Hvis skyld er det egentlig?

Efter mit sidste blogindlæg (United er ikke bedre), blev der delt en hel del skarpe kommentarer på Facebook (jeg havde egentlig heller ikke regnet med andet), som jeg ikke kan svare på, fordi jeg ikke er FB-bruger. Dette blogindlæg bliver ikke et svar på alle de kommentarer, men der er dog nogle pointer, som jeg gerne vil fremføre, både i forhold til Uniteds nuværende situation, men også i forhold til nogle af kommentarerne.

Mærk suset på Old Trafford: Se de bedste rejsetilbud her

Først og fremmest: Jeg mener ikke, det udelukkende er truppens skyld. Jeg kan sagtens se at min indledning kunne forståes sådan, men jeg mener faktisk at skylden kan fordeles bredt ud i klubben — Moyes går heller ikke fri, men mere om det senere.

Dernæst: Ja, jeg er kritisk, og måske også for meget til tider. Der var en hel del, der var uenige i nogle af spillervurderingerne, og det er fair nok — faktisk er det jo en af de ting, vi elsker ved fodbold: at vi kan diskutere herfra og til dommedag uden nogensinde at blive enig. Jeg håber dog at der er nogle United-fans der er bare lidt enige i konklusionen på indlægget: truppen er ikke god nok i forsvarskæden og på midtbanen. Der er mildest talt plads til forbedring.

Nå, nok om det gamle blog-indlæg, og nu videre til fordelingen af skylden. Truppen har fået sin tur, så lad os tage nogle andre, der bærer deres del af ansvaret:

David Moyes
Selvfølgelig har han ikke gjort det godt nok! I den første halv-sæson synes jeg hans primære fejltagelse var en alt for forsigtig tilgang til spillet. Kom United foran 1-0 koncentrerede han sig om at forsvare føringen istedet for at udbygge den. Det er ikke The United Way. Efter jul er det som om at al fokus er på indlæg, og det bliver monotont og kedeligt at se på — og det er nok heller ikke den bedste måde at udnytte Mata, Januzaj og Kagawa på. 

Grundlæggende er det ret tydeligt, at han endnu ikke har fundet hverken den rette taktik eller den rette start-11’er. Det virker ofte som om han udtager spillerne først, og derefter vælger formation og taktik, hvor jeg synes det burde forholde sig omvendt. Det kræver tid, og personligt synes jeg at han skal have mere tid, men det er også fordi jeg ikke rigtig kan se, hvem der eventuelt skulle overtage pladsen lige nu (jeg er ikke fan af Van Gaal). 

Ed Woodward
Jeg vælger altså at bebrejde Woodward for sommerens elendige transfer-vindue, fremfor Moyes. Klubben mener selv at det var et godt vindue, fordi fokus var på at beholde Rooney, men hvor svært kan det være at holde en spiller til sin kontrakt og svare på faxer (ja, de bruger dem stadig) med et “Nej tak”? Naturligvis forholder tingene sig lidt mere komplicerede end som så, men jeg måske ikke lidt multi-tasking er for meget at forlange.

Men kunne man forvente sig mere af en mand, der er ny i stolen? Og her kommer vi til næste ansvarlige:

Bestyrelsen 
Hvordan en professionel bestyrelse kan tillade både manageren og den adm. direktør, David Gill, at gå af på samme tid er for mig ufatteligt. De to har tegnet klubben i årevis og har stået for alle transfere, så på den måde var udgangspunktet for Woodward og Moyes elendigt. Jeg så gerne at Gill var blevet sommeren ud og havde stået for transfers sammen med de to. 
Selvfølgelig er det svært at forbyde folk at sige op, men mon ikke man godt kunne have overtalt Gill? Evt. ved at give ham Rooneys ugeløn i bonus…

Sir Alex Ferguson
Når nu jeg har sagt at truppen ikke er god nok, så er jeg også nødt til at give Ferguson en del af skylden for det, da det trods alt har været hans ansvar at bygge den op. Han skulle for længst have skilt sig af med mange af de spillere, der går under “det tynde øl” — hvis jeg ikke fik det understreget nok i det tidligere indlæg, så synes jeg truppen har for meget bredde og for lidt spidskompetence, og der er Fergusons rekruttering direkte skyldig.

Det er ofte blevet sagt at man ikke skal købe til bænken, men til start-11’eren. Hvor mange indkøb de sidste 3-5 år kan man sige passer til det? Ikke nok, hvis du spørger mig.

Skader
Nej, det er ikke en undskyldning, men en forklaring. Hvis især Rooney og RvP havde været skadesfri i hele efteråret, så er det min påstand at United ville have haft en meget bedre start på sæsonen. Samtidig kom Fellaini sent ind i truppen, og blev hurtigt skadet, hvilket ikke ligefrem har hjulpet ham med at falde til og præstere.

Det får så pilen til at pege tilbage mod Moyes, som af mange, ikke mindst Raymond Verheijen, beskyldes for at overtræne spillerne og dermed øge risikoen for overbelastningsskader. Jeg synes han (Verheijen) er lige lovlig glad for sig selv og sine meninger, men ikke desto mindre tror jeg også der er noget om snakken, uden at det dog er den fulde sandhed.

Men hvad med The Glazers?
Ja, hvad med dem? Jeg hader, at de ejer klubben, og skrev et blogindlæg om det på min egen blog, da de overtog klubben, men hvor skyldige er de i at United ikke spiller godt lige nu? Jeg synes faktisk, at de er relativt uskyldig i lige netop den sag, for både Ferguson og Moyes har fået gode transfermidler stillet til rådighed, og i mange tilfælde er pengene ikke brugt godt nok:

 • Anderson
 • Berbatov
 • Young
 • Valencia 
 • Jones
 • Powell
 • Kagawa
 • Zaha
 • Bebe
 • Tosic
 • Hargreaves

Der er forskellige årsager til den liste, men nogle (Jones, Young, Powell) kan man godt sige har været for dyre, imens andre (Kagawa, Berbatov) ikke lige har været dem, man stod og manglede. For andre mangler man bare ord: Bebe. Der er mange omstændigheder ved hvert eneste indkøb, og der er ikke nogen af os udenforstående, der ved alt, men det var vel ikke nogen stor hemmelighed at f.eks. Hargreaves havde en lang skadeshistorik inden United købte ham?

Der hvor The Glazers for alvor stinker i min optik er mega-kommercialiseringen af klubben og de øgede billetpriser, samtidig med at det for dem er ren forretning. For mig er fodbold følelser, og jeg synes det kunne være dejligt hvis fans’ne ejede (ihvertfald en del af) klubben.

Konklusion
Det er altså et sammentræf af rigtig mange faktorer, der gør at United pt. befinder sig, hvor de gør, og det kræver en indsats på mange fronter for at rette op på skuden. Jeg synes ikke den indsats består i at fyre David Moyes på nuværende tidspunkt, og den holdning er jeg forhåbentlig ikke ene om.

NB: dette blogindlæg blev skrevet inden weekendens kamp mod Liverpool og onsdagens opgør mod Olympiakos.

Forrige artikel

Moyes imponeret over hattrickhelten

Næste artikel

Evra: Vil møde hvem som helst

ANNONCE