Nicklas fra Ishøj har samlet 250 United-figurer

OldTrafford.dk fylder 20 år. Vi vil i den forbindelse markere jubilæet med blandt andet en miniserie om fans, der er dedikerede ud over det sædvanlige. I denne artikel vil du møde Nicklas Sutherland, der over de seneste år har samlet flere hundrede fodboldfigurer, hvoraf størstedelen af dem er United-figurer.

Nicklas Sutherland har været Manchester United-fan, siden han kan huske. Noget af det, der står klarest for ham var, da Eric Cantona stoppede sin professionelle f0dboldkarriere i 1997. Det fik Nicklas til at spille med sort sørgebind, da han spillede fodbold med kammeraterne.

Kærligheden til de røde djævle afspejles ikke kun hans i tøjskab, hvor der gemmer sig flere United-trøjer.

Nicklas’ kærlighed for klubben ses også i et vitrineskab og to skuffer i soveværelset. Her har han en stolt samling af omkring 350 fodboldfigurer, hvoraf cirka 250 af dem er United-figurer.

– Jeg kan godt lide figurer og har altid haft nogle, fra da jeg var barn, siger Nicklas Sutherland, der arbejder som International Key Account Manager hos virksomheden Fire Eater.

Den snart 34-årige United-fan samlede sine første fodboldfigurer i begyndelsen af årtusindet. Men da corona ramte vores samfund for nogle år siden og meget pludselig stod stille, fik Nicklas mere tid i sin dagligdag. Det udnyttede han ved at kaste sin interesse over fodboldfigurer, og så tog det fart for samlingen.

Han fandt frem til, at producenten bag de ikoniske Prostars- og Microstars-figurer, Corinthian, havde stoppet produktionen og var lukket ned. Ifølge sportsmediet FourFourTwo lukkede producenten i 2008 på grund af dårlig økonomi som følge af manglende efterspørgsel.

KREJLERGENET BANEDE VEJEN TIL NYE FÆLLESSKABER

Men det slog ikke Nicklas ud. Han begyndte at afsøge internettet og fandt frem til flere fællesskaber på sociale medier, hvor mange andre delte interesse med ham. Gennem nogle af disse fællesskaber kunne han afsøge markedet for de figurer, han ønskede sig.

– Jeg finder meget glæde i at finde den rette figur til en god pris. Jeg køber ikke bare en figur til enhver pris. Der vil jeg hellere bruge lidt tid på at finde en god handel, siger han.

United-fanen fra Ishøj beskriver sig selv som en krejler, når han handler fodboldfigurer. Men på trods af det, har der dog været en gang, hvor han følte sig nødsaget til at punge ud.

Han havde udset sig en pakke med helte fra Uniteds Europa Cup-triumf fra 1968, der var produceret i 2004 og derfor meget sjælden. Den måtte han have. Så han sendte 700 kroner afsted til en sælger i Japan, som sendte pakken med original emballage mod Danmark.

– Det var tidligt under corona, hvor man ikke vidste så meget om virussen. Så da jeg fik pakken, lod jeg den stå i 14 dage, inden jeg åbnede den. Det var virkelig svært at gå og kigge på den så længe uden at åbne den, siger Nicklas Sutherland og griner.

Selvom Nicklas ofte gør sine handler med folk i udlandet, så mener han selv, at den muligvis bedste handel, han har gjort sig, er sket ved sjovt tilfælde i Danmark.

– En familie i Smørum havde på DBA smidt et billede op af en Bilka-pose, hvori der lå en masse fodboldfigurer. I posen på billedet kunne jeg spotte Edwin van der Sar i sin grønne målmandstrøje, fortæller Nicklas, der på det tidspunkt havde udset sig et spillersæt bestående af flere profiler fra Uniteds Champions League-sejr i 2008.

– Jeg skyndte mig at skrive til sælgeren, at jeg ville købe og hente samme dag, fortæller han.

Da det også var under coronapandemien, skulle Nicklas hente posen ude i haven hos familien, som ville undgå et fysisk møde med ham.

– Jeg hentede posen og strøg straks hjem, hvor jeg i spænding satte mig ned og hev én figur op fra posen af gangen. Da jeg så fiskede Sir Alex Ferguson op, vidste jeg, at den var hjemme. Der var omkring 70 figurer i posen. De fleste af dem var ikke så vigtige for mig. Men jeg gjorde en fed handel, fordi jeg fik alle figurerne i sættet fra 2008, siger Nicklas Sutherland.

Hvilke af dine figurer er du mest glad for eller har størst betydning for dig?

– Det er helt klart de to, jeg har af Eric Cantona og Peter Schmeichel, som var to af de første, jeg fik som barn, fortæller han.

Han er også særlig stolt over 12 figurer, som han brugte fire måneder på at finde.

Det var en Pepsi-serie fra Corinthian, der ifølge Nicklas Sutherland kun blev udgivet på det thailandske marked.

– Den synes jeg var speciel og ville have fat i. En indonesisk samlerven hjalp mig, ved at han fandt en butik i Thailand, der havde alle 12 figurer indpakket, fortæller den danske samler, der udover United-figurer også har figurer af Lionel Messi, Diego Maradona og brasilianske Ronaldo i sin samling.

Trods sin store samling er Nicklas ikke færdig med at samle.

– Jeg er ved at nå et sted, hvor de figurer, jeg mangler, er dem der koster mest, siger han.

Selvom Nicklas via sin samlerhobby har fået en masse nye bekendtskaber i udlandet gennem internetfællesskaber, så savner han flere danske samlere i fællesskabet. Han håber derfor på, at andre danskere også vil kaste interessen over fodboldfigurer.

2 kommentarer
  1. Fremragende artikel serie. Har altid fundet det interessant at læse om, hvordan andre ligesindede dyrker United på hver deres særegne måde. Har selv være fascineret af fankultur, siden jeg i det hedengangne Shoot Magazine så billeder af United fans til FA Cup finalen 1977 (ja, jeg er nok den ældste bruger her på siden 😉). Siden da har jeg samlet alskens slags United relateret memorabilia, og samlingen har længe rundet over 200 replica/retro trøjer, 100+ bøger, 100+ videoer samt masser af VHS bånd, tørklæder, pins m.m.

Kommentarer er lukket

Forrige artikel

Martinez tilbage på træningsbanen

Næste artikel

Blog: De Gea-situationen siger alt om United-ledelsens inkompetence og uværdighed

ANNONCE