Inden Premier League sæsonen 21/22 begyndte var der titelkandidatur og Champions League-drømme på de fleste Manchester United-fans’ læber. Sancho-sagaen sluttede endelig, Raphael Varane præsenteredes foran et fyldt Old Trafford på åbningsdagen og Ronaldo valgte rødt over blåt. Alt sammen fryd og gammen.
Men forventningerne skulle skydes helt til jorden som sæsonen skred frem. Og nu, hvor sæsonen er ovre, kan Manchester United se tilbage på en sæson, der blandt andet bød på CL-exit i ottendedelsfinalen, pinlige nederlag til blandt andre Liverpool og Brighton og rekordlav pointhøst i Premier League.
Men hvordan har de enkelte spillere egentlig præsteret over hele sæsonen? Det har redaktionen sat sig for at bedømme. Fem forskellige skribenter har givet alle spillere i United-truppen med 10 kampe eller flere i den forgangne sæson årskarakterer og ud fra det kåret Oldtrafford.dk’s ‘Årets Spiller 21/22’.
På OldTrafford.dk giver vi spillerkarakterer efter følgende princip:
1 – Den rædderlige indsats, der ikke bød på noget nævneværdigt
2 – Den dårlige indsats, der næsten ikke kunne have gået værre
3 – Den ringe indsats, der bød på flere negative aktioner
4 – Den middelmådige indsats – dog mere negativ end positiv
5 – Den middelmådige indsats
6 – Den middelmådige indsats – dog mere positiv end negativ
7 – Den flotte indsats, der er mere end godkendt
8 – Den stærke indsats med flere rigtig gode aktioner
9 – Den sublime indsats, der er tæt på at være perfekt. Som da Cristiano Ronaldo i sin debut i 2003 drev gæk med Bolton-forsvaret uden dog helt at have slutproduktet med
10 – Den sensationelle og ikoniske indsats, der ikke kan sættes en finger på. Tænk Roy Keane mod Juventus i Torino i foråret 1999
David De Gea – 8,2
Kampe: 46
Clean sheets: 10
Inden sæsonen var der mange spekulationer om, hvorvidt De Gea var færdig i Manchester United, og tiden var inde til, at Dean Henderson for alvor skulle køres ind som førstemålmand. Men De Gea fandt tilbage til sit gamle niveau og har flere gange i løbet af sæsonen reddet point for holdet og holdt dem inde i flere kampe. Af nævneværdige øjeblikke kan nævnes hans redning af Mark Nobles forsøg fra 11-meter pletten mod West Ham og selvsamme mod Watford, hvor han af to omgange pillede Ismaila Saar fra straffesparkspletten.
Selvom De Gea har stået en forrygende sæson, er det ikke helt nok til at blive ‘Årets Spiller’ i denne omgang.
Diogo Dalot – 4,6
Kampe: 30
Mål: 0
Assists: 0
Selvom Dalot i løbet af sæsonen har tilkæmpet sig pladsen som holdets foretrukne højre dør, har det ikke været nogen udpræget succes for portugiseren. Outputtet, som vist ovenfor, indikerer meget fint, hvad der mangler fra Dalot offensivt, hvor han som bekendt ellers har sine forcer.
Det skal nok blive til mange kampe næste sæson for den stadig unge portugiser, hvor han kan få lov at vise sit værd.
Aaron Wan-Bissaka – 2,6
Kampe: 26
Mål: 0
Assists: 0
Wan-Bissaka blev offer for Dalots tilbagetog i United-truppen. Det høje defensive niveau, han har vist i lange perioder under Ole Gunnar Solskjær gik i sig selv denne sæson, og det offensive halter stadig efter for englænderen.
Det bliver spændende at se, om Wan-Bissaka stadig er at finde i United-truppen under Erik ten Hag.
Victor Lindelöf – 4,6
Kampe: 35
Mål: 0
Assists: 2
Det har ikke været sjovt at være Manchester United forsvarere i 21/22 – det siger sig selv. Og med en skadesplaget Varane har Victor Lindelöf igen denne sæson skulle bære meget af ansvaret i bagkæden. Det har aldrig været helt fantastisk, men svenskeren er ikke faldet ligeså meget i gennem, som hans engelske makker, som vi kommer til om lidt.
Harry Maguire – 2,8
Kampe: 37
Mål: 2
Assists: 0
Der er blevet sagt og skrevet rigtig meget om Harry Maguire det seneste års tid. Og skal man være ærlig, måske også overflødigt meget. Men man kommer ikke udenom, at meget af kritikken er berettiget. Maguire har aldrig fundet det niveau, han har vist, han besidder, og det bliver rigtig spændende at se, hvad det betyder for hans spilletid – og ikke mindst kaptajnskabet – under Erik Ten Hag.
Raphael Varane – 5
Kampe: 29
Mål: 1
Assists: 1
Franskmanden var ét af tre store indkøb sidste sommer, og var vel reelt set vurderet til at være den verdensklasse makker, Harry Maguire manglede. Skader har været en stor kæp i hjulet for den franske verdensmester sæsonen ud. Men når han har været på banen, har han til tider vist, hvorfor United hentede ham til – om end det aldrig har været himmelråbende godt.
Luke Shaw – 4
Kampe: 27
Mål: 0
Assists: 5
Luke Shaw har, ligesom sin faste kollega på den modsatte back fra sidste sæson, måtte afgive sin plads i startopstillingen i løbet af sæsonen. Delvist grundet mange skader, men også fordi det normalt så stabile niveau har taget et dyk denne sæson, hvilket har givet plads til Alex Telles på venstrebacken.
Alex Telles – 3,6
Kampe: 26
Mål: 1
Assists: 4
Der er ingen tvivl om, at Alex Telles’ venstre fod er godt skruet på. Se bare hans forrygende flugter mod Villareal i Champions League. Men selvom Telles er angrebsivrig og også kommer til mange indlæg bliver det sjældent til noget slutprodukt for brasilianeren, og jeg har personligt ofte manglet Luke Shaws aggressive drev med bolden frem i banen på venstrebacken denne sæson. Defensivt har det også ofte været mangelfuldt for Telles, som alt i alt må siges at have haft en under-middel sæson.
Nemanja Matic – 4,6
Kampe: 32
Mål: 0
Assists: 4
Det bliver et farvel og tak til Nemanja Matic efter denne sæson – og det er måske for det bedste. Serberen er og har altid været en rolig og sikker boldfordeler på United-midtbanen, men det kan ses, at han ikke længere har alderen med sig. Tempoet har simpelthen overhalet Matic indenom, og på trods af nogle fine præstationer i løbet af sæsonen har det ikke været mere end middelmådigt.
Tak for denne gang Nemanja!
Fred – 6
Kampe: 36
Mål: 4
Assists: 6
21/22 endte med at blive Freds mest produktive i United-trøjen med 10 involveringer i mål, og overordnet set har det også været en ganske fin sæson for brasilianeren. Han arbejder altid ihærdigt både defensivt og offensivt.
En klar pil op til Fred!
Scott McTominay – 4,6
Kampe: 37
Mål: 2
Assists: 1
Skotten har klart set bedre sæsoner. Han leverer altid en hård arbejdsindsats, men i det fremadrettede spil har det ikke været godt nok. Han kunne godt blive offer for en nyindkøbt 6’er til næste sæson.
Paul Pogba – 4,8
Kampe: 27
Mål: 1
Assists: 9
Au revoir Pogba.
Franskmanden er nu fortid i Manchester United. Om det er godt eller skidt, vil jeg lade jer om at vurdere. I hvert fald slutter Pogba ikke på en prangende note. 21/22 har været præget af skader for franskmanden, men når trods alt at levere ni assists i de kampe, han fik.
Bruno Fernandes – 6,6
Kampe: 46
Mål: 10
Assists: 14
Jeg blev selv meget overrasket, da jeg så de tal, Bruno har leveret i år. For selvom det ikke har været en ligeså produktiv sæson som 20/21, leverer portugiseren alligevel 24 målinvolveringer over sæsonen. Flotte tal, men vi forventer os alligevel mere fra vores portugisiske magnifico, og det har haltet lidt for ham denne sæson, hvor langt fra alt er lykkedes.
Jesse Lingard – 3,2
Kampe: 22
Mål: 2
Assists: 1
Jeg har lyst til at sige ‘stakkels Lingard’. West Ham stod klar til at tage englænderen sidste sommer, hvor han var brandvarm efter et flor lejeophold hos Hammers. Istedet har J-Lingz primært måtte se til fra bænken og har på ingen måde virket oplagt, når han har fået chancen. Lad os håbe, han kan finde sig selv, hvor end han ender til sommer.
Juan Mata – 4,2
Kampe: 12
Mål: 0
Assists: 0
Man kan ikke andet end at elske Juan Mata. Sådan er det bare. Men denne sæson har han ikke bidraget med meget. Dog har det været okay de gange, han har fået chancen. God vind til spanieren fremover, skal der lyder fra redaktionen!
Anthony Elanga – 6,4
Kampe: 37
Mål: 8
Assists: 5
Det har været en hæsblæsende sæson for Elanga, der er kommet bragende ind i førsteholdstruppen. Det er tydeligt, at der stadig er mangler, men talentet er til at få øje på. Mon ikke, man godt kan øve sig på Rythm is a dancer, Anthony Elanga over sommeren?
Marcus Rashford – 2,2
Kampe: 32
Mål: 5
Assists: 2
Det har ikke været til at kende Marcus Rashford i denne sæson. Englænderen har vitterligt været en skygge af sig selv. Blottet for selvtillid har han sneglet sig i gennem sæsonen uden rigtigt at bidrage med noget. Man kan kun håbe, han får samlet sig selv op i løbet af sommeren, for Gud, jeg ville gerne have Rashford i topform tilbage i truppen.
Jadon Sancho – 4,6
Kampe: 38
Mål: 5
Assists: 3
Forventningerne var helt i vejret for Jadon Sancho, da han kom til klubben i sommers. Det har dog været sværere end ventet for englænderen at vende sig til at spille Premier League. Når det så er sagt, har han spillet sig op i løbet af sæsonen – dog uden at ramme det niveau, han havde i Dortmund.
Endnu en spiller, som det bliver spændende at se, hvad Ten Hag kan få ud af.
Edinson Cavani – 3
Kampe: 20
Mål: 2
Assists: 1
El Matador har været holdt ude med skade i store dele af sæsonen, og målnæsen har også manglet, når han har været på banen. En ærgerlig sæson for uruguayaneren.
Cristiano Ronaldo – 8,2 (ÅRETS SPILLER)
Kampe: 39
Mål: 24
Assists: 3
Jeg tror allerede, de fleste superlativer i den danske ordbog er blevet brugt om Cristiano Ronaldo, men det kan simpelthen ikke understreges nok, hvor vild manden er. Man kan snakke nok så meget om, hvordan 37-årige Ronaldo passer ind i et system, der kræver højt pres og arbejdsvillighed, men når han scorer 24 sæsonmål – heraf 18 i Premier League – kan man ikke være forfærdeligt meget efter ham. Det er ganske enkelt bare imponerende.
Dermed er det også på sin plads, at CR7 skal gøre plads til prisen som Oldtrafford.dk’s ‘Årets Spiller’ i det i forvejen overfyldte trofæskab.
Tillykke til Ronaldo og SIUUUUUU!