21. december: Miraklet i Paris

Det spidser til i vores julekalender over de fedeste United-kampe siden 2003, og denne kamp er den af de nyere, nemlig Champions League-ottendedelsfinalekampen mod Paris Saint-Germain, der har fået tilnavnet “Miraklet i Paris”.

“Bjerge er til for at blive bestiget”.

Sådan sagde dengang midlertidige United-manager Ole Gunnar Solskjær forud for returkampen i Paris, man skulle spille, efter at have tabt 0-2 i første kamp hjemme på Old Trafford. Avanchement så mere end svært ud, og et vaskeægte mirakel syntes at skulle til, hvis de undertippede røde djævle skulle videre i turneringen.

Rent skades- og karantænemæssigt kom kampen også på et dårligt tidspunkt for Manchester United. Ni spillere var på skadeslisten, og holdets dengang bedste spiller Paul Pogba var i karantæne efter at have fået rødt kort i den første kamp, så Uniteds norske manager måtte finde spillere frem fra den yderste del af spillertruppen.

Det betød blandt andet, at ungdomsspillere som Tahith Chong og en dengang blot 17-årig Mason Greenwood måtte rejse med til Paris, om ikke andet for at få en oplevelse på cv’et, mens jeg personligt var småirriteret over, at deres deltagelse betød, at de ikke kunne være med i Youth League-kampen mod FC Midtjylland et par dage senere.

Kampen startede planmæssigt for Manchester United. Romelu Lukaku opsnappede en forkølet tilbagelægning fra Thilo Kehrer, rundede PSG-keeper og italiensk legendemålmand, Gianluigi Buffon, og sendte bolden ind til 1-0 til gæsterne efter blot to minutters spil. United-fans kunne så småt begyndt at håbe og smage sensationen.

Chokstarten blev dog hurtigt besvaret. Ti minutter senere smed PSGs stjernefrø Kylian Mbappé et fladt indlæg på tværs af United-feltet, som Juan Bernat kunne sende i et tomt mål til 1-1. Okay, så blev håbet markant mindre. “PSG har fået styr på kampen,” kan jeg huske, at jeg tænkte.

Men det tænkte Manchester United ikke. Efter en halv time forsøgte Marcus Rashford sig på opportunistisk vis udefra med et drilsk langskud, som Buffon ikke kunne holde, og returen faldt lige ned i fødderne på Romelu Lukaku, som kunne score sit andet mål i kampen.

Efter en lille times spil lignede det, at Angel di Maria fik sin hævn over Manchester United, da han med et flot lob fik paseret David de Gea og definitivt lukket kampen, men VAR greb ind og annullerede scoringen. United skulle stadig kun bruge et mål for at avanchere sig.

Men det var svært. Med manglende kreative kræfter på midtbanen og et PSG-hold, der dominerede kampen, var der ikke meget spilovertag til de røde fra Manchester. Fighten var god, men det var som om, at man manglede den sidste omgang magi.

Sidst i anden halvleg var Chong, Greenwood og Dalot sat ind som desperate vitaminindsprøjtninger på United-holdet. “Gå ud, og gør en forskel,” har Solskjær siden udtalt, at han sagde til indskifterne. Der skulle bare ske noget.

Og specielt Diogo Dalot havde lyttet efter. I kampens 11. time forsøgte den portugisiske back, som faktisk var sat ind som kantspiller, et langskud fra cirka 25 meter. Skuddet var forkølet og havde aldrig retning mod mål, og blev blokeret ud til hjørnespark. En United-mand skyndte sig ud til hjørneflaget, og de hovedstødsstærke forsvarsspillere sprintede op imod PSG-feltet. Man skulle jo skynde sig.

Men hjørnesparket måtte ikke tages endnu. VAR skulle gennemtjekkes. Personligt gik der længere, end jeg nok egentlig vil indrømme, før jeg opfangede, hvorfor spillet skulle stoppes. Dalots skud blev afrettet af Presnel Kimpembes arm i straffesparksfeltet. Og for hver langsom gengivelse blev det klart, at der var tale om en forseelse – og rigtigt nok, et par minutter senere dømte dommer Damir Skomina straffespark.

Romelu Lukaku havde muligheden for at fuldende sit hattrick, men Marcus Rashford har sidenhen afsløret, at belgieren gav bolden til ham. “Det her er dit øjeblik,” sagde Lukaku angiveligt på uselvisk vis til United-talismanen. Historien var som skrevet i stjernerne. En ung Manchester-født angriber skulle selvfølgelig være ham, der afgjorde det.

Men han stod overfor Gianluigi Buffon. En mand, der har spillet professionel fodbold ligeså længe, som Rashford har levet, og må kende til alle tricks i bogen, hvor imod Rashford selv på det tidspunkt aldrig havde taget et straffespark i sin karriere.

Rashford tog tilløb. Han kiggede hurtigt op, derefter ned på bolden, og hamrede bolden op imod venstre hjørne. Herfra var det bare op til de højere magter, om det var nok. Og det var det. Selvom Buffon havde gættet rigtigt, var bolden placeret yderligt nok i venstre målhjørne til, at 3-1-scoringen var en realitet. 

Udebaneafsnittet gik amok sammen med spillerne, og jubelen ville ingen ende tage. Personligt gik jeg meget mere irrationelt amok, end jeg nogensinde tror jeg har gjort til en United-kamp. Ingen kunne fatte det. Manchester United var på vej videre i Champions League på den fedest tænkede måde.

Selvom PSG lagde et hårdt pres på Manchester United i de sidste minutter, var det ikke nok. Ole’s tricky Reds havde lavet sensationen og sendt olieklubben fra Paris ud af turneringen for mesterhold.

På det tidspunkt var Ole Gunnar Solskjær kun på en midlertidig kontrakt, men den kamp skulle vise sig at give det sidste skub i ryggen på nordmanden. Alle fra Romelu Lukaku og Rio Ferdinand gav offentligt sin støtte til manageren, og ikke meget senere fik Solskjær sin permanente kontrakt.

Og kampen var noget helt specielt. Ikke på grund af det smukke spil på banen – eller mangel på samme. Måske endda tværtimod. For mig er det smukt, at et så decimeret, ungt og overmatchet Manchester United-hold, fik forsvaret en sejr hjem, og med præcis den rigtige portion held fik man skovlen under Paris Saint-Germain og gik sensationelt videre.

“That’s up there with Turin,” sagde John O’Shea bagefter om kampen. Da jeg var et år gammel, da den semifinalekamp i Champions League blev spillet, er det ikke en kamp, jeg har set, men jeg ved, at det er et af de fedeste og største United-comebacks i klubbens historie. Og det er Miraklet i Paris bestemt også.

Kampens resultat:
Paris Saint Germain 1-3 Manchester United

Målscorere:
0-1: Romelu Lukaku, 2′
1-1: Juan Bernat, 12′
1-2: Romelu Lukaku, 30′
1-3: Marcus Rashford (straffe), 90+4′

Højdepunkter fra kampen:

Køb den nye Manchester United trøje her via Unisport.dk så støtter du OldTrafford.dk.

 
Forrige artikel

Keane tror på United som titeludfordrer

Næste artikel

Ecuadoriansk journalist: United i dialog med midtbanetalent

ANNONCE