Europa League: Hvem er FC Astana?

Manchester United deltager som bekendt i dette års Europa League. Turneringen starter torsdag den 19. september, og som en optakt til dette vil vi her på OldTrafford.dk i løbet af det næste stykke tid komme med en rapport af hver af de tre klubber, Ole Gunnar Solskjær og co. kan se frem til at møde. United er havnet i gruppe L, hvor FC Astana, AZ Alkmaar og FK Partizan venter.

Manchester United åbner om lidt over en uge deres Europa League-turnering denne sæson, når FC Astana gæster ”Drømmenes Teater”. Astana er en del af Kasakhstans bedste række, hvor de over en længere periode har været den dominerende faktor til trods for, at klubben først blev grundlagt i 2009. Astana er dog heller ikke et hold, der bør undervurderes, idet klubben lå nummer 50 på UEFA’s koefficientliste over Europas bedste fodboldklubber tilbage i 2018. I denne artikel kan du finde mere information på storholdet, der gennem nytænkning og en rig ejer, har formået at revolutionere fodbold i Kasakhstan.

FC Astana

Profiler:

Astana er af en noget ubekendt størrelse, hvorfor holdets profiler heller ikke vækker en bekendt klang i mange United-fans’ hoveder. Holdet, der har vundet den hjemlige liga fem år i streg, har dog en række profiler, som ”De Røde Djævle” bør være opmærksomme på.

Nenad Eric:
På målmandsposten i Astana finder vi den aldrende keeper, Nenad Eric, som fyldte 37 år tilbage i maj måned. Eric har været en del af Astana siden 2011, hvorfor han har taget del i samtlige af klubbens mesterskaber i den hjemlige liga. Eric har sine styrker i luften, hvor han med sine 1,97 meter er en dominerende skikkelse på hjørnespark og indlæg. Målmanden har også repræsenteret Kasakhstan på landsholdsplan, hvor han fik debut tilbage i 2015. Og nå ja, så er han anfører for Astana og manden med flest officielle kampe i klubben. En sand kultfigur i Kasakhstans største fodboldklub.

Marin Tomasov:
Længere fremme på banen for Astana løber kroaten, Marin Tomasov, rundt. Han er i øjeblikket noteret for 11 mål og 12 assist i den hjemlige liga – flest af alle spillere på holdet. Tomasov spiller typisk på en af kanterne, hvor han skal sætte sine medspillere op eller selv sparke bolden i nettet. Tomasovs styrker ligger i hans fart og teknik, hvilket blandt andet har ført ham til den bedste kroatiske- samt den næstbedste tyske række i løbet af sin karriere. Derudover har Tomasov også repræsenteret det kroatiske U21-landshold á flere omgange og desuden spillet én kamp for det kroatiske A-landshold i 2013. 

Marin Tomasov

Runar Sigurjonsson:
Der findes også skandinavisk islæt hos mestrene fra Kasakhstan. Den islandske kantspiller, Runar Sigurjonsson, som senest spillede 13 minutter for det islandske landshold i landsholdspausen, er i gang med sin første sæson i Astana. Sigurjonsson kommer fra et ophold i schweiziske FC Grasshoppers, hvor han har haft fine tal, når det kommer til antal scorede mål. Islændingen har haft stor andel i, at Astana er en del af dette års Europa League, idet han er manden bag fire af holdets scoringer i kvalifikationen.

Manager:

Roman Hryhorchuk er navnet på manden, som skal forsøge at føre Astana til succes mod United, AZ Alkmaar og Partizan i Europa Leagues gruppe L. Ukraineren, der er tidligere professionel fodboldspiller, har arbejdet som cheftræner siden 2000, hvor han overtog jobbet i den lettiske klub, Dinaburg. Hryhorchuk skrev kontrakt med Astana tilbage i 2018, hvor han førte klubben til mesterskabet i sin første sæson. Astana er desuden ejet af regeringen, og præsidenten i landet er også præsident i klubben. Af den grund har Astana adgang til en stor mængde af ressourcer, hvilket dog ikke har påvirket klubbens mentalitet. I Astana får Hryhorchuk nemlig tid til at indføre sine idéer, og klubben vil hellere vokse stille og roligt, fremfor at købe dyre stjernespillere ind til samtlige positioner. Der hviler dog alligevel et pres på Hryhorchuk, idet alt andet end et nationalt mesterskab vil blive betragtet som en fiasko.

Spillestil:

Astana stiller typisk op i en traditionel 4-4-2. Her forsøger klubben, især i europæisk sammenhæng, at stå kompakt og lade de offensive idéer være til de to kantspillere samt de to angribere. Det er især på hjemmebane, at klubben forsøger at hente sine point, hvor tilskuerne agerer 12.mand på holdets stadion og landets nationalarena, Astana Arena, der kan rumme 30.244 gæster. Astana er eksempelvis det bedste hjemmehold i den hjemlige liga men blot det femtebedste udehold. Derudover var det også hjemmebanen, der gjorde, at klubben kom med i dette års Europa League, idet en 3-0-hjemmesejr over Bate Borisov var nok til, at man ikke røg ud ved at tabe returopgøret 2-0 i Hviderusland. Der venter en svær udekamp, når United skal en tur til Kasakhstan den 28. november.

Nuværende form:

I øjeblikket kæmper den førnævnte 54-årige ukrainske manager, Roman Hryhorchuk, med at føre Astana til succes i den hjemlige liga, hvor klubben i øjeblikket er placeret på en beskeden tredjeplads. De har dog to kampe i hånden, hvor seks point vil føre dem op, hvor de selv mener de hører til; På førstepladsen. Astana har en stor fordel, når det kommer til europæisk fodbold, idet den hjemlige liga har været længe undervejs, hvorfor klubben ikke skal kæmpe med at få holdets spillere i form. Det er især i kvalifikationen op til europæisk fodbold, at der i dette henseende ofte er blevet påpeget, at klubben har en stor fordel i forhold til dens modstandere.

FC Astana

Europæiske resultater:

Astana er lidt af en frontfigur, når det kommer til fodbold i Kasakhstan. Først og fremmest var klubben den første til nogensinde at deltage i Champions League, hvor holdet i 2015/2016-sæsonen nåede frem til gruppespillet. Faktisk er klubben en fast bestanddel af de europæiske turneringer, hvor klubben kan se frem til at deltage i Europa League for fjerde sæson i streg. Højdepunktet for klubben, og det største resultat for et hold fra Kasakhstan i europæisk fodbold nogensinde, kom tilbage i 2017/2018, hvor Astana formåede at gå videre fra sin Europa League-gruppe. Efterfølgende var portugisiske Sporting Lissabon dog en for stor mundfuld i sekstendelsfinalen.

Se alle rejsetilbud til den nye sæson her
Priser fra kun 2.445,- inkl. fly, kamp og hotel.

Forrige artikel

Dalot besøger "mirakeldoktor" i Kina

Næste artikel

OT.dk anbefaler: Når Roy Keane folder sig ud

ANNONCE