Taktisk oplæg: Sådan tager vi pokalen

Lørdag venter braget i FA Cup-finalen på Wembley, hvor Antonio Conte og Chelsea står på den modsatte banehalvdel. Men hvordan griber vi så kampen an, hvis vi for anden gang indenfor tre år vil kunne løfte pokalen over hovedet? Vi ser her nærmere på de taktiske detaljer i kampen.

Generelt har United haft det svært mod Chelsea i en længere periode, specielt når kampene foregår i London. Blot to af de seneste 15 indbyrdes kampe er endt med sejr til United. Heldigvis er det to af de sidste tre kampe, så måske vender lykken nu.

Sidst United vandt i London mod Chelsea var 28.oktober 2012, hvor van Persie, Chicharito og et selvmål af Luiz sikrede United sejren på 2-3.

Possession & afslutninger

Chelsea har i denne sæson haft bolden 54,4% af tiden, mens United er lige efter med 53,9%. Så i princippet er det to hold, som minder ret meget om hinanden på denne del af spillet. Begge hold vil gerne have bolden, og forsøge at holde på den så længe som muligt.

Men hvordan udnytter holdene så denne boldbesiddelse? Chelsea kommer til noget flere afslutninger end United, hvilket måske ikke overrasker United-fansene, der ofte kritiserer Mourinho for at spille for kedeligt.

I gennemsnit har United haft 13,5 afslutninger per kamp i denne sæson, mens Chelsea er oppe på 15,9 i snit per kamp. Samtidig ser vi oftest flere driblinger per kamp hos de offensive Chelsea-spillerne end hos United, hvilket igen nok ikke er den store overraskelse for United-fansene.

Vi kan nok forvente en kamp med masser af nerve og intensitet i starten af opgøret, hvor ingen af mandskaberne vil satse for meget. Der vil blive gået til den i nærkampene, da der traditionelt set altid begås mange frispark i kampene mellem Chelsea og United.

Opstillinger

Conte har i sin tid som manager for Chelsea primært spillet 3-5-2, hvilket han nok også gør lørdag på Wembley. Dette kan give nogle klare fordele for Chelsea på midtbanen, hvor de kan komme i overtal, ligesom de kan pakke sig mere i tilfælde af United-dominans.

Jose Mourinho har tidligere ændret formation, og testede fornylig netop denne 3-5-2 opstilling igen. Så det er formentlig noget han har med i tankerne omkring kampen lørdag. Et bud er dog, at Mourinho ikke ændrer til tre i bagkæden, men i stedet ofrer en af de mere kreative offensive spillere til fordel for en ekstra på midtbanen.

United skal være opmærksomme på de to hovedaktører bag stort set alt offensivt hos Chelsea, nemlig Willian og Hazard. Men de blå fra London er også stærke på standardsituationer, hvor flere er stærke i luftduellerne.

Hvad Mourinho gør, er ikke til at spå om. Men mon ikke vi ser en kompakt midtbane med Matic, Pogba og Herrera, som skal lukke ned for Chelseas ditto med Kante og co. Og så vil vi nok se en kæmpe arbejdsindsats fra Alexis og Lingards side, for de kommer til at arbejde benhårdt begge veje, hvis United skal lukke ned for Chelseas angrebsivrige wing-backs, og samtidig selv være med til at skabe noget den anden vej.

Nøgleduellerne

Hvis vi ser på hvor på banen vi har tre helt afgørende dueller, som absolut skal vindes hvis United vil løfte pokalen lørdag aften.

Lukaku vs Christensen/Cahill. Forhåbentlig er store stærke Lukaku klar igen, og kan komme ind og afgøre det hele til Uniteds fordel. Belgierens enorme fysiske styrke kan hverken Andreas Christensen eller Gary Cahill holde nede, og Lukaku vil være vigtig i omstillingerne samt på standardsituationer.

Young vs Willian. Kan Ashley Young fortsætte den flotte sæson han har haft, og pakke en af Premier Leagues bedste kantspillere ned? Det er i hvert fald afgørende for Uniteds chancer lørdag, at Young har en god dag defensivt, hvor Willian ikke må få lov at køre rundt med den aldrende back. Kan Young samtidig bygge på offensivt, og selv presse Willian retur, er der gode muligheder for åbninger i Chelseas højre side.

Pogba vs Hazard. Ganske vist vil det ikke være Pogba, som kommer til at markere Hazard, det er nok nærmere en speciel opgave designet til Herrera. Med dette match mener vi dog, at det er helt afgørende for kampens udfald, hvem af de to stjerner som kommer til at gribe taktstokken og dominere offensivt for deres hold denne aften. Det er kampe som disse, der kræver lidt ekstra fra de store profiler.

United har gjort det før

14.maj 1994 mødtes United og Chelsea også i FA Cup-finalen. Her blev det til en knusende sikker sejr på 4-0 til Sir Alex Fergusons mandskab. To scoringer på straffe af Cantona samt mål af Hughes og McClair sikrede United titlen dengang.

Lad os håbe på en gentagelse på lørdag, så vi kan slutte sæsonen af med at løfte pokalen op mod himlen.

Forrige artikel

Podcast-optakt: We're going to Wembley

Næste artikel

Martial vraget til VM

ANNONCE