I en kamp om magt, penge og indflydelse lurer storklubbernes plan om en europæisk superliga i horisonten

Rygterne om en europæisk superliga i fodbold har floreret længe. I en tid, hvor verden allerede har vænnet sig til, at fodbold er blevet overtaget af kommercielle kræfter, kan det blive det sidste søm i kisten for spillet med den runde bold, som vi engang kendte det.

Manchester United mod Real Madrid, F.C. Barcelona mod Bayern München, Liverpool mod Juventus eller Manchester City mod Paris Saint-Germain. Hvordan lyder det kampporgram i dine ører?

Det lyder velsagtens attraktivt og dufter af fodbold i international topklasse, men før du for alvor slikker dig om munden, er det vigtigt, at du læser videre.

Vi skal helt tilbage til 2006. Her begyndte de første rygter at florere om, at en ukendt gruppe af europæiske storklubber gik med planer om at skabe en privat liga for derved at bryde ud af den etablerede turneringsfodbold i Europa.

I november 2018 offentliggjorde Politiken et lækket dokument, sendt til den spanske hovedstadsklub, Real Madrid, der fortalte, at tankerne om en udbryderliga fortsat levede i bedste velgående.

Dokumentet, som stammer fra whistleblowerplatformen Football Leaks, viste, at der var enighed blandt de største klubber om en europæisk fodboldturnering under navnet European Super League. Denne turnering skulle finde sted hver sæson, startende i 2021/22.

Ifølge Politiken, der har fået indsigt i Football Leaks’ data, var planen, at 16 hold skulle deltage i ligaen. 11 af disse klubber skulle fremover være en grundlæggende del af turneringen, mens fem klubber ville blive defineret som ’begyndende gæster’.

De 11 klubber, som forventedes at blive et fast inventar, og dermed aldrig ville kunne miste sin plads i det nye turneringsregi, var Real Madrid, F.C. Barcelona, Bayern München, Manchester United, Chelsea, Arsenal, Manchester City, Liverpool, Juventus, A.C. Milan og Paris Saint-Germain.

De første gæster af turneringen hed angiveligt Atletico Madrid, Borussia Dortmund, Marseille, Inter og AS Roma.

Champions League

Planerne lever i bedste velgående

I dag, mere end to år efter de lækkede dokumenter, lever rygterne om en udbryderliga fortsat i bedste velgående. F.C. Barcelonas for nyligt afgåede præsident, Josep Maria Bartomeu, fortalte på et pressemøde i oktober 2020, at den catalanske storklub havde takket ja til at blive en del af en ny europæisk superliga:

”Jeg kan fortælle jer nogle ekstraordinære nyheder. I går accepterede vi et tilbud om at deltage i en fremtidig europæisk superliga, som kan garantere klubben økonomisk stabilitet,” fortalte Bartomeu ifølge AFP.

Ligesom hos Bartomeu og F.C. Barcelona skyldes drømmen om en europæisk superliga hos de resterende topklubber med al sandsynlighed, at der er mulighed for at tjene flere penge, end holdene gør i øjeblikket.

Rygterne går desuden på, at udbryderligaen ikke skal erstatte de nationale ligaer. Den skal derimod spilles i midtugen, som vi kender det fra Champions League og Europa League.

Der kan altså være tale om afslutningen på UEFA’s europæiske turneringsformater.

”Vores holdning har hele tiden været, at der skal være et økosystem, og skærer man det væk, får det store konsekvenser. Ikke kun for os, men også resten af fodbolden,” udtalte Daniel Rommedahl, Director of Football Operations and International Affairs i FCK, oven på Bartomeus kommentarer.

Selvom intet endnu er officielt, er en revolution af det europæiske turneringsformat bestemt realistisk. Det er set flere gange tidligere i fodboldhistorien.

I 1992 blev Premier League etableret, med pres fra de største klubber om at bryde ud af det engelske ligasystem, hvis ikke de blev lovet bedre økonomiske vilkår.

Det var også penge, der vægtede tungest, da UEFA’s eksekutivkomité i februar 1992 vedtog den første Champions League-turnering. Et turneringsformat, der sidenhen har ændret sig løbende, og altså nu kan risikere at stå foran en skillevej.

Josep Maria Bartomeu

Små tiltag til fordel for storklubberne

UEFA og FIFA foretager løbende ændringer ved de internationale turneringsformater. Mange af disse tiltag skal udadtil gøre den europæiske fodbold bredere, men faktisk kan det være med til at forstærke storklubbernes suverænitet.

Her kan blandt andet nævnes det nye turneringsformat for VM for klubhold, der går i luften fra sommeren 2021:

”FIFA vedtog i 2019 indførelsen af et nyt, forstørret klub-VM med deltagelse af 24 hold, heraf en tredjedel fra Europa, fra sommeren 2021. UEFA stemte imod, og de europæiske klubber brokkede sig højlydt over beslutningen. FIFA lokker imidlertid med 30 millioner euro til hver klub. Alene for at deltage,” skriver Asker Hedegaard Boye i bogen Spillets forvandling fra 2019.

Oveni i dette har UEFA lanceret et tredje europæisk turneringsformat ved navn Conference League. Denne turnering er for de klubber, der ikke er gode nok til at spille Champions League og Europa League. Planen er, at turneringen skal igangsættes i 2021/2022-sæsonen. Dette turneringsformat er dog endnu en mulighed for storklubberne til at øge sin magt i fodboldlandskabet:

”Den er til for at være et hold kæft-bolsje for de mindste og mellemstore fodboldligaer. Og jeg tror, at noget af modydelsen, noget af det som storklubberne vil forsøge nu, er at få snittet 2024-udgaven af Champions League endnu mere til. På den måde bliver Champions League endnu mere attraktiv for dem selv, og med færre små hold fra eksempelvis Danmark og bedre mulighed for at spille flere kommercielt attraktive kampe mod hinanden blandt storklubberne,” fortæller chefredaktør på Tipsbladet, Troels Bager Thøgersen, i en video på Tipsbladets hjemmeside.

De europæiske storklubber er altså allerede nu så småt, men sikkert, ved at øge sin magt og kyniske ambition om at tjene endnu flere penge.

FC Midtjylland

De små klubber kan blive ødelagt

Den slovenske UEFA-præsident, Aleksander Čeferin, udtalte tilbage i december 2020, at det længe har været Real Madrid-præsident, Florentino Pérez’, store drøm at skabe en liga, der skal være med til at give mere magt og styrke til de stærkeste klubber på kloden.

Hos UEFA blinker de røde alarmklokker, når snakken går på en europæisk superliga. Aleksander Čeferin har i samme forbindelse fortalt, at et sådant turneringsformat vil ødelægge de mindre klubber og gøre skellet mellem de store og små endnu større.

Og meget tyder på, at UEFA, men også FIFA, der i oktober 2020 faktisk blev nævnt som initiativtager bag den nye europæiske superliga, vil gøre sit for, at storklubbernes drøm om at revolutionere fodbolden forbliver en drøm.

Den 21. januar 2021 skrev FIFA sammen med de seks regionale fodboldforbund (AFC, CAF, CONCACAF, CONMEBOL, OFC og UEFA) i en officiel pressemeddelelse, at alle spillere, som deltager i en udbryderliga, vil blive bandlyst fra den resterende fodboldverden.

”Forbundene anerkender FIFA klub-VM i det nuværende og nye format som den eneste verdensomspændende klubturnering, mens FIFA anerkender klubturneringerne organiseret af forbundene som de eneste kontinentale klubturneringer,” lyder det blandt andet i pressemeddelelsen.

Ovenstående kan klinge hult, når FIFA selv investerer i et udvidet VM, som giver storklubberne flere penge og øget kommercialisering, mens UEFA med Conference League også lægger op til, at Champions League skal udvikle sig til en klub for de eksklusive.

Lodtrækning i Champions League

Hvad siger fansene?

Uden fans er der ingen til at betale for kagen. Fansene er med til at sikre, at klubberne kan modtage abnorme tv-summer, og det kræver interesse i produktet, før sponsorere er villige til at skyde milliarder i klubbernes lommer.

Derfor er det også interessant at se på, hvad de respektive fans siger til, hvis deres elskede klub bliver en del af en europæisk superliga. Vil det være attraktivt at bytte kampe mod danske F.C. Midtjylland, ungarske Ferencváros eller belgiske Club Brügge ud med kampe udelukkende mod verdenseliten?

I OldTrafford.dk’s egen andedam er svaret et rungende nej. Blandt 127 stemmer på det sociale medie Twitter, skriver 89,8 procent af brugerne, at de ikke vil finde en turnering udelukkende for europæiske storhold attraktiv. Kun 4,7 procent stemmer ja, mens 5,5 procent siger, at de er i tvivl om deres holdning.

Et facit, der giver anledning til et lettelsens suk, men på samme tid også kan blive svært at realisere i praksis; vil majoriteten af verdens fodboldfans virkelig zappe over på et Champions League- eller Europa League-opgør, hvis Manchester United og Real Madrid på samme tid spiller topopgør i European Super League?

Om en europæisk superliga nogensinde bliver en realitet, må fortsat stå hen i det uvisse. Alberto Colombo, generalsekretær i European Leagues, der repræsenterer 32 ligaturneringer og 900 klubber, mener ikke, at der er grund til at frygte storklubbernes drøm om en intern liga.

Alberto Colombo fortalte i starten af januar 2021, at han derimod anser det som et forsøg på at lægge pres på UEFA. Som så mange gange tidligere er det nemlig snart blevet tid til at forhandle formatet på de europæiske klubturneringer på plads – denne gang for 2024 og frem.

Derfor ser storklubberne endnu engang sit snit til at få mere indflydelse og øge sine indtægter.

Således bør vi fodboldelskere, du som jeg, være bevidste om, at bag det snorlige græstæppe, de flotte mål og flamboyante verdensstjerner, lurer en konstant kamp om at tjene flest mulige penge og tilstræbe sig mest mulig suverænitet. Alt sammen med fare for at være på bekostning af den resterende del af fodboldlandskabet.

 

Litteratur:
https://www.bold.dk/fodbold/nyheder/fifa-og-uefa-afviser-europaeisk-supe…
https://politiken.dk/sport/fodbold/art6811739/Lækket-dokument-vækker-storklubbers-trussel
https://www.tipsbladet.dk/nyhed/superliga/barcelona-har-sagt-ja-til-plad…
https://www.tipsbladet.dk/nyhed/generelle/fck-boss-om-europaeisk-superli…
https://www.tipsbladet.dk/nyhed/generelle/europaeisk-superliga-det-er-ik…
https://www.tv3sport.dk/sport/fodbold/nyheder/laekkede-dokumenter-aflosr…
https://www.skysports.com/football/news/11095/12109174/european-premier-…
https://sport.tv2.dk/fodbold/2020-12-28-florentino-perez-vil-oedelaegge-…
Spillets forvandling (2019) af Asker Hedegaard Boye

Forrige artikel

Troværdige journalister melder Lingard-lejeaftale på plads

Næste artikel

Diallo trækker i kamptrøjen lørdag

ANNONCE