvor var begyndt?

”Forever Young” er hjerteskærende, men også dybt fascinerende læsning, som er blevet hædret med flere priser. Det fortjener den, for det er en journalistisk kraftpræstation af Oliver Kay, som tilsyneladende har talt med alle personer, som Adrian Doherty mødte i sit korte liv. Og det er en fuldkommen utrolig historie, som man kun kan undre sig over ikke er kommet helt frem i lyset før 2016. 

Bogen kan købes hos Saxo og koster kun 129,95 kroner.

📝 VIND MANCHESTER UNITEDS HJEMMETRØJE: Kom med din mening på OldTrafford.dk

➡ ️ Opret din profil her og kommenter artiklen nedenunder.
Læs mere om konkurrencen her

Forrige artikel

Giggs var ensom som United-manager

Næste artikel

Se FA Cup semifinalen mod Spurs på Wembley!

ANNONCE