Fornuftigt at sælge Ronaldo

Verdens bedste fodboldspiller hedder Cristiano Ronaldo. Han er elsket blandt United-fans, men samtidig hadet af modstanderens tilhængere, uanset hvilket stadion han spiller på. Sidstnævnte siger nok mere om Ronaldos kvaliteter, end samtlige priser og awards han modtager gør tilsammen. Desuden bærer den unge portugiser trøje nr. 7, som er gået hen og blevet legendarisk i United, efter publikums-ynglinge som Best, Robson, Cantona og Beckham har optrådt i den. Herved er der ingen grænser for, hvor populær Ronaldo er for tiden.

Han er dog blevet så populær, at Real Madrid ønsker at hente ham til Spanien, så han kan blive den nye cirkusklovn, der underholder og henrykker Bernabeus tilskuere uge efter uge. Samtidig har Ronaldo ofte selv givet udtryk for, at han ønsker at spille i Spanien på et tidspunkt i sin karriere. De to ting kombineret har sat Ronaldo op som det hotteste navn indenfor sommerens transfervindue. Spekulationerne er mange, og selvom der dagligt kommer nye dementier fra Uniteds side om de mange rygter, sidder man som United-fan med fornemmelsen, at en transfer ikke er usandsynlig. 

Men vil Ronaldo smutte allerede denne sommer? Markedsprisen ligger et sted mellem 70-90 mio. pund, og hvis der faxes et bud af den størrelse ind på Uniteds kontor, så er mit råd til Ferguson og ledelsen klart: Det er fornuftigt at sælge Ronaldo. 

Hvorfor skulle man så sælge en spiller, der har lavet over 60 mål de sidste 100 kampe, og er blevet ikonet med Manchester United? 

Der vil være mange fordele i sådan et salg. For det første har vi selve pengene United kan modtage for et salg. Vi snakker om et beløb der gør Ronaldo til verdens dyreste, og med den gæld United sidder med i dag, så er det ikke et bud man bare siger nej til. De 800 mio. kr. vil sætte United i en gunstig position til at afsondre markedet for forstærkninger. Man kan hente en ny tredjeangriber med kvalitet, fuldende kontrakten med Tevez, udbygge Old Trafford som Ferguson har ønsket med plads til 84.000, samt hente en erstatning for Ronaldo som prikken over i’et. Mulighederne bliver mange, og selvom jeg udmærket er klar over, at ingen kan erstatte Ronaldo, så kan en spiller som for eksempel Aaron Lennon fra Tottenham på sigt gøre underværker på Old Trafford. Ellers kan Nani rykkes over på højrekanten, og Downing hentes til Old Trafford som venstrekant. Som sagt er mulighederne mange, men det eneste Europa ikke mangler, er fløjspillere med potentiale. 

For det andet er det tæt på (hvis vi ikke allerede er nået det punkt), at vi har fænomenet, hvor en spiller bliver større end klubben. Det er det værste der kan ske i en storklub, idet man taler om en trup med mange verdensklassespillere, og så snart der kommer en frem der skinner mere end de andre, så kan der opstå uro. Hvis Ronaldo bliver overtalt til at blive, med en forgyldt kontrakt på to mio. kr. om ugen, vil det skabe en kædereaktion af ønskede lønforhøjelser. Derimod vil et salg, åbne fuldstændig op for lønbudgettet, og der kan skabes en balance i klubbens lønpolitik. Desuden vil harmonien i truppen blive bedre, og vi har netop set, at spillere som Beckham, Keane og Nistelrooy har måttet lide under disse overvejelser. 

For det tredje er det som sagt et faktum, at Ronaldo er United-spiller på lånt tid. Han vil til Spanien, og om det bliver i næste uge, næste år, eller om fem år, så mister vi ham på et eller andet tidspunkt. Det er naivt at tro andet. Sælger vi ham nu, skyder vi papegøjen. Venter vi bare et år, så kan prisen falde drastisk, og vi kan ende med at måtte slippe ham for småpenge, som da van Nistelrooy blev solgt for knap 100 mio. kr. Husk endelig på, at der er ingen garanti for succes, bare vi har Ronaldo. Ingen kan forudse næste sæson, og med den stigende status Ronaldo er ved at få som hadespiller, så er jeg overbevist om, at han snart bliver sparket ned så hårdt, at en længerevarende skade er uundgåelig. Så jeg er altså af den overbevisning, at der ikke vil være en gigantisk forskel i sæsonen 08/09, om vi så spiller med, eller uden Ronaldo. 

Det er jeg dog en af de eneste der mener. Mange ser det som klubbens undergang hvis Ronaldo bliver solgt. Men døde United da vi solgte van Nistelrooy? Desuden er det blevet et kendt faktum for United-fans, at United ikke har succes, når en mand står for alle målene (som de sidste år med van Nistelrooy). Derfor trådte spillere som Ronaldo, Rooney og Saha i karakter da han blev solgt. Hvorfor kan vi ikke opnå samme reaktion hvis vi sælger Ronaldo? Rooney er på nippet til at blive en topscorer i Premier League, Tevez har vist, at han også kan lave mange mål, og måske kan et hold uden Ronaldo give vores midtbane et rygstød, som viser sig at være positivt. 

Gik United ned målscorermæssigt da de solgte van Nistelrooy? Gik Arsenal ned målscoremæssigt da de solgte Thierry Henry? Disse to eksempler er ikke prototyper, men de indikerer kraftigt, at en spiller ikke er større end klubben, og det frygter jeg at der er mange der mener om United. 

Spørgsmålet er dog stadig, hvad United vil miste på et salg. Promoveringen i asiatiske lande ville for eksempel styrtdykke, og der ville nok ryge noget på trøjesalget. Med hensyn til fodboldspilleren Ronaldo, så vil United miste en stjerne, ingen tvivl om det. Men der er dog ingen der kan overbevise mig om, at det udelukkende vil gå ned ad bakke. Vi blev et par klasser bedre med salget af van Nistelrooy, og Arsenal mindst det samme, da de skilte sig af med Henry, så mon ikke Ferguson nok skal stille med et hold, der vil kæmpe med i toppen, frem for at ryge ud af top 4 (som mange påstod efter salget af van Nistelrooy, og påstår vil ske, hvis vi sælger Ronaldo). 

Én ting jeg synes United-fans er ved at glemme er, at vi er Manchester United. Ronaldos navn eksisterer på grund af os, og ikke omvendt som mange åbenbart tror. United har altid været en vanvittig populær klub, og det var den før Ronaldo, og det vil den også være efter Ronaldo. United har nu i mange år været dominerende på den engelske og europæiske scene, og det var den før Ronaldo, og det vil den også være efter Ronaldo. Kan han indbringe en lille milliard til klubben, så synes jeg, at han med det samme skal skydes af sted til cirkusset i Madrid. For jeg er træt af, at hele cirkusset kommer tættere og tættere på Old Trafford… 

Og mon ikke at den nye nr. 7 i United nok skal henrykke tilskuerne på Old Trafford på samme måde, som Best, Robson, Cantona, Beckham og Ronaldo har gjort før ham.

Forrige artikel

Queiroz: Ronaldo bliver aldrig spansk

Næste artikel

OldTrafford.dk blogger

ANNONCE