Ny regulator af engelsk fodbold kan være på vej

I et dokument udgivet af den engelske regering er det beskrevet hvorledes en ny uafhængig regulator af det engelske fodboldsystem kan være på, for at sikre økonomisk bæredygtig og give noget af magten tilbage til fansene.

En ny regulerende enhed kan være på vej i England. I hvert fald hvis det er op til den britiske regering, som har udgivet et dokument der beskriver en mulig lovændring. Dette dokument, er såkaldt “white paper” beskriver retningslinjer for hvordan en uafhængig regulerende enhed skal kontrollere engelsk fodbold.

–  Det er derfor regeringen i dag tager de nødvendige skridt for at sikre dette fortsætter for generationer. Sådan lyder begrundelsen for den nye regulerende enhed.

Denne enhed eller regulator, vil have fem overordnede hovedmål:

– Stoppe engelske klubber fra at indgå i lukkede konkurrencer, som vurderes at være skadende overfor det indenlandske fodboldspil.

– Stoppe gentagende økonomiske fiaskoer, som er set i et antal klubber, eksempelvis ved kollapset af klubberne Bury og Macclesfield.

– Introducere en mere stringent ejer- og direktør test, for at beskytte klubber og fans.

– Give fans magten til at stoppe ejere fra at ændre en klubs navn, logo, og traditionelle farver på fodbolddragterne.

– Sikre en fair fordeling af penge fra Premier League og ned igennem den engelske fodboldpyramide.

 

Disse hovedmål kommer som et direkte svar på problemer set igennem den engelske fodbold pyramide. Formålet med at stoppe engelske klubber fra at indgå i lukkede konkurrencer, kommer eksempelvis som modsvar på den efterhånden berygtede European Super League. Her var seks hold, Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, og Tottenham, en del af den originale annoncering, selvom de hurtigt trak sig efter en massiv negativ reaktion fra fans.

Derudover skal den regulerende enhed altså sikre, at stabilitet for klubber, og sikre at fans har mulighed for at give input i ændringer af klubbers identitet. Her vil der komme en licens, som skal udstedes af dem regulerende enhed, når de har vist de har en økonomisk bæredygtig plan for en klubs fremtid. Klubberne vil heller ikke have mulighed for at ændre ting, så som at flytte stadion uden først at konsultere fans.

Der skal også være mere lige fordeling af penge igennem den engelske fodbold pyramide, det vil sige fra Premier League øverst i pyramiden, ned gennem EFL hvor Championship, og League One og League Two hører under, og nederst i pyramiden er non-league football, med en national liga, og en nordlig og sydelig liga under den.  Her ønsker formanden for EFL formand Rick Perry at 25% af tv-indtægterne fra Premier League fordeles ned gennem pyramiden, fordelt på merit, og en afskaffelse af de såkaldte “parachute payments” hvor en klub der rykker ned fra Premier League får ekstra til at klare faldende økonomiske indtægter i Championship, da han mener de skaber ulighed.

 

Hvad skal alt dette så betyde for Manchester United? Den største betydning er sandsynligvis reglerne omkring ejerskab. Her foreslås der en form for test, der skal sikre fremtidige ejere har det bedste for klubberne i sigte. Derudover skal denne test undersøge hvor potentielle nye ejere har deres penge fra, og at de har en økonomisk plan klar. På nuværende tidspunkt er det kun ting som kriminelle domme, at man er bandlyst af et et sportsligt eller professionelt organ, eller at man har brudt med særlige fodboldregler, så som at have begået match-fixing, som kan udelukke nye mulige ejere.

Dette kunne eksempelvis betyde at et qatarsk ejerskab af Manchester United ikke ville være muligt under de foreslåede regler. Dog er der lange udsigter til at en sådan regulerende enhed vil blive ført ud i virkeligheden. Den engelske regering vil i første omgang påbegynde samtaler og konsultation med udvalgte interessenter om en endelig udformning af de retningslinjer beskrevet i dokument, og herefter vil de fremsætte et endeligt lovforslag om indførslen af det uafhængige regulerende organ.

Du kan læse hele dokumentet og pressemeddelelsen fra den engelske regering her.

 

En uafhængig regulering af engelsk fodbold vil være en af de største ændringer for engelsk fodbold længe. På den ene side vil det forsøge at sikre mere økonomisk stabilitet ned gennem rækkerne. Det ville forsøge at sikre mere økonomisk bæredygtighed. På den anden side er det også helt nyt med en regulering af fodbolden give mindre frihed til ejere for at handle som de vil. Er det en god idé med en uafhængig regulering af engelsk fodbold? Opret en profil på hjemmesiden, og kom med din mening den foreslåede regulering. 

Forrige artikel

Jules Koundé: Det er derfor vi spiller

Næste artikel

Xavi: Han kan gøre forskellen for Manchester United

ANNONCE