Blog: Storebror eller lillebror i Manchester?

På OldTrafford.dk har vi fået en gæsteskribent ind som en del af holdet, der vil forsøge at gøre jer brugere klogere på historien og kulturen i og omkring Manchester United.

Forfatteren Hans Henrik Appel tager i denne blog udgangspunkt i historien bag Manchester United og Manchester City og de klubber og fælleskaber, der dannede grobund for de kæmpestore klubber, som vi kender i dag. Det er en fornem optakt til morgendagens derby mellem de to klubber.

Mærk suset på Old Trafford: Se de bedste rejsetilbud her

Bloggen er skrevet af Hans Henrik Appel.

Ingen af os er i tvivl. Manchester United er storebror, og Manchester City er lillebror. United har flest trofæer, United har flest tilhængere, og United er ældst. Men ikke alle er helt enige med os. Sidste år udgav historikeren Gary James bogen ”The Emergence of Footballing Cultures. Manchester 1840-1919”. Heri betegner han den klassiske opfattelse af, at Manchester United (eller mere præcist Newton Heath Lancashire and Yorkshire Railway Cricket and Football Club, som blev til Manchester United i 1902) er fra 1878, som fejlagtig. Han når i stedet frem til, at Manchester Citys forgænger St. Marks (der siden blev til både AFC Gorton og Ardwick inden ændringen til Manchester City i 1894) er en uge ældre, nemlig fra 13. november 1880!

Det skal straks siges, at Gary James i praksis er Manchester Citys klubhistoriker og derfor har en klar interesse i på denne måde at gøre City til storebror. Men han har altså også en ph.d.-grad i historie, så er der hold i hans argumenter?

Manchester United definerer sig som stiftet i 1878. Denne datering hviler på to kilder. Fra Newton Heaths fixture-list 1882, hvor der står ”Established 1878”, samt en brochure fra klubbens fundraising bazar 1901, hvor klubbens oprettelse angives til 1878. Men ifølge James kan Newton Heath kun føre sin eksistens tilbage til 1878 som værende en cricket-klub – og hvis cricket tæller med, så blev der faktisk spillet cricket ved St. Marks kirke tilbage i 1875 eller måske endnu tidligere.

Grundlaget for at James anfægter, at Newton Heath som fodboldklub går tilbage til 1878, er et avis-interview fra 1922 med den tidligere Newton Heath angriber Herbert Dale, der som jernbanearbejder var med fra klubbens start. I interviewet fortæller Dale, at klubben startede som cricket klub, men på et tidspunkt købte Sam Black fra klubben en fodbold i Market Street, og så tog man også denne sport op. Der er da også andre fortællinger, der har udpeget Sam Black som initiativtageren til fodbold i Newton Heath, men det er blevet betvivlet, fordi Black i 1878 kun var 15 år gammel. James peger på, at der er eksempler fra andre klubber (bl.a. St. Marks) på, at 17-årige har været blandt initiativ-tagerne. Så hvis identifikationen af Sam Black som fodboldklubbens stifter er rigtig, passer 1880 bedre end 1878.

Denne argumentation er i sig selv ret spinkel. For det første er et avisinterview mere end 40 år efter begivenhederne en ikke specielt god kilde, samtidig med at dette interviews angivelser er meget upræcise. For det andet er argumentet om, at når initiativtagerne i nogle andre klubber menes at være 17 år gamle, så kan man ud fra Blacks alder indkredse det første fodbold-spil i Newton Heath, også ret svagt. F.eks. var spillerne i det første St. Marks hold mellem 15 og 20 år gamle. Dvs. at der også var 15-årige med.

Men hvordan kommer James så til, at City er præcis en uge ældre end United? Han har ved at gennemgå lokalaviser fundet den første omtale af fodboldkampe med henholdsvis Newton Heath og St. Marks. Og hvor St. Marks spillede en kamp mod Macclesfield Baptistkirkes fodboldhold d. 13. november 1880, spillede Newton Heath sin første presseomtalte kamp mod Bolton Wanderers d. 20. november 1880.

Ganske vist indrømmer James, at Newton Heath ifølge de tidlige beretninger indledningsvis spillede interne fodboldkampe i jernbaneselskabets regi mellem de forskellige afdelinger. Men han mener, at det er den første verificerbare kamp mod en anden fodboldklub, der må tælle som ”fødselstidspunkt”. Man kan så diskutere, om kampen mellem St. Marks (der var organiseret af den lokale kirke for at holde unge mænd fra druk og lediggang) og Macclesfields Baptistkirkes fodboldhold er en kamp mellem rigtige fodboldklubber eller en intern kamp i de kristne foreninger på samme måde som det store jernbaneselskabs afdelinger spillede mod hinanden.

 

Det vi kan sige med sikkerhed om klubbernes oprindelse er, at City hører til den store gruppe af klubber, der udsprang af kirkens kamp mod druk og lediggang. Det bliver betegnet som ”muscular christianity”. United hører til dem, der udsprang af arbejdsgiveres forsøg på at give deres arbejdere sunde fritidsinteresser, samtidig med at de fik en korps- eller klubånd. På sin vis den samme opfattelse af ”en sund sjæl i et sundt legeme” bare fra to forskellige vinkler.

Hvem er så den ældste klub? Der er stærke argumenter for, at Newton Heath fra 1878 identificerede sig som en klub. I første omgang samlet omkring cricket, men det var en fællesskabsfølelse, der i 1882 gjorde det naturligt at skrive på fodbold fixture-listen, at stiftelsesåret var 1878. Fodboldklubben var ikke noget nyt, der kom til. Denne glidning fra cricket til fodbold var meget udbredt. Preston North End – der var banebrydende i forhold til indførelsen af professionel fodbold i 1884-5 – var også først og fremmest en cricketklub, indtil man i 1882-3 bemærkede, at man kunne samle mange flere tilskuere til fodboldkampe. Da cricketsæsonen i sommeren 1883 skulle i gang, beklagede spillerne (der både spillede fodbold og cricket) sig over, at de mange fodboldkampe på Deepdale stadion havde gjort banen så elendig, at cricket var næsten umulig. Men i stedet for at droppe fodbolden valgte klubben at finde en anden bane til cricketkampene – og satse benhårdt på at tiltrække de bedste fodboldspillere ved at betale dem. Opdelingen i fodbold og cricket begyndte at tage form. Der er derfor ikke noget usædvanligt i, at fodbold var lillebror til cricket i Newton Heath i de første år efter 1878. Både i Preston North End og Newton Heath flyttede fokus sig efterhånden fra cricket til fodbold blandt de samme medlemmer – i Preston et par år tidligere end i Newton Heath.

Der blev formentlig spillet cricket ved St. Marks kirke tidligere end ved jernbanekompagniet. Man kan så diskutere, om det har ført til en lige så stærk klubånd som i Newton Heath og Preston North End. I takt med at spillerne fandt nye baner at spille på, ændrede klubben navn fra St. Marks til Gorton og siden Ardwick, inden man ved Ardwicks opløsning stiftede den ny klub Manchester City i 1894. Newton Heath skiftede også bane, men uden at skifte navn. Det kunne tolkes som en stærkere klubfølelse – men faktisk prøvede man også i 1894 (da man nu spillede ligakampe mod andre byhold som f.eks. Sunderland) at ændre navn til Manchester F.C., uden at få tilladelse.

Mit svar på spørgsmålet vil være, at diskussionerne om, hvem der er ældst, måske ikke er så relevante. Som United-tilhænger kan vi føre klubbens identitet tilbage til 1878, hvor der blev skabt et fællesskab og en holdånd blev jernbanearbejderne i Manchester. De spillede ligesom i andre klubber i første omgang cricket, men det var det samme klubfællesskab, der i 1901 kæmpede for at overleve og i 1902 blev til Manchester United. Hvis man som City-tilhænger føler en klubidentitet med cricketspillerne ved St. Marks kirke i 1875, så det er da helt fint. Det er i hvert fald mere relevant end at bruge de første avisomtaler af venskabskampe som ’fødselsattester’.

Køb den nye Manchester United trøje her via Unisport.dk så støtter du OldTrafford.dk.

 
Forrige artikel

Optakt: Ligaens to førende hold mødes i Manchester-derby

Næste artikel

Startopstillinger: Martial og Daniel James med fra start

ANNONCE